Váš košík je prázdný
cover-1.jpg
Blog

Zabíjíme viry, plísně a bakterie pomocí slunce

, 3 minuty čtení

Jsou všude kolem nás. Viry, bakterie, plísně a další choroboplodné zárodky. Jak proti nim efektivně bojovat? Jeden z nejúčinnějších a zároveň nejelegantnějších způsobů je použít ultrafialové záření se zkratkou UV-C. Tato spolehlivá technologie se v boji proti různorodým mikroorganismům využívá při čištění vody, vzduchu a povrchů nejen v potravinářství.

Hygiena je při zpracování masa klíčová.

Technologie sterilizace pomocí UV záření vychází z přírody. Paprsky UV-C o délce vln 253,7 nm jsou totiž součástí přirozeného slunečního světla. Působí na nukleové kyseliny uvnitř bakterií a dalších organismů, a vedou k jejich poškození nebo úplnému zničení.

Tím parazity spolehlivě zabijí nebo zabrání jejich množení. Tyto mikroorganismy navíc proti UV-C záření nemohou získat rezistenci, k čemuž může dojít při použití jiných způsobů sterilizace. Ultrafialové paprsky zničí až 99,99 % všech zárodků se kterými přijdou do kontaktu.

Další výhodou UV-C sterilizace je fakt, že k ní nepotřebujete žádné chemické prostředky. Proto při ní nevznikají toxické sloučeniny. Jedná se tak o ideální způsob čištění povrchů v potravinářském průmyslu, a to včetně toho masného, ve kterém je naplňování hygienických standardů naprosto klíčové.

Technologie UV záření lze využít i pro dezinfekci samotných masných výrobků a jejich obalů. Přístroj s UV lampami se dá efektivně začlenit do výrobní linky. Dezinfekce pomocí UV-C je proto pohodlnou alternativou k chemickému čištění, případně jej může alespoň účinně doplňovat.

Výše popsaný způsob sterilizace se skvěle hodí například pro nože a další nástroje nutné pro zpracování masa. Skříň od výrobce Steril systems z nerezové oceli je jedním z příkladů. Vysoká efektivita jde ruku v ruce s úsporností a pro zaměstnance je přístroj díky úplnému odstínění zcela nezávadný. V MASO-PROFITu jsme ji použili pro dezinfekci nožů při bourání zvěřiny.

Sterilizace UV-C paprsky se hodí pro potravinářství.

Přes 25 let zkušeností

Společnost Steril systems patří k průkopníkům v oblasti sterilizování vzduchů a povrchů, dezinfekce pitné vody, neutralizace pachů a odvlhčování prostorového vzduchu. Výrobky společnosti vyhovují nejvyšším nárokům na kvalitu a funkčnost. Vyznačují se vysokou životností a nenáročností na údržbu.

Rakouská firma během více než 25 let své existence vyrostla v dodavatele evropského formátu. Kromě Rakouska má zastoupení také v Německu, Polsku, Švýcarsku, Maďarsku, Slovensku i České republice. Silné stránky společnosti jsou především výrazná prozákaznická orientace a přizpůsobivost.

Čistota je při použití ultrafialových paprsků zaručena.

BLOG

cover-1.jpg
 

Čistíme provozy ručně. Proč je to potřeba?

, 2 minuty čtení

Ruční čištění a dezinfekce provozů je nezbytné pro bezpečnou výrobu potravin. Dánský výrobce hygienického náčiní Vikan vysvětluje, proč tento druh čištění potravinářských provozů nelze zcela nahradit automatickými postupy.

Ruční hygienu a sanitaci nelze zanedbávat.

Čištění pomocí ručních nástrojů je klíčový faktor pro zabránění křížové kontaminace a k udržení čistoty v potravinářských provozech. V roce 2015 Světová zdravotnická organizace odhadla, že v důsledku konzumace kontaminovaných potravin onemocní ročně více než 23 milionů lidí v Evropě, což má potom za následek 4654 úmrtí.

Používání kontaminovaného vybavení a náčiní je jednou z pěti hlavních příčin, které přispívají k propuknutí alimentárních nemocí. Hlavními riziky pro bezpečnost potravin z hlediska veřejného zdraví jsou bakteriální patogeny, alergeny, chemikálie a cizí materiály.

Průmyslové metody čištění se mohou pohybovat od specifických pro daný proces až po mnohem jednodušší ruční čištění zahrnující použití kartáčů, škrabek, stěrek a dalších hygienických nástrojů.

Klikněte na fotku pro zobrazení našich hygienických a sanitačních produktů.

Ne vždy to jde automaticky

Automatické čištění zařízení, jako je vnitřek potrubí a nádob se obecně provádí čerpáním chemikálií o předem určené koncentraci, teplotě a pH po určitou dob. Tento průtok současně zajišťuje mechanické čištění prostoru. Čištění Clean-out-of-place (COP) potom vyžaduje demontáž a přemístění dílů do vzdáleného automatizovaného čisticího systému.

Největším omezením automatického čištění je ale nedokonalý hygienický design některých zařízení a povrchů, např. přítomnost úzkých a nepřístupných prostor, které umožňují zachycení nečistot a je obtížné je odstranit. V těchto případech nastupuje ruční čištění, které se ukazuje jako ideální postup například při odstraňování povrchového biofilmu a skvěle tak povrchy připraví pro následnou dezinfekci.

Klikněte na fotku pro zobrazení článku Barevné kódování: Tipy, jak se vyhnout kontaminaci

BLOG

Načítám ...