Váš košík je prázdný
cover-1.jpg
Blog

Proč ho koupit a jak ho vybrat? Konvektomat od A po Z

, 5 minut čtení

Produkuje suché i vlhké teplo, případně jejich kombinaci. Díky tomu se hodí pro nespočet různých způsobů tepelné úpravy pokrmů. Řeč je o konvektomatu, který se v průběhu let stal jedním z nejdůležitějších zařízení v gastro oblasti, a už dávno nemůže chybět v žádné profi kuchyni.

Klikněte na fotku pro zobrazení nabídky konvektomatů od Rationalu.

Konvektomat je spotřebič, který umožňuje tepelnou úpravu pokrmu pomocí horkého vzduchu, páry nebo obojího zároveň. Dokáže se přitom pohybovat v teplotách 30-300 °C. Konvektomaty bývají ceněné pro úsporu prostoru, času i nákladů. Díky možnostem šetrnější úpravy jsou pokrmy z „konvekťáků“ často chutově lepší.

V minulosti byly konvektomaty k vidění spíše ve velkých profi kuchyních v hotelích nebo restauracích. To se ale mění. Na trh pronikly i menší varianty spotřebičů, které jsou určené pro malé provozy nebo i do domácností. K mání je díky tomu široká škála různě velkých zařízení pro různá použití.

Dopředu pokročila i samotná technologie. Značný počet operací je u moderních konvektomatů automatizovaný. „Chytré“ spotřebiče navíc dokáží kuchaře sami informovat o různých stavech a chybách. V tom vyniká nový model iCombi Pro značky Rational s certifikátem Kiwa, který sám zahlásí například to, že do něj neteče voda nebo že neběží spirála. Díky automatizaci může konvektomat pracovat i bez obsluhy, například přes noc. Navíc ho lze instalovat bez změkčovače vody.

I přes všechny pokročilé funkce je ale stále nutné zvládat základní údržbu přístroje. „Důležité je se o konvektomat starat, což znamená pravidelné mytí, důkladná péče o gumová těsnění a čištění filtrů, trubek a žlábků,“ říká kuchař MASO-PROFITu Karel Heverle. Dobré je nezanedbávat pravidelný servis. K dlouhé životnosti a skvělému výkonu stroje přispějí pravidelné prevenční kontroly a správné používání.

Patero výhod

1. Zastupitelnost
Konvektomat dokáže zastat práci, na kterou bylo dříve potřeba hned několik různých spotřebičů. Díky své univerzálnosti plně nahradí například troubu, gril, fritézu, ale i mikrovlnnou troubu nebo holdomat. To kromě jiného šetří prostor.

2. Nižší náklady
S předchozím bodem souvisí fakt, že konvektomaty dokáží kuchyním ušetřit podstatnou část nákladů. Provozovatel ušetří za koupi dalších spotřebičů a zároveň za vodu a elektřinu, kterou by tato zařízení spotřebovala. Samotná úprava rovněž vychází levněji a díky automatizaci mohou klesnout i výdaje za personál.

3. Kapacita
Pokud hledáte způsob, jak navýšit počty pokrmů, které je vaše kuchyně schopna vyprodukovat, je konvektomat řešení přesně pro vás. Velká zařízení dokáží na minimální ploše zpracovat třeba až 120 kilogramů suroviny. Vyšší produkce přitom není na úkor kvality pokrmů.

4. Regulace a automatizace
Doba jde dopředu a každý nový model konvektomatu je o něco „chytřejší“. Moderní spotřebiče vynikají tím, že je velká část jejich procesů automatizovaná, a nevyžaduje proto tak velkou pozornost obsluhy. Díky moderním řešením se také dá úprava pokrmů nastavovat a kontrolovat do nejmenšího detailu.

5. Kvalita pokrmů
Díky výše zmíněné nastavitelnosti konvektomaty vynikají šetrností úpravy pokrmů. Při dobrém nastavení je vaření, pečení a smažení za pomoci kombinace horkého vzduchu a páry k pokrmům mnohem přívětivější než dříve. Ty potom neztrácejí tolik vody a živiny v nich se tolik neznehodnocují.

Výhody používání konvektomatu jsou nesporné.

Jak vybrat konvektomat?

Stejně jako u dalších spotřebičů, je i u konvektomatu dobré dbát na výběr optimálního modelu pro vaše potřeby. Základní kritérium je množství pokrmů, které budete zpracovávat a velikost prostoru, který v kuchyni máte, přičemž platí, že snaha ušetřit se paradoxně ne vždy vyplácí. Novější a dražší typy přístrojů si na sebe díky úspoře nákladů dosažené automatizací brzy vydělají. Kuchař s novějším konvektomatem získá volné ruce, a může se v mezičase věnovat jiným činnostem.

BLOG

cover-foto-losos-1920x400px.jpg
 

Videorecept: Pečeme lososa s holandskou omáčkou

, 1 minuta čtení

Zdravý, chutný a relativně nenáročný na přípravu. Losos je zkrátka ideální volba pro lehký oběd nebo večeři. V naší kuchyni na Průmyslové ulici jsme se spolu s kuchařem Karlem Bromem pustili do varianty s holandskou omáčkou a zeleninou.

Co si připravit

Jeden filet z lososa (200-300 g)
5-15 ml bílého vína
Zhruba 50 g másla na jednu porci
Lilek, cuketu a papriky
Citrón
Sůl a pepř
Olivový olej
1-2 žloutky

Pro plnohodnotné vaření je potřeba kvalitní nůž. Pro zobrazení těch našich klikněte na foto.

Jak na to

Holandská omáčka
1.
Přepustíme máslo
2. Rozmícháme žloutky na vodní lázni a za stálého míchání přidáme bílé víno a přepuštěné máslo
3. Dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou

Zelenina
1. Nakrájíme
2. Dochutíme kořením
3. Ogrilujeme nebo opečeme na olivovém oleji

Losos
1. Pečeme na másle na vysokou teplotu a kůží dolů
2. Dochutíme solí a pepřem
3. Pečený filet potřeme máslem a pokapeme citrónovou šťávou a můžeme servírovat

Zdravá ryba
Losos kromě své skvělé chuti vyniká také výbornými nutričními vlastnostmi, a to i mezi ostatními rybami. Je bohatým zdrojem minerálních látek, jako je draslík, selen, vápník nebo jód a vitamínů skupiny B. Najdeme v něm také velký obsah pro zdraví prospěšných nenasycených omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Dobrou chuť!

Pro naší nabídku koření a kořenicích směsí klikněte na foto.

Chutné, lehké a zdravé jídlo je na světě.

BLOG

Načítám ...