Váš košík je prázdný
cover-1.jpg
Blog

Čistíme provozy ručně. Proč je to potřeba?

, 2 minuty čtení

Ruční čištění a dezinfekce provozů je nezbytné pro bezpečnou výrobu potravin. Dánský výrobce hygienického náčiní Vikan vysvětluje, proč tento druh čištění potravinářských provozů nelze zcela nahradit automatickými postupy.

Ruční hygienu a sanitaci nelze zanedbávat.

Čištění pomocí ručních nástrojů je klíčový faktor pro zabránění křížové kontaminace a k udržení čistoty v potravinářských provozech. V roce 2015 Světová zdravotnická organizace odhadla, že v důsledku konzumace kontaminovaných potravin onemocní ročně více než 23 milionů lidí v Evropě, což má potom za následek 4654 úmrtí.

Používání kontaminovaného vybavení a náčiní je jednou z pěti hlavních příčin, které přispívají k propuknutí alimentárních nemocí. Hlavními riziky pro bezpečnost potravin z hlediska veřejného zdraví jsou bakteriální patogeny, alergeny, chemikálie a cizí materiály.

Průmyslové metody čištění se mohou pohybovat od specifických pro daný proces až po mnohem jednodušší ruční čištění zahrnující použití kartáčů, škrabek, stěrek a dalších hygienických nástrojů.

Klikněte na fotku pro zobrazení našich hygienických a sanitačních produktů.

Ne vždy to jde automaticky

Automatické čištění zařízení, jako je vnitřek potrubí a nádob se obecně provádí čerpáním chemikálií o předem určené koncentraci, teplotě a pH po určitou dob. Tento průtok současně zajišťuje mechanické čištění prostoru. Čištění Clean-out-of-place (COP) potom vyžaduje demontáž a přemístění dílů do vzdáleného automatizovaného čisticího systému.

Největším omezením automatického čištění je ale nedokonalý hygienický design některých zařízení a povrchů, např. přítomnost úzkých a nepřístupných prostor, které umožňují zachycení nečistot a je obtížné je odstranit. V těchto případech nastupuje ruční čištění, které se ukazuje jako ideální postup například při odstraňování povrchového biofilmu a skvěle tak povrchy připraví pro následnou dezinfekci.

Klikněte na fotku pro zobrazení článku Barevné kódování: Tipy, jak se vyhnout kontaminaci

BLOG

cover-foto-losos-1920x400px.jpg
 

Videorecept: Pečeme lososa s holandskou omáčkou

, 1 minuta čtení

Zdravý, chutný a relativně nenáročný na přípravu. Losos je zkrátka ideální volba pro lehký oběd nebo večeři. V naší kuchyni na Průmyslové ulici jsme se spolu s kuchařem Karlem Bromem pustili do varianty s holandskou omáčkou a zeleninou.

Co si připravit

Jeden filet z lososa (200-300 g)
5-15 ml bílého vína
Zhruba 50 g másla na jednu porci
Lilek, cuketu a papriky
Citrón
Sůl a pepř
Olivový olej
1-2 žloutky

Pro plnohodnotné vaření je potřeba kvalitní nůž. Pro zobrazení těch našich klikněte na foto.

Jak na to

Holandská omáčka
1.
Přepustíme máslo
2. Rozmícháme žloutky na vodní lázni a za stálého míchání přidáme bílé víno a přepuštěné máslo
3. Dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou

Zelenina
1. Nakrájíme
2. Dochutíme kořením
3. Ogrilujeme nebo opečeme na olivovém oleji

Losos
1. Pečeme na másle na vysokou teplotu a kůží dolů
2. Dochutíme solí a pepřem
3. Pečený filet potřeme máslem a pokapeme citrónovou šťávou a můžeme servírovat

Zdravá ryba
Losos kromě své skvělé chuti vyniká také výbornými nutričními vlastnostmi, a to i mezi ostatními rybami. Je bohatým zdrojem minerálních látek, jako je draslík, selen, vápník nebo jód a vitamínů skupiny B. Najdeme v něm také velký obsah pro zdraví prospěšných nenasycených omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Dobrou chuť!

Pro naší nabídku koření a kořenicích směsí klikněte na foto.

Chutné, lehké a zdravé jídlo je na světě.

BLOG

Načítám ...