„Ruční čištění nikdy nebylo důležitější,“ říká Vikan
Restaurace, hotely, jídelny a cateringové společnosti jsou ti, kteří nesou největší tíhu současných opatření proti šíření Covid-19. Dánský výrobce hygienického nářadí Vikan zveřejnil několik tipů pro udržení čistoty a také pro přípravu na opětovné otevření těchto provozů.
„Před znovu otevřením provozu by mělo být provedeno důkladné čištění,“ oznámila britská vláda v jedné z reakcí na pandemii. Proces dekontaminace prostoru zahrnuje vyčištění všech ploch od nečistot a škůdců tak, aby se zajistilo zcela bezpečné prostředí pro stravování.
Jak se připravit
Ujistěte se, že máte všechny potřebné nástroje, chemické prostředky a pomůcky pro ochranu personálu. Nezapomeňte zkontrolovat, zda jsou ve vyhovujícím stavu. Všechny nástroje a pomůcky je také třeba před použitím vyčistit a dezinfikovat. Zajistěte, aby zaměstnanci znali správný postup při čištění a dezinfekci.
Oblasti, na které se zaměřit
- Zařízení pro skladování surovin, potravin a nápojů.
- Všechny povrchy, které přicházejí do styku s potravinami.
- Veškeré sanitární vybavení jako umyvadla, toalety, odtoky a další.
- Textilní materiály jako například ubrusy a závěsy a také měkký nábytek.
- Nádobí
- Tvrdé plochy – stoly, židle, podlahy apod.
- Zařízení pro volný čas – tělocvičny, sauny apod.
- Ochranné oděvy – rukavice, zástěry, obuv apod.
Pro dekontaminaci exponovaných povrchů je vhodné použít kartáče a hadříky z mikrovláken. Odolné nečistoty lze odstranit škrábáním a kartáčováním (suché čištění); nebo oplachováním. Po vyčištění by měly být povrchy podle potřeby dezinfikovány.
Nečistoty se ale nevyskytují jen na otevřeném povrchu. Mohou se hromadit uvnitř vybavení, spotřebičů a příslušenství, a stát se tak zdrojem další kontaminace. Aby se minimalizovalo toto riziko, doporučuje Vikan před dalším použitím výbavu demontovat, a důkladně vyčistit a vydezinfikovat.
Chcete ve svém provozu zavést efektivní barevné kódování? Přečtěte si článek o jeho implementaci.