Váš košík je prázdný
cover-n.jpg
Blog

Máme 5 druhů řeznických nožů, vyberte si ten svůj

, 2 minuty čtení

Práce s nožem je úplný základ řeznického řemesla. Jakou jsou druhy řeznických nožů, čím se liší a k čemu se používají? Prohlédnete si náš stručný přehled.

Vykosťovací

Jak už název napovídá, jedná se o nože určené k oddělování masa od kosti. Mívají kratší a pružnou čepel, která umožňuje větší cit při jemném odkrajování. Aby se nůž příliš netupil, je dobré vyhnout se přílišnému kontaktu s kostí. Díky svému tvaru se používá také k rozřezávání kloubů a odstraňování šlach.

Pro kompletní nabídku klikněte na foto.

Jateční

Nože primárně určené pro porcování masa a odřezávání šlach i tučných částí. Hodí se tedy k bourání jatečních zvířat a k jejich dalšímu zpracování. Vyznačují se tvrdou zahnutou čepelí umožňující plynulý řez.

Pro kompletní nabídku klikněte na foto.

Stahovací

Kvalitní nože s velice ostrým hrotem pro snadné stahování kůže z jatečních zvířat nebo ryb. Díky ostrosti a speciálnímu tvaru čepele nože umožňují obratně a s minimální námahou oddělit kůži od těla jatečního zvířete.

Pro kompletní nabídku klikněte na foto.

Krájecí

Nejenom maso jatečních zvířat, ryby, ale i pečivo, ovoce nebo zelenina. Na krájení toho všeho je potřeba kvalitní nástroj, který práci usnadní a urychlí. Na to jsou nejlepší řeznické krájecí nože s širokou čepelí.

Pro kompletní nabídku klikněte na foto.

Vykrvovací

Nože využívané při porážce a porcování jatečních zvířat. Jejich čepel je způsobená k přesnému řezu tepen a žil, které umožní rychlé vykrvácení zvířete. Kromě vykrvování je lze použít i ke krájení a dalšímu zpracování.

Pro kompletní nabídku klikněte na foto.

BLOG

cover-1.jpg
 

Připravte si špekáčky, Čarodějnice se blíží

, 2 minuty čtení

Nebude to trvat dlouho a rozhoří se hranice s čarodějnicemi. Starý pohanský zvyk původně zajišťoval ochranu před temnými silami, které se v noci z 30. dubna na 1. května měly projevovat obzvlášť silně. V současnosti slouží spíše k vítání jara. K této tradici rozhodně patří špekáčky, a to stejně neodmyslitelně jako vatry. Znáte historii této uzeniny?

Špekáčky a čarodějnice k sobě jednoduše patří.

Píše se rok 1891. Nacházíme se na Zemské jubilejní výstavě v Praze. Dosud nevídaná uzenářská dílna k sobě láká stovky zákazníků. Není divu. Lidé si ke stánku přicházejí pochutnat na uzenkách (dnešních špekáčcích). Ty jsou ještě teplé podávány s křenem a slaným rohlíkem na krásném papírovém tácku. To vše za 8 krejcarů. Tato událost odstartuje rozmach výroby špekáčků. Mezi lidmi je od té doby jen málo těch, kteří by jim odolali. I dnes se špekáčky těší ohromné oblibě a u táboráků rozhodně nesmějí chybět.

Špekáčky se připravují na kutru z vepřového a hovězího masa s vložkou z uzeného špeku. Původně byly kořeněné česnekem, pepřem a muškátovým ořechem. Naráží se do hovězích střev a šňůrkují nebo skobují kovovými sponami. Technologové MASO-PROFITu k jejich výrobě doporučjí směs na špekáčky Combi Classic Line.

Dají se ohřívat, opékat nebo nakládat za studena. Opékání je oblíbené zejména na ohni právě při pálení čarodějnic. Pro rychlejší prohřátí se nařezávají. Špekáčky nakládané do láků se označují jako utopence a jde o klasickou pochutinu v českých hospodách. Zkrátka jde o pokrm, který u nás milujeme.

Výroba špekáčků.

BLOG

Načítám ...