Váš košík je prázdný
cover-1.jpg
Blog

Bourárna zvěřiny: Až polovinu nákladů na „chlaďák“ pokryje příspěvek

, 2 minuty čtení

Pokud splní stanovené podmínky, mohou si myslivci zařizovat vlastní zpracovny zvěřiny. O tom, co taková bourárna všechno obnáší jsme už psali dříve. Její nedílnou součástí jsou chladicí zařízení, na která je nově možné získat finanční příspěvek od státu. Jak na něj ale dosáhnout?

Úspěšný lov nejlépe zakončí zpracování úlovku ve vlastním.

Od 1. září 2020 jsou k mání nové příspěvky na vybrané myslivecké činnosti. Vedle dotace na využití dravců při ochraně rostlin se jedná o zmiňovaný příspěvek na chladicí zařízení pro ulovenou zvěř. Formuláře žádostí o tuto finančí podporu existují v elektronické podobě v takzvaném modulu pro žadatele.

Příspěvek podlehá obecným podmínkám přiznání příspěvkům pro myslivce a může pokrýt až 50 % přímých nákladů na nákup a zprovoznění chladicího zařízení. Nejvyšší přispívaná částka je 40 000 Kč. Musí se jednat o zařízení pro uchování ulovené zvěře ve visu, které se umístí v honitbě. Pro jednu honitbu je možné čerpat příspěvěk jednou za pět let.

Co je potřeba zařídit

  1. Čestné prohlášení o podporu v režimu de minimis
  2. Kopie účetních/daňových dokladů k nákupu zařízení
  3. Fotodokumentace chladicího zařízení nebo stavby obsahující chladicí zařízení a výrobního štítku. Zobrazení je nutné ze tří stran.

Nová sekce pro myslivce

Jste lovec tělem i duší a holdujete zpracovávání svých vlastních úlovků? Přesně pro vás na našem eshopu vznikla sekce Pro myslivce. Najdete tu vše potřebné pro stahování a dělení zvěře, a to včetně následné sanitace pracovních prostor. Ucelený sertiment sahá od nožů přes baličky až po dráhy a samozřejmě nechybí ani chladicí boxy.

Pokud si nejste jistí, jak přesně úlovek bourat, a nebo se jen chcete podívat, jak se tohoto úkolu zhostil profesionální řezník, podívejte se na naše videa. Ukazujeme v nich, jak se stahuje a dělí srnec a divočák. Edukativní materiál vznikal přímo v našem MEAT-LABu.

BLOG

cover.jpg
 

Krájejte jako profíci. Nářezový stroj se hodí na prodejnu i domů

, 5 minut čtení

Výrobek, který nesmí chybět na žádné řeznické prodejně. S jeho pomocí obsluha rychle a účinně nařeže libovolný produkt od šunky po salám. Jak vybrat ten správný model přesně pro vaše potřeby a jak se pak o něj starat? A má smysl kupovat si „nářezák“ domů? Poradí vám servisní technik s mnoha lety zkušeností – Jaromír Kostka.

Nářezový stroj slouží ke krájení surovin, a to na řeznických a uzenářských prodejnách, v gastronomických provozech, ale i doma. Používá se ke krájení mas i zeleniny nebo pečiva.

Řezníc ho využívají na krájení různorodých produktů od suchých salámů menších kalibrů přes šunkové salámy až po uzenou krkovičku. Nářezáky lze rozdělit na ruční, poloautomatické a automatické. Ty manuální pak ještě dělíme na přímé a šikmé, což odkazuje na uložení nože. Šikmé pomáhají k posunu nařezávaného materiálu.

Jak si vybrat?

Při výběru nářezového stroje je klíčových několik kritérií. „V první řadě jde o množství krájeného materiálu a o ukládání produktu. Automatické nářezové stroje nám ho rovnou ukládají. Ruční se hodí tam, kde toho materiálu není tolik a kde se krájí přímo na zakázku pro zákazníka. Poloautomat je něco mezi tím a využívá se hlavně v kuchyních nebo pro nestandardní materiál,“ říká servisní technik MASO-PROFITu Jaromír Kostka.

„Rozlišujeme také krájení masa a sýrů. Na sýry se používají nářezáky s teflonovou úpravou, aby se sýr nelepil. Různé jsou také počty jehliček u řetízkových dopravníků. U automatů používaných na uzeniny je jehliček víc, aby materiál správně držel. U sýrů je jich naopak méně, aby v něm nebylo tolik děr. Existují ale také univerzální nářezové stroje s několika variantami dopravníků,“ dodává.

Obsluha a údržba

Při výběru stroje je tedy klíčový odhad vytíženosti provozu a tedy množství krájené suroviny. Důležité jsou také možnosti obsluhy. Ta sice musí projít školením, ovládání nářezových strojů je ale velice nenáročné a intuitivní.

„O něco časově náročnější je pak údržba. Čištění automatů není tak jednoduché jako manuálů protože je tam víc komponentů, které se musí vyjmout, očistit a pak vrátit,“ vysvětluje Jaromír Kostka.

„Co se týče údržby, je nutné stroje čistit a mýt po každém pracovním dni a při velkém vytížení i během dne. Pokud se jeden nářezák používá na maso i sýr, je na to samozřejmě potřeba brát ohled a čistit ho mezi jednotlivými fázemi krájení,“ pokračuje.

„Potom je důležitá údržba mazacích míst a úplně nejdůležitější je udržovat ostrost nože. Každý stroj má svůj brusný aparát, díky kterému ho může obsluha efektivně naostřit,“ říká zkušený technik.

A jak často brousit? „To se nejlépe pozná na samotném krájeném produktu. Ve chvíli, kdy je nůž tupý, vzniká na materiálu taková slupka. Tak poznáme, že není dokrojen a zbytek se strhává,“ říká Kostka.

Servisní tým MASO-PROFITu doporučuje nechat si nářezový stroj jednou ročně zkontrolovat. Při dobré údržbě se ale jedná o produkt, který v provozu vydrží dlouho bez potřeby velkých zásahů. „Máme stroje, které mají nakrájených přes 20 milionů plátků a pořád jsou v provozu,“ doplňuje.

Hodí se i domů

Ruční nářezáky se hodí i do domácích podmínek. Zpravidla jsou to stroje, po kterých se nevyžaduje velká zátěž. Domácí nářezové stroje se používají na krájení masných produktů, ale také pečiva, čímž šetří čas. V tom spočívá jejich hlavní výhoda. Při výběru je tu důležité brát ohled na prostor, který můžeme nářezáku v kuchyni věnovat.

Graef

Rodinná firma Graef vyrábí manuální i automatické nářezové stroje s označením „Made in Germany“. Německá společnost vyvíjí a konstruuje vysoce kvalitní výrobky už více než 50 let.

Dodává profesionální kráječe vyvinuté pro řeznictví a gastronomické provozy, poloautomatické i automatické kráčeje pro živnostníky a také širokou škálu prvotřídních kráječů pro domácnost.

BLOG

Načítám ...