Váš košík je prázdný
cover-foto-profit-1920x400px.jpg
Blog

Navštívili jsme farmu Doupov

, 4 minuty čtení

Projíždíme zamlženou krajinou nedaleko Doupovských hor a vyhlížíme náš cíl. Jsme na místě. Vystupujeme z auta do mrazivého rána a okamžitě nás vítá kravské bučení. Zdraví nás zhruba tři sta černých anguských krav ze Skotska. Právě jsme dorazili na farmu Doupov u severočeského Mašťova a těšíme se, co všechno uvidíme.

Komplex zahrnuje ornou půdu, několik kravínů a vlastní chov vysoké zvěře. A právě zvěřina je jednou z hlavních deviz farmy. Masné produkty, jako například chutné klobásy a párky, se tu vyrábějí z kvalitního masa jelenů, daňků, muflonů a kanců. Tyto pochutiny se vyznačují tím, že obsahují o poznání méně tuku a soli než běžné průmyslově zpracované výrobky. Na farmě se chovají také prasata plemene Mangalica, ze kterého se původně vyráběly maďarské speciality, jako například uherák nebo čabajka.

Majitel farmy pan Hutárek má hluboký vztah k myslivosti a často chodí na lov. V okolí se to totiž jenom hemží prasaty a vysokou, a to zejména ve nedalekém vojenském prostoru. Vlastník Doupova se nám později svěřuje s tím, že sice pochází ze zemědělské rodiny, původně se ale zabýval strojírenstvím. „Kdysi jsem měl třináct set zaměstnanců, teď jich mám osm,“ usmívá se. A co je podle něj lepší? „Dřív bylo jednodušší lidi propouštět, teď je pro mě každý z nich téměř nepostradatelný,“ vysvětluje pan Hutárek. Aby dokázali obsloužit celý provoz farmy, museli se z nich stát „univerzálové“, málokdo tak má na farmě jen jednu funkci.

Pan Hutárek má se svými pozemky velké plány. „Chystáme prodej našich produktů přes e-shop. Součástí toho bude také rozvoz,“ vysvětluje. Rád bych také expandoval do zahraničí. V hledáčku je například Německo. Kromě masné výroby se plánuje také prodej špičkového ekologického hnojiva z kravského trusu. Na pozemcích jsou dva rybníčky, jeden z nich už je plný kaprů, ve druhém se budou vysazovat dravé ryby. Hned u hlavní budovy stojí benzínová pumpa, která bude už brzy přístupná veřejnosti a v plánu je dokonce i nabíjecí stanice pro elektromobily. Vize do budoucna se pak týká hlavně relativní soběstačnosti. Farma má vlastní zdroj vody a na střechy brzy přibydou solární panely.

Teď ale už míříme podívat se do kravína. Čeká na nás několik býků, kteří se využívají pro získání inseminačních dávek. Obdivujeme jejich velikost, sílu a také nespornou fotogeničnost. Tak krásné stádo je v Česku málokde k vidění. Ještě si pohladíme telata a už spěcháme ochutnat místní masné produkty. Čeká nás už zmiňovaná klobása ze zvěřiny. Žádné překvapení se ale nekoná, klobásky chutnají přímo skvěle a někteří z nás rovnou žádají o přídavek.

Tým MASO-PROFITu měl tu čest dodat na farmu několik zařízení pro masnou výrobu. Poskytli jsme mechanickou ruku a manipulační dráhy, baličku Henkelman a také UV sterilizátor od firmy Sterilsystems. A jak jednání mezi MASO-PROFITem a farmou Doupov probíhalo? „Ani jednou jsme se nepohádali, to je veliký úspěch,“ říká se smíchem pan Hutárek.

Manipulační dráhy v Doupově pomáhají při bourání.

Angusy jsou jedním z nejvíce ceněných plemen skotu.

Mechanická ruka na Farmě Doupov unese 150 kilogramů a má dosah 2 metry.

BLOG

cover-1.jpg
 

Jdeme na ryby: 5 kroků k domácím boilies

, 2 minuty čtení

Je to jednoduchá návnada z vařeného těsta vyráběná v mnoha velikostech a barvách, která se těší zvláštní oblibě zejména při lovu kaprů. Boilies jsou totiž na cejny a líny moc velké a tvrdé, kaprům ale chutnají. Jak si efektivní návnadu vyrobit u sebe doma?

Variant boilies existuje hodně, liší se velikostí, aromatem, vůní i surovinou. Předem připravené návnady lze zakoupit, oblíbenou praxí ale zůstává domácí výroba z hotové směsi. Pojďme si ji projít krok po kroku.

První krok
Připravíme si vejce a rozbijeme je do nádoby. Budeme potřebovat zhruba 6 vajec na jeden kilogram těsta. Skořápky je potřeba pořádně rozdrtit.

Druhý krok
Do rozbitých vajec přidáme esenci, esenciální olej, sladidlo a nakonec barvivo. Ingredience se ale mohou lišit. Můžeme použít například včelí med a vanilkový cukr. Tekuté složky řádně promícháme a necháme odstát.

Třetí krok
Postupným přidáváním suché směsi vyhněteme těsto. V případě, že bude řídké, přidáme ještě směs a pokud se začne vysušovat, naředíme rostlinným olejem. Z těsta potom uhněteme velkou kouli, kterou necháme půl hodiny uležet v mikrotenovém obalu. Žádaná konzistence se většinou popisuje jako „gumová“.

Čtvrtý krok
Pomocí extruderu nebo ruční plničky vytvoříme „hady“, které pak rollballem přeměníme na kuličky. Tento proces lze udělat i rukou – nejprve uhněteme válečky a z nich potom koule.

Pátý krok
Připravíme si hrnec, naplníme ho vodou a přivedeme k varu. Budeme také potřebovat síto, na které umístíme boilies a vaříme 5-8 minut v páře. Pak už jen necháme uschnout a můžeme jít na ryby.

Jak skladovat?

Boilies skladujeme v mrazáku nebo sušíme. Návnadu můžeme uzavřít do umělohmotných krabiček nebo ji sušit na teplém místě bez vlhkosti, například v látkových pytlících.

BLOG

Načítám ...