Váš košík je prázdný
cover-1.jpg
Blog

Bourárna zvěřiny: Až polovinu nákladů na „chlaďák“ pokryje příspěvek

, 2 minuty čtení

Pokud splní stanovené podmínky, mohou si myslivci zařizovat vlastní zpracovny zvěřiny. O tom, co taková bourárna všechno obnáší jsme už psali dříve. Její nedílnou součástí jsou chladicí zařízení, na která je nově možné získat finanční příspěvek od státu. Jak na něj ale dosáhnout?

Úspěšný lov nejlépe zakončí zpracování úlovku ve vlastním.

Od 1. září 2020 jsou k mání nové příspěvky na vybrané myslivecké činnosti. Vedle dotace na využití dravců při ochraně rostlin se jedná o zmiňovaný příspěvek na chladicí zařízení pro ulovenou zvěř. Formuláře žádostí o tuto finančí podporu existují v elektronické podobě v takzvaném modulu pro žadatele.

Příspěvek podlehá obecným podmínkám přiznání příspěvkům pro myslivce a může pokrýt až 50 % přímých nákladů na nákup a zprovoznění chladicího zařízení. Nejvyšší přispívaná částka je 40 000 Kč. Musí se jednat o zařízení pro uchování ulovené zvěře ve visu, které se umístí v honitbě. Pro jednu honitbu je možné čerpat příspěvěk jednou za pět let.

Co je potřeba zařídit

  1. Čestné prohlášení o podporu v režimu de minimis
  2. Kopie účetních/daňových dokladů k nákupu zařízení
  3. Fotodokumentace chladicího zařízení nebo stavby obsahující chladicí zařízení a výrobního štítku. Zobrazení je nutné ze tří stran.

Nová sekce pro myslivce

Jste lovec tělem i duší a holdujete zpracovávání svých vlastních úlovků? Přesně pro vás na našem eshopu vznikla sekce Pro myslivce. Najdete tu vše potřebné pro stahování a dělení zvěře, a to včetně následné sanitace pracovních prostor. Ucelený sertiment sahá od nožů přes baličky až po dráhy a samozřejmě nechybí ani chladicí boxy.

Pokud si nejste jistí, jak přesně úlovek bourat, a nebo se jen chcete podívat, jak se tohoto úkolu zhostil profesionální řezník, podívejte se na naše videa. Ukazujeme v nich, jak se stahuje a dělí srnec a divočák. Edukativní materiál vznikal přímo v našem MEAT-LABu.

BLOG

a.jpg
 

Jak na hygienu jatek? Oslovte odborníky

, 4 minuty čtení

Hygiena na výborné úrovni je v potravinářství zásadní. Jatka Mohelno jsou provoz s bourárnou, výrobnou a prodejnou, pro který tým MASO-PROFITu vypracoval celkovou dokumentaci, instaloval čisticí satelit a navázal dlouhodobu poradenskou spolupráci. Jde o službu, která šetří čas, peníze a chrání dobré jméno značky. 

„Na hygienickém poradenství jsme se domluvili na základě předchozí spolupráce v rámci vybavování technologií,“ říká hygienický konzultant Mgr. Jan Strejček. V provozu se zpracovává hovězí i vepřové maso a vyrábějí se tu tepelně opracované masné výrobky i polotovary. 

Hlavním cílem spolupráce bylo skokově zlepšit úroveň hygieny už existujícího provozu. „Nejdůležitější výzvou bylo uklidit a vydezinfikovat provoz za zlomek času, kterého je pořád nedostatek,“ říká Ing. Lenka Kovačevičová z Jatek Mohelno.

Komplexní služba

„V rámci dokumentace jsme zpracovali HAACP, provozní a sanitační řád. Součástí našich služeb byla také metrologie, příprava plánu vzorků, implementace sanitačních procesů a zpracování žádostí – to byla například žádost o výjimku ze strukturálních požadavků nebo o snížení počtu odběrů vzorku,“ vysvětluje Strejček.

V podobných případech je zásadní, aby se HACCP, neboli systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů, podařilo zavést tak, aby zaměstnanci dokázali efektivně pracovat a vést záznamy.

K tomu byla potřeba aktivní spolupráce na straně klienta. Důležitá je především pečlivost při dodržování nastavených pravidel. MASO-PROFIT bude dále v provozu čtyřikrát ročně provádět kontrolu sanitace, jednou do roka pak kompletní hygienický audit. Probíhá také trvalá on-line konzultace.

Čistota chrání značku

Hygienické poradenství pomáhá předcházet problémům s celkovým obrazem hygieny a bezpečnosti potravin. To zabraňuje poškození jména značky v případě mikrobiologické, chemické nebo fyzikální kontaminace produktů.

„Po takových chybách a jejich případné medializaci hrozí dopad na ekonomiku firmy. Ztracená důvěra se těžko získává zpátky,“ říká Jan Strejček. „Proto je našim cílem ochrana aktiv zákazníka trvalým zlepšováním hygienického stavu a úrovně bezpečnosti produktu,“ dodává.

V Jatkách Mohelno se podařilo zlepšit hygienické standardy. Klient ušetřil čas nutný ke zpracování všech náležitostí, a díky zavedení pěnovacího satelitu také čas a náklady potřebné k sanitaci.

Hygienické Poradenství

Plán HACCP

Plán systému analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů (HACCP) je druh certifikace pro kontrolu a řízení kvality a nezávadnosti potravin při výrobě v potravinářských provozech. Konkrétně jde o předurčení konkrétních kritických míst a situací v procesu výroby. Váš HACCP plán vytvoříme a spolehlivě implementujeme.

Sanitační řád

Zpracujeme pro vás dokumenty, které popisují procesy sanitace. Sanitační řád a dílčí plány připravujeme na klíč. Zaškolíme pracovníky. Součástí procesu je případný validační test. Pomáháme s kontrolou a efektivním řízením procesu.

Audit a hygienická praxe

Profesionálně zhodnotíme funkčnost systému kritických bodů ve vašem provozu a navrhneme jeho optimalizaci. Díky pohledu zvenčí dokážeme efektivně rozpoznat nedostatky a navrhnout jejich řešení. Zavedeme u vás odpovídající hygienickou praxi a prostředky dle typu provozovny.

Poradenství a servis pro hygienu potravin

Poskytneme vám poradenství vycházející z našich dlouholetých zkušeností v oblasti hygieny potravin, a pomůžeme vám tak dosáhnout vysoké úrovně ochrany lidského zdraví při výrobě potravinářských produktů. Pomůžeme vám také s dokumentací a výběrem vhodných dezinfekčních a čisticích přípravků. Zaměřujeme se i na problematiku biofilmu a pomáháme s jeho odstraněním a nastavením prevence. Řešíme také problematiku případných nevyhovujících mikrobiologických výsledků.

Potřebujete pomoct s hygienou ve vašem provozu?
Zavolejte Janu Strejčkovi na 720 031 999.

BLOG

Načítám ...