Váš košík je prázdný
cover-1.jpg
Blog

Etická masožravost: z vegana řezníkem

, 3 minuty čtení

Jíst kvalitní maso s čistým svědomím. Tak by se v krátkosti dala shrnout podstata trendu, který hýbe masným světem. Etická řezničina zažívá pokračující boom, a dá se proto očekávat, že maso z malých lokálních farem bude stále žádanější.

Biofarmy se těší stále větší oblibě.

Hnutí propagující konzumaci masa z biochovů o sobě dalo vědět už na začátku 21. století. Zformovalo se přibližně v roce 2002, jeho epicentrem se stal článek novináře Michaella Pollana v New York Times, který se později přerodil v knihu s názvem „Dilema všežravce“.

Její základní myšlenkou byla otázka, zda by člověk, který jí maso, měl být schopen si svoje jídlo sám usmrtit. Ideály šetrného řeznictví pak spočívají v konzumaci masa zvířat chovaných na pastvinách. Díky tomu netrpí stresem a jejich chov by neměl tolik zatěžovat životní prostředí.

Trend „morálního“ masožravectví je od té doby na vzestupu a chladné nenechal ani vegetariány a vegany. Jedním z nich byla i současná řeznice Kavanaughová z New Yorku. Vegetariánsky se stravovala více než deset let, od toho ale upustila, a maso se stalo jejím povoláním. „Dělám to proto, abych převrátila celý současný masný průmysl naruby,“ uvedla v článku pro Timesy.

Pastviny a sociální sítě

Etická řezničina je totiž ve své podstatě s veganstvím propojená. Její zastánci se s vegany často shodnou na pojmenování problemů, jejich řešení ale vidí jinak. Místo vynechání masa a živočišných produktů ze svých jídelníčku dbají na jeho kvalitu, kterou pro ně zaručují lokální biochovy. Pravděpodobně dokážou najít minimálně tři důvody proč jíst maso.

Mnoho takových chovů existuje i v Česku. Je to například Biofarma Františkov, kde se na pastvině chovají krávy plemene Hereford. Na farmě Doupov u severočeského Mašťova se zase prodává stařené hovězí plemene Angus Aberdeen a zvěřina z nedalekých lesů.

Lov a konzumace divoké zvěře totiž do konceptu etické masožravosti skvěle zapadá, a to i díky skvělým nutričním vlastnostem, které zvěřina má. Příkladem malého chovu je také Rodinná farma Jirásek u Pehlřimova. Hnutí za maso z biochovů získává stále větší sílu na sociálních sítích.

Před rokem facebookový profil Ethical Butcher zveřejnil příspěvek, ve kterém překlopil veganský trend „Vegenuary“ na „Regenuary“. Jde o přesmyknutí z akce, která vybízí k tomu, aby lidé celý leden nejedli živočišnou stravu.

Alternativa Regenuary nabádá ke konzumaci jídel pocházející z takzvaného regenaritvního zemědělství. Součástí toho je i pochutnávání si na mase z etických chovů. Původní post sdílelo přes milion lidí. Zdá se, že se etickým řezníkům povedlo pro svoji myšlenku nadchnout nezanedbatelné procento masných nadšenců.

Leden ve znamení šetrnosti?

BLOG

myslivec-video.jpg
 

VIDEO: Myslivec v bourárně a prase divoké pod kudlou

, 2 minuty čtení

Vynikající čich a stejně dokonalý sluch už ho o naší přítomnosti dávno informoval. Vidíme ho uhánět šikmo do kopce před námi, běh mu ale ztěžuje tvrdý sníh. Kňourek o život bojuje srdnatě, proti kulové střele ale nemá šanci. Máme úlovek. Co teď s ním?

Jakmile dostaneme divočáka z lesa do MEAT-LABu v pražských Hrdlořezech, musí na řadu přijít stahování. Sekáč váží okolo 70 kilo a protože ho chceme stáhnout ve visu, pomáháme si elektrohydraulickou rukou. Ta se hodí hlavně když je myslivec v bourárně sám a při navěšování mu nemá kdo pomoct.

Po stažení už není na co čekat, přichází na řadu bourání ve visu. Ke zvířeti zavěšenému na drahách je dobrý přístup, a můžeme tak pohodlně využít nože značky Giesser, které jsme si připravili speciálně pro tuto příležitost. I tento proces je k vidění na Youtube.

A co dál ?

Po pracném rozbourání je konečně čas náš úlovek využít. Rozhodli jsme se přímo na místě uvařit na pánvi Rational kančí guláš. Kančí maso jsme využili i při výrobě zvěřinových klobás, na zmar tak nepřišel ani gram kvalitního masa.

Zpracování a vaření zvěřiny je oblast, ve které se dá krásně využít naše řeznické know-how a zkušenosti z gastronomie. Na eshopu proto vznikla sekce Pro myslivce, do které jsme vybrali sortiment speciálně určený pro potřeby českých lovců.

Divočák v Česku

Doložená tradice lovu divokých prasat v české kotlině sahá hluboko do historie. Lovily se za použití odchytových sítí a oštěpu. O jejich cíleném přikrmování jsou zmínky už z druhé poloviny 17. století. Postupně docházelo také k výsadbě dubů, které měly prasata udržet v honitbách. Sítě a oštěpy postupně nahradil lov za pomoci ručnic a také loveckých psů.

Nová videa o bourání zvěřiny mají sloužit nejen jako zábava, ale také jako edukativní materiál. U natáčení byl i šéfredaktor Myslivosti inženýr Jiří Kasina. „Vnímám to jako osvětu pro myslivce ohledně toho, jak se správně chovat k úlovkům a zpracovávat je. Je to začátek delší spolupráce, budou následovat další videa, která budou ještě detailnější,“ uvedl Kasina.

Sekáč střelený v Doupovských horách.

BLOG

Načítám ...