Váš košík je prázdný
cover-n.jpg
Blog

Máme 5 druhů řeznických nožů, vyberte si ten svůj

, 2 minuty čtení

Práce s nožem je úplný základ řeznického řemesla. Jakou jsou druhy řeznických nožů, čím se liší a k čemu se používají? Prohlédnete si náš stručný přehled.

Vykosťovací

Jak už název napovídá, jedná se o nože určené k oddělování masa od kosti. Mívají kratší a pružnou čepel, která umožňuje větší cit při jemném odkrajování. Aby se nůž příliš netupil, je dobré vyhnout se přílišnému kontaktu s kostí. Díky svému tvaru se používá také k rozřezávání kloubů a odstraňování šlach.

Pro kompletní nabídku klikněte na foto.

Jateční

Nože primárně určené pro porcování masa a odřezávání šlach i tučných částí. Hodí se tedy k bourání jatečních zvířat a k jejich dalšímu zpracování. Vyznačují se tvrdou zahnutou čepelí umožňující plynulý řez.

Pro kompletní nabídku klikněte na foto.

Stahovací

Kvalitní nože s velice ostrým hrotem pro snadné stahování kůže z jatečních zvířat nebo ryb. Díky ostrosti a speciálnímu tvaru čepele nože umožňují obratně a s minimální námahou oddělit kůži od těla jatečního zvířete.

Pro kompletní nabídku klikněte na foto.

Krájecí

Nejenom maso jatečních zvířat, ryby, ale i pečivo, ovoce nebo zelenina. Na krájení toho všeho je potřeba kvalitní nástroj, který práci usnadní a urychlí. Na to jsou nejlepší řeznické krájecí nože s širokou čepelí.

Pro kompletní nabídku klikněte na foto.

Vykrvovací

Nože využívané při porážce a porcování jatečních zvířat. Jejich čepel je způsobená k přesnému řezu tepen a žil, které umožní rychlé vykrvácení zvířete. Kromě vykrvování je lze použít i ke krájení a dalšímu zpracování.

Pro kompletní nabídku klikněte na foto.

BLOG

4.jpg
 

50 kilo za 15 minut! Víte, jak se dělá vinná klobása?

, 2 minuty čtení

Řeznické Vánoce mají jasnou podobu – je to vinná klobása. Kde se ale tahle dobrota vzala a jak se vlastně vyrábí? První zmínky o ní najdeme už v kuchařkách z 19. století, kdo ale vinnou klobásu „vymyslel“ zůstává záhadou.

K výrobě vinné se hodí pořádná výbava.

S největší pravděpodobností se ale jedná o českou sestru bavorské bílé klobásy, na které si na druhé straně Šumavy pochutnávají naši západní sousedé. Podobnost s německou pochutinou je na první pohled nepřehlédnutelná.

Tradiční český masný výrobek jedinečné chuti se vyrábí z hovězího a vepřového masa, ke kterému se v přiměřeném množství přidá veka nebo žemle. Koření se muškátovým ořechem, květem a citrónovou kůrou. Součástí výrobku je, jak název napovídá, i víno.

Většinou se používá bílé s jemnou muškátovou příchutí. Do klobásy ale lze přidávat i pivo. Směs se pak natlačí do střívka, které je zpravidla tenčí než například to na buřty. Mělo by mít průměr 20 milimetrů, proto je nejvhodnější střívko skopové.

Vinná klobása se považuje za tradiční vánoční pokrm zejména díky svému stočenému tvaru, který odkazuje na slunce, a tím na slunovrat.

Když se do toho pustí MASO-PROFÍK

Jako každoročně, tak i letos proběhla výroba vinných klobás pro naše zaměstnance, tentokrát v externí výrobně. Celkem 50 kg vinné klobásy se naráželo s plničkou REX za 15 minut, také díky střevům na trubičkách. Moderní technologie výrobu klobás výrazně zrychlují a zjednodušují. 

Výsledek stojí za to.

Klobása ve tvaru slunce se stala jedním ze symbolů Vánoc.

BLOG

Načítám ...