Váš košík je prázdný
cover-n.jpg
Blog

Máme 5 druhů řeznických nožů, vyberte si ten svůj

, 2 minuty čtení

Práce s nožem je úplný základ řeznického řemesla. Jakou jsou druhy řeznických nožů, čím se liší a k čemu se používají? Prohlédnete si náš stručný přehled.

Vykosťovací

Jak už název napovídá, jedná se o nože určené k oddělování masa od kosti. Mívají kratší a pružnou čepel, která umožňuje větší cit při jemném odkrajování. Aby se nůž příliš netupil, je dobré vyhnout se přílišnému kontaktu s kostí. Díky svému tvaru se používá také k rozřezávání kloubů a odstraňování šlach.

Pro kompletní nabídku klikněte na foto.

Jateční

Nože primárně určené pro porcování masa a odřezávání šlach i tučných částí. Hodí se tedy k bourání jatečních zvířat a k jejich dalšímu zpracování. Vyznačují se tvrdou zahnutou čepelí umožňující plynulý řez.

Pro kompletní nabídku klikněte na foto.

Stahovací

Kvalitní nože s velice ostrým hrotem pro snadné stahování kůže z jatečních zvířat nebo ryb. Díky ostrosti a speciálnímu tvaru čepele nože umožňují obratně a s minimální námahou oddělit kůži od těla jatečního zvířete.

Pro kompletní nabídku klikněte na foto.

Krájecí

Nejenom maso jatečních zvířat, ryby, ale i pečivo, ovoce nebo zelenina. Na krájení toho všeho je potřeba kvalitní nástroj, který práci usnadní a urychlí. Na to jsou nejlepší řeznické krájecí nože s širokou čepelí.

Pro kompletní nabídku klikněte na foto.

Vykrvovací

Nože využívané při porážce a porcování jatečních zvířat. Jejich čepel je způsobená k přesnému řezu tepen a žil, které umožní rychlé vykrvácení zvířete. Kromě vykrvování je lze použít i ke krájení a dalšímu zpracování.

Pro kompletní nabídku klikněte na foto.

BLOG

COVER-FOTO-1920X400PX.jpg
 

Udíme doma se štěpkami

, 4 minuty čtení

Domácí uzení má v Česku dlouhou tradici, která se původně pojí především se zabijačkami – neodmyslitelnou součástí života na české, moravské i slezské vesnici. Uzení masa a masných výrobků ale z módy nikdy neodešlo a součástí života na vesnici (ale i ve městech) zůstalo dodnes. Trendem se staly především domácí udírny a grilování s kouřem.

Domácí uzení je na vzestupu.

Máloco se chuťově vyrovná kvalitní domácí uzenině. Pro klasické uzení se samozřejmě nejvíc hodí udírna, která je k tomuto účelu přímo určená. Běžnou praxí bývá stavění si vlastních udíren ze dřeva, z cihel, anebo z plechu.

Při stavění vlastní udírny je potřeba vlastními silami zkonstruovat její jednotlivé části, což jsou základy, topeniště a kouřovod. Postavit si vlastní udírnu svépomocí je levnou a poměrně nenáročnou alternativou ke kupování v obchodě. Potřeba je jen trocha zručnosti a materiálu. K zavěšení uzeného masa přijdou vhod hůlky nebo háčky.

Dřevo jako základ chuti

Pokud se proto chystáte na domácí uzení nebo grilování, dost možná se neobejdete bez štěpek neboli pilin. Tato potrava pro domácí grily i udírny všech velikostí je na trhu k dostání ve více variantách, rozdíly jsou především ve druhu dřeva, které se použilo na jejich výrobu.

Dřevěné štěpky na uzení jsou zvlášť vhodné pro suroviny, které nepotřebují pro přípravu více než 30 minut. Jsou ideální pro uzení ryb nebo kuskusu a podobných pokrmů. Používají se ale i k uzení různých druhů mas a masných výrobků, jako jsou například klobásy, u jejichž výroby se pravděpodobně neobejdete bez střev. Kromě masa se také často udí sýry.

Štěpky se vyrábí z různých druhů dřeva, které dodávají připravovaným pochoutkám odlišnou chuť, aroma i barvu. Nejčastěji se používají štěpky bukové, olšové nebo třešňové. Velice důležitá je kvalita dřeva, kterou určují vlastnosti jako je vlhkost, zbarvení prachu z výroby a hořlavost. Štěpky lze také dělit podle zrnitosti. Nejvíc se používají hrubosti 1-4 (2, 5 – 3,5 mm), 2-16 (6 – 12 mm) a nejjemnější 750/2000 (0,75 – 2,5 mm).

Drť těchto stupňů zrnitosti se hodí pro uzení v domácích udírnách Borniak, Bradley nebo Kaiser i v těch od dalších populárních značek. Použít se dají také do stále oblíbenějších dýmboxů. Tyto generátory kouře mohou sloužit jako příslušenství k dřevěným i jakýmkoliv jiným domácím udírnám.

Pro zobrazení našich štěpek na uzení klinětě na fotku.

Svatá udící trojice

1. Dřevo na všechno

Kouř z buku je svou intenzitou skvělou první volbou pro grilování a uzení úplně všech druhů masa. Pro svou univerzálnost proto bývá vůbec nejpoužívanějším druhem dřeva. Podívejte se třeba na naše bukové štěpky v menším balení.

2. Jemnost chuti

Pokud budete grilovat nebo udit jemnější druhy masa, sáhněte po olšovém dřevě. Olšový kouř dodá masu příjemný nasládlý profil. Hodí se zejména na ryby a drůbež.

3. Třešinka na dortu

Další možností je použít štěpky z třešňového dřeva. To se vyznačuje tím, že dodá grilovanému nebo uzenému masu silnější aroma. Při uzení se proto většinou používá až nakonec. Kouř z třešně dodá masu sladkou a ovocnou chuť. Hodí se na vepřové, skopové nebo třeba na zvěřinu.

BBQ grilování

Oblíbenou možností domácí úpravy je pak „zauzování“ na grilu, což je v podstatě grilování s kouřem. Příkladem může být oblíbené Barbecue (BBQ), při kterém se griluje za teploty zhruba 106 °C. Druhou cestou je klasické grilování za vyšších teplot. K zakouření se používají kusy dřeva, špalíky anebo „BBQ chipsy“.

BLOG

Načítám ...