Váš košík je prázdný
cover.jpg
Blog

Zlatá i stříbrná: Seydelmann získává dvě medaile za inovace

, 3 minuty čtení

Náš dlouholetý partner, německá firma Seydelmann, opět dokázal, že je světovým lídrem v oblasti inovací. Na mezinárodní soutěž FoodTec Award 2021 výrobce přihlásil dvě novinky, a sice řezné složení RFID a ohmickou technologii pro ohřev masa a uzenin. S novinkami obsadil první a druhé místo.

Německá společnost klade důraz na inovace.

Moderní řezné složení pomáhá pomocí technologie RFID kódů předcházet chybám při jejich používání. Tyto kódy umožňují identifikaci desek a nožů při instalaci do zařízení. Ovládací panel hlásí, která řezná jednotka je potřeba na konkrétní výrobek. Obsluha před instalací každou řeznou desku a nůž naskenuje a řezačka potvrdí, že se jedná o vhodné řešení. Díky tomu nelze zahájit výrobu, pokud je vložená nevhodná sestava.

Tato technologie tak účinně předchází omylům obsluhy, která navíc potřebuje méně profesního know-how. Tím také klesá počet chyb ve výrobě použitím nevhodných řezných jednotek. Zároveň zabraňuje poškození a nadměrnému opotřebení stroje. Sada RFID získala v prestižní soutěži stříbro.

Revoluce v ohřívání

Maschinenfabrik Seydelmann KG založila dceřinou společnost SeyOS GmBh se sídlem v Aalenu, která se zabývá technologií ohmického ohřívání. Tento elektrotermický proces funguje na principu přímého průchodu elektřiny výrobkem. Tím dochází k rovnoměrnému a rychlému ohřátí produktu. Tento proces sníží energetickou, časovou a prostorovou náročnost procesu na minimum.

Masný výrobek o délce 1 metr se z 12 °C na 72 °C zahřeje za méně než 4 minuty. Náklady oproti tradičnímu zahřívání vodou nebo párou přitom dosahují jen 20 %. V praxi systém umožňuje plně automatický proces výroby velkokalibrových výrobků jako jsou šunky a měkké salámy, a to za méně než 10 minut. Tím klesají i požadavky na prostor.

Významně se snižuje i úroveň tepelných ztrát při výrobě. Zároveň klesá negativní vliv na teplotně citlivé éterické oleje a látky v koření a chuť a vůně výrobku je výraznější. Energetické ztráty v důsledku vypouštěného horkého kondenzátu nebo unikající páry jsou zcela eliminovány. Seydelmann za tuto inovativní technologii získal zlatou medaili.

Cena International FoodTec Award se letos uděluje už po jedenácté. Vyznamenání obdrželo celkem 20 předních potravinářských projektů.

V prestižní soutěži německá firma získala dvě ocenění.

BLOG

cover-11.jpg
 

Míchat, masírovat, marinovat. Seznamte se s TT 200 X

, 3 minuty čtení

Každý, kdo vyrábí saláty a marinované výrobky stojí před velkou výzvou. Pokrmy a výrobky, jako jsou žebra, marinované steaky, kuřecí křidélka, vepřové maso a lahůdkové nebo zeleninové saláty, vyžadují dokonalé zpracování jednotlivých složek. Právě proto přišel německý výrobce Seydelmann se strojem TT 200 X.

TT 200 X se hodí k výrobě kuřecích křidélek, marinovaných steaků a dalších pokrmů.

To sice snadno zní, ale není tak snadné toho dosáhnout. Zvláště důležité je jemné a rovnoměrné míchání, masírování a marinování. Jednotlivé komponenty nesmí být během procesu poškozeny. Nejčastěji se k tomu používají standardní masírovací zařízení, nebo se výrobky míchají ručně. Tyto metody však často neposkytují uspokojivý výsledek a neodpovídají současným hygienickým požadavkům. Oba způsoby navíc vyžadují enormní množství času.

Výrobce Maschinenfabrik Seydelmann KG stanovil za cíl nabídnout stroj, který míchá a marinuje produkty obzvláště šetrně, intenzivně a rovnoměrně. Dalšími požadavky byly krátká doba zpracování, a tím i zvýšená produktivita, nízké personální náklady a flexibilní možnosti aplikace. Stejně jako u všech strojů Seydelmann, bylo i tuto novinku nutné vyrobit v designu, který splňuje nejvyšší hygienické standardy a vyznačuje se robustností, provozní odolností a jednoduchým ovládáním.

Tyto požadavky vedly ke zkonstruování nového masírovacího a míchacího stroje pro standardní 200 nebo 300 litrové vozíky. Standardní vozík naplněný míchanými složkami slouží zároveň jako míchací nádoba. Není třeba nakládat a vyprazdňovat stroj, jako je tomu u klasických masírovacích a míchacích zařízení. To umožňuje rychlé změny produktu a minimalizuje jeho ztráty. Standardním vozíkem se najede do stroje, kde se zvedne a uzavře vydutým míchacím víkem. Poté následuje obousměrná horizontální nebo příčná rotace v závislosti na konstrukci stroje.

Využití najde i při výrobě různých druhů salátů.

Flexibilita a bezpečnost

Výrobky se jemně a intenzivně míchají v běžném vozíku bez míchačky nebo lopatek. V míchacím víku je umístěn míchací kříž, který zajišťuje optimální zpracování. Míchací kříž lze přizpůsobit charakteru výrobků. Příkladem je ozubená varianta pro rozbíjení mražených potravin nebo trhané vepřové maso. Díky systému rychlé výměny lze míchací kříže snadno a bez nářadí vyměnit, což ze stroje dělá flexibilního pomocníka pro každý den.

Mezi další procesy, které lze u tohoto stroje realizovat patří hydratace, rafinace, potahování, masírování, rozbíjení mražených potravin a další. Volitelně je možné míchací stroj vybavit vakuovým čerpadlem s dosahovanými hodnotami vakua až 80 %, což umožňuje optimalizované marinování, masírování a míchání masných výrobků. Nejvyšší úroveň provozní bezpečnosti zajišťuje ochranný kryt s elektricky jištěnými bezpečnostními dveřmi a bočně umístěnou elektronikou chráněnou proti vlhkosti.

Ovládací jednotka Command 700 umožňuje automatický provoz stroje s ukládáním vytvořených programů.

Zpracovat lze i ovoce a zelenina.

TT 200 X

BLOG

Načítám ...