Váš košík je prázdný
cover-1.jpg
Blog

Zabíjíme viry, plísně a bakterie pomocí slunce

, 3 minuty čtení

Jsou všude kolem nás. Viry, bakterie, plísně a další choroboplodné zárodky. Jak proti nim efektivně bojovat? Jeden z nejúčinnějších a zároveň nejelegantnějších způsobů je použít ultrafialové záření se zkratkou UV-C. Tato spolehlivá technologie se v boji proti různorodým mikroorganismům využívá při čištění vody, vzduchu a povrchů nejen v potravinářství.

Hygiena je při zpracování masa klíčová.

Technologie sterilizace pomocí UV záření vychází z přírody. Paprsky UV-C o délce vln 253,7 nm jsou totiž součástí přirozeného slunečního světla. Působí na nukleové kyseliny uvnitř bakterií a dalších organismů, a vedou k jejich poškození nebo úplnému zničení.

Tím parazity spolehlivě zabijí nebo zabrání jejich množení. Tyto mikroorganismy navíc proti UV-C záření nemohou získat rezistenci, k čemuž může dojít při použití jiných způsobů sterilizace. Ultrafialové paprsky zničí až 99,99 % všech zárodků se kterými přijdou do kontaktu.

Další výhodou UV-C sterilizace je fakt, že k ní nepotřebujete žádné chemické prostředky. Proto při ní nevznikají toxické sloučeniny. Jedná se tak o ideální způsob čištění povrchů v potravinářském průmyslu, a to včetně toho masného, ve kterém je naplňování hygienických standardů naprosto klíčové.

Technologie UV záření lze využít i pro dezinfekci samotných masných výrobků a jejich obalů. Přístroj s UV lampami se dá efektivně začlenit do výrobní linky. Dezinfekce pomocí UV-C je proto pohodlnou alternativou k chemickému čištění, případně jej může alespoň účinně doplňovat.

Výše popsaný způsob sterilizace se skvěle hodí například pro nože a další nástroje nutné pro zpracování masa. Skříň od výrobce Steril systems z nerezové oceli je jedním z příkladů. Vysoká efektivita jde ruku v ruce s úsporností a pro zaměstnance je přístroj díky úplnému odstínění zcela nezávadný. V MASO-PROFITu jsme ji použili pro dezinfekci nožů při bourání zvěřiny.

Sterilizace UV-C paprsky se hodí pro potravinářství.

Přes 25 let zkušeností

Společnost Steril systems patří k průkopníkům v oblasti sterilizování vzduchů a povrchů, dezinfekce pitné vody, neutralizace pachů a odvlhčování prostorového vzduchu. Výrobky společnosti vyhovují nejvyšším nárokům na kvalitu a funkčnost. Vyznačují se vysokou životností a nenáročností na údržbu.

Rakouská firma během více než 25 let své existence vyrostla v dodavatele evropského formátu. Kromě Rakouska má zastoupení také v Německu, Polsku, Švýcarsku, Maďarsku, Slovensku i České republice. Silné stránky společnosti jsou především výrazná prozákaznická orientace a přizpůsobivost.

Čistota je při použití ultrafialových paprsků zaručena.

BLOG

cover.jpg
 

Krájejte jako profíci. Nářezový stroj se hodí na prodejnu i domů

, 5 minut čtení

Výrobek, který nesmí chybět na žádné řeznické prodejně. S jeho pomocí obsluha rychle a účinně nařeže libovolný produkt od šunky po salám. Jak vybrat ten správný model přesně pro vaše potřeby a jak se pak o něj starat? A má smysl kupovat si „nářezák“ domů? Poradí vám servisní technik s mnoha lety zkušeností – Jaromír Kostka.

Nářezový stroj slouží ke krájení surovin, a to na řeznických a uzenářských prodejnách, v gastronomických provozech, ale i doma. Používá se ke krájení mas i zeleniny nebo pečiva.

Řezníc ho využívají na krájení různorodých produktů od suchých salámů menších kalibrů přes šunkové salámy až po uzenou krkovičku. Nářezáky lze rozdělit na ruční, poloautomatické a automatické. Ty manuální pak ještě dělíme na přímé a šikmé, což odkazuje na uložení nože. Šikmé pomáhají k posunu nařezávaného materiálu.

Jak si vybrat?

Při výběru nářezového stroje je klíčových několik kritérií. „V první řadě jde o množství krájeného materiálu a o ukládání produktu. Automatické nářezové stroje nám ho rovnou ukládají. Ruční se hodí tam, kde toho materiálu není tolik a kde se krájí přímo na zakázku pro zákazníka. Poloautomat je něco mezi tím a využívá se hlavně v kuchyních nebo pro nestandardní materiál,“ říká servisní technik MASO-PROFITu Jaromír Kostka.

„Rozlišujeme také krájení masa a sýrů. Na sýry se používají nářezáky s teflonovou úpravou, aby se sýr nelepil. Různé jsou také počty jehliček u řetízkových dopravníků. U automatů používaných na uzeniny je jehliček víc, aby materiál správně držel. U sýrů je jich naopak méně, aby v něm nebylo tolik děr. Existují ale také univerzální nářezové stroje s několika variantami dopravníků,“ dodává.

Obsluha a údržba

Při výběru stroje je tedy klíčový odhad vytíženosti provozu a tedy množství krájené suroviny. Důležité jsou také možnosti obsluhy. Ta sice musí projít školením, ovládání nářezových strojů je ale velice nenáročné a intuitivní.

„O něco časově náročnější je pak údržba. Čištění automatů není tak jednoduché jako manuálů protože je tam víc komponentů, které se musí vyjmout, očistit a pak vrátit,“ vysvětluje Jaromír Kostka.

„Co se týče údržby, je nutné stroje čistit a mýt po každém pracovním dni a při velkém vytížení i během dne. Pokud se jeden nářezák používá na maso i sýr, je na to samozřejmě potřeba brát ohled a čistit ho mezi jednotlivými fázemi krájení,“ pokračuje.

„Potom je důležitá údržba mazacích míst a úplně nejdůležitější je udržovat ostrost nože. Každý stroj má svůj brusný aparát, díky kterému ho může obsluha efektivně naostřit,“ říká zkušený technik.

A jak často brousit? „To se nejlépe pozná na samotném krájeném produktu. Ve chvíli, kdy je nůž tupý, vzniká na materiálu taková slupka. Tak poznáme, že není dokrojen a zbytek se strhává,“ říká Kostka.

Servisní tým MASO-PROFITu doporučuje nechat si nářezový stroj jednou ročně zkontrolovat. Při dobré údržbě se ale jedná o produkt, který v provozu vydrží dlouho bez potřeby velkých zásahů. „Máme stroje, které mají nakrájených přes 20 milionů plátků a pořád jsou v provozu,“ doplňuje.

Hodí se i domů

Ruční nářezáky se hodí i do domácích podmínek. Zpravidla jsou to stroje, po kterých se nevyžaduje velká zátěž. Domácí nářezové stroje se používají na krájení masných produktů, ale také pečiva, čímž šetří čas. V tom spočívá jejich hlavní výhoda. Při výběru je tu důležité brát ohled na prostor, který můžeme nářezáku v kuchyni věnovat.

Graef

Rodinná firma Graef vyrábí manuální i automatické nářezové stroje s označením „Made in Germany“. Německá společnost vyvíjí a konstruuje vysoce kvalitní výrobky už více než 50 let.

Dodává profesionální kráječe vyvinuté pro řeznictví a gastronomické provozy, poloautomatické i automatické kráčeje pro živnostníky a také širokou škálu prvotřídních kráječů pro domácnost.

BLOG

Načítám ...