Váš košík je prázdný
a.jpg
Blog

Jak na hygienu jatek? Oslovte odborníky

, 4 minuty čtení

Hygiena na výborné úrovni je v potravinářství zásadní. Jatka Mohelno jsou provoz s bourárnou, výrobnou a prodejnou, pro který tým MASO-PROFITu vypracoval celkovou dokumentaci, instaloval čisticí satelit a navázal dlouhodobu poradenskou spolupráci. Jde o službu, která šetří čas, peníze a chrání dobré jméno značky. 

„Na hygienickém poradenství jsme se domluvili na základě předchozí spolupráce v rámci vybavování technologií,“ říká hygienický konzultant Mgr. Jan Strejček. V provozu se zpracovává hovězí i vepřové maso a vyrábějí se tu tepelně opracované masné výrobky i polotovary. 

Hlavním cílem spolupráce bylo skokově zlepšit úroveň hygieny už existujícího provozu. „Nejdůležitější výzvou bylo uklidit a vydezinfikovat provoz za zlomek času, kterého je pořád nedostatek,“ říká Ing. Lenka Kovačevičová z Jatek Mohelno.

Komplexní služba

„V rámci dokumentace jsme zpracovali HAACP, provozní a sanitační řád. Součástí našich služeb byla také metrologie, příprava plánu vzorků, implementace sanitačních procesů a zpracování žádostí – to byla například žádost o výjimku ze strukturálních požadavků nebo o snížení počtu odběrů vzorku,“ vysvětluje Strejček.

V podobných případech je zásadní, aby se HACCP, neboli systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů, podařilo zavést tak, aby zaměstnanci dokázali efektivně pracovat a vést záznamy.

K tomu byla potřeba aktivní spolupráce na straně klienta. Důležitá je především pečlivost při dodržování nastavených pravidel. MASO-PROFIT bude dále v provozu čtyřikrát ročně provádět kontrolu sanitace, jednou do roka pak kompletní hygienický audit. Probíhá také trvalá on-line konzultace.

Čistota chrání značku

Hygienické poradenství pomáhá předcházet problémům s celkovým obrazem hygieny a bezpečnosti potravin. To zabraňuje poškození jména značky v případě mikrobiologické, chemické nebo fyzikální kontaminace produktů.

„Po takových chybách a jejich případné medializaci hrozí dopad na ekonomiku firmy. Ztracená důvěra se těžko získává zpátky,“ říká Jan Strejček. „Proto je našim cílem ochrana aktiv zákazníka trvalým zlepšováním hygienického stavu a úrovně bezpečnosti produktu,“ dodává.

V Jatkách Mohelno se podařilo zlepšit hygienické standardy. Klient ušetřil čas nutný ke zpracování všech náležitostí, a díky zavedení pěnovacího satelitu také čas a náklady potřebné k sanitaci.

Hygienické Poradenství

Plán HACCP

Plán systému analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů (HACCP) je druh certifikace pro kontrolu a řízení kvality a nezávadnosti potravin při výrobě v potravinářských provozech. Konkrétně jde o předurčení konkrétních kritických míst a situací v procesu výroby. Váš HACCP plán vytvoříme a spolehlivě implementujeme.

Sanitační řád

Zpracujeme pro vás dokumenty, které popisují procesy sanitace. Sanitační řád a dílčí plány připravujeme na klíč. Zaškolíme pracovníky. Součástí procesu je případný validační test. Pomáháme s kontrolou a efektivním řízením procesu.

Audit a hygienická praxe

Profesionálně zhodnotíme funkčnost systému kritických bodů ve vašem provozu a navrhneme jeho optimalizaci. Díky pohledu zvenčí dokážeme efektivně rozpoznat nedostatky a navrhnout jejich řešení. Zavedeme u vás odpovídající hygienickou praxi a prostředky dle typu provozovny.

Poradenství a servis pro hygienu potravin

Poskytneme vám poradenství vycházející z našich dlouholetých zkušeností v oblasti hygieny potravin, a pomůžeme vám tak dosáhnout vysoké úrovně ochrany lidského zdraví při výrobě potravinářských produktů. Pomůžeme vám také s dokumentací a výběrem vhodných dezinfekčních a čisticích přípravků. Zaměřujeme se i na problematiku biofilmu a pomáháme s jeho odstraněním a nastavením prevence. Řešíme také problematiku případných nevyhovujících mikrobiologických výsledků.

Potřebujete pomoct s hygienou ve vašem provozu?
Zavolejte Janu Strejčkovi na 720 031 999.

BLOG

cover-1.jpg
 

Jdeme na ryby: 5 kroků k domácím boilies

, 2 minuty čtení

Je to jednoduchá návnada z vařeného těsta vyráběná v mnoha velikostech a barvách, která se těší zvláštní oblibě zejména při lovu kaprů. Boilies jsou totiž na cejny a líny moc velké a tvrdé, kaprům ale chutnají. Jak si efektivní návnadu vyrobit u sebe doma?

Variant boilies existuje hodně, liší se velikostí, aromatem, vůní i surovinou. Předem připravené návnady lze zakoupit, oblíbenou praxí ale zůstává domácí výroba z hotové směsi. Pojďme si ji projít krok po kroku.

První krok
Připravíme si vejce a rozbijeme je do nádoby. Budeme potřebovat zhruba 6 vajec na jeden kilogram těsta. Skořápky je potřeba pořádně rozdrtit.

Druhý krok
Do rozbitých vajec přidáme esenci, esenciální olej, sladidlo a nakonec barvivo. Ingredience se ale mohou lišit. Můžeme použít například včelí med a vanilkový cukr. Tekuté složky řádně promícháme a necháme odstát.

Třetí krok
Postupným přidáváním suché směsi vyhněteme těsto. V případě, že bude řídké, přidáme ještě směs a pokud se začne vysušovat, naředíme rostlinným olejem. Z těsta potom uhněteme velkou kouli, kterou necháme půl hodiny uležet v mikrotenovém obalu. Žádaná konzistence se většinou popisuje jako „gumová“.

Čtvrtý krok
Pomocí extruderu nebo ruční plničky vytvoříme „hady“, které pak rollballem přeměníme na kuličky. Tento proces lze udělat i rukou – nejprve uhněteme válečky a z nich potom koule.

Pátý krok
Připravíme si hrnec, naplníme ho vodou a přivedeme k varu. Budeme také potřebovat síto, na které umístíme boilies a vaříme 5-8 minut v páře. Pak už jen necháme uschnout a můžeme jít na ryby.

Jak skladovat?

Boilies skladujeme v mrazáku nebo sušíme. Návnadu můžeme uzavřít do umělohmotných krabiček nebo ji sušit na teplém místě bez vlhkosti, například v látkových pytlících.

BLOG

Načítám ...