Váš košík je prázdný
1.jpg
Blog

Tuna špekáčků nebo jemných párků do 15 minut

, 4 minuty čtení

Automatická linka Seydelmann na mělněné masné výrobky ve společnosti Váhala spol. s. r. o. šetří čas i peníze.

Automatická linka Seydelmann

Je tomu rok, co vedení firmy VÁHALA a spol. s r.o. uvedlo do provozu automatickou linku na mělněné masné výrobky Seydelmann. Komplex sestává ze tří strojů: univerzální řezačky AU 200 U AC-6,
míchačky MR 1800 a kontinuálního kutru KK 140 AC-6. Míchačka je doplněna řídicí jednotkou Auto-Command 4000M pro ovládání celé linky. Bloky mraženého masa nebo chlazená surovina vstupuje
do řezačky pásovým dopravníkem. Instalovaný detektor kovů sleduje, zda se spolu s masem nedostane do díla také složka, která tam nemá co dělat.

Šnekovým dopravníkem putuje mleté maso do míchačky. Díky směsi mražené a chlazené suroviny má maso nízkou teplotu, takže není třeba používat šupinkový led, voda se přidává automaticky dle
zvolené receptury. Koření, solicí směs a další přísady se dávkují v této fázi přípravy díla. Na displeji míchačky vidí obsluha nastavené parametry (teplota díla, počet otáček, čas míchání, dávkovaná voda ad.)
procesu.

Kontikutr

Míchačka je vybavena překlapěčem 200litrových vozíků. Po vymíchání se dílo automaticky přesouvá do kontinuálního kutru, kterému se u Seydelmannů říká Konti-Kutter. Sestava desek, kde se
střídají otočné a pevně instalované desky se sestupným průměrem řezných otvorů dokonale rozmělní surovinu. Kontinuální kutr dokáže připravit dílo s vložkou. Ano, speciální typ složení umí připravit dílo špekáčků nebo gothajského salámu v jednom výrobním kroku a na stejné lince, stejně jako jemné párky. Jen se liší typ složení kontinuálního kutru. Třetí typ složení se používá k přípravě kůžové emulze.

„Linka Seydelmann nám přinesla celou řadu výhod a finančních úspor,“ vysvětluje ředitel firmy Jan Váhala. „S mísovým kutrem jsme zamíchali výrobu ve dvou směnách, teď zvládneme připravit veškeré
potřebné dílo během osmi hodin. Jedna dávka představuje jednu tunu díla a obsluha ji zvládne zpracovat do 15 minut. Dříve jsme na míchárně zaměstnali 4 pracovníky, dnes nám stačí na provoz 3 muži. A to
je velká úspora!“ Složení řezačky i kontinuálního kutru mění přibližně po 5 týdnech a posílají brousit k dodavateli linky, pražské firmě Maso-profit. Přístup dodavatele i výrobce u Váhalů vysoce oceňují.

Display míchačky

„Než k nám linka přijela, absolvovali jsme školení, technici od Seydelmanna nám detailně vysvětlili všechny složky linky,“ vzpomíná Jan Váhala. „S uvedením linky do provozu nám kromě pracovníků Maso-profit pomáhal také technik z Německa. Ale protože byla pandemie covid-19 doslova na vrcholu, osobně nepřijel, ale řešili jsme vše on-line. Vůbec to nevadilo, rozjezd linky se podařil na výbornou.“

Celá linka je připojena přes webové rozhraní na výrobce v Německu, pokud by se objevil sebemenší problém,
výrobce zařízení je ihned informován a může sjednat nápravu.

Pohled do míchačky

Na můj dotaz, zda odběratelé poznali rozdíl v kvalitě masných výrobků, odpověděli pracovnice oddělení kvality záporně. Drobné rozdíly ve vypracování výrobků s mozaikou někteří zákazníci poznali, ale v žádném případě je nevnímali jako zhoršení kvality. Spíš naopak příprava větších šarží na automatické lince zlepšila standardnost produkce a podpořila kvalitu, na které si firma Váhala spol. s r.o. zakládá
od začátku svého působení na trhu.

Autor: Doc. MVDr. Josef Kameník, CSc., MBA

Detektor kovu

BLOG

4.jpg
 

50 kilo za 15 minut! Víte, jak se dělá vinná klobása?

, 2 minuty čtení

Řeznické Vánoce mají jasnou podobu – je to vinná klobása. Kde se ale tahle dobrota vzala a jak se vlastně vyrábí? První zmínky o ní najdeme už v kuchařkách z 19. století, kdo ale vinnou klobásu „vymyslel“ zůstává záhadou.

K výrobě vinné se hodí pořádná výbava.

S největší pravděpodobností se ale jedná o českou sestru bavorské bílé klobásy, na které si na druhé straně Šumavy pochutnávají naši západní sousedé. Podobnost s německou pochutinou je na první pohled nepřehlédnutelná.

Tradiční český masný výrobek jedinečné chuti se vyrábí z hovězího a vepřového masa, ke kterému se v přiměřeném množství přidá veka nebo žemle. Koření se muškátovým ořechem, květem a citrónovou kůrou. Součástí výrobku je, jak název napovídá, i víno.

Většinou se používá bílé s jemnou muškátovou příchutí. Do klobásy ale lze přidávat i pivo. Směs se pak natlačí do střívka, které je zpravidla tenčí než například to na buřty. Mělo by mít průměr 20 milimetrů, proto je nejvhodnější střívko skopové.

Vinná klobása se považuje za tradiční vánoční pokrm zejména díky svému stočenému tvaru, který odkazuje na slunce, a tím na slunovrat.

Když se do toho pustí MASO-PROFÍK

Jako každoročně, tak i letos proběhla výroba vinných klobás pro naše zaměstnance, tentokrát v externí výrobně. Celkem 50 kg vinné klobásy se naráželo s plničkou REX za 15 minut, také díky střevům na trubičkách. Moderní technologie výrobu klobás výrazně zrychlují a zjednodušují. 

Výsledek stojí za to.

Klobása ve tvaru slunce se stala jedním ze symbolů Vánoc.

BLOG

Načítám ...