Váš košík je prázdný
cover-foto-vikan-rucni-cisteni-1920x400px.jpg
Blog

„Ruční čištění nikdy nebylo důležitější,“ říká Vikan

, 2 minuty čtení

Restaurace, hotely, jídelny a cateringové společnosti jsou ti, kteří nesou největší tíhu současných opatření proti šíření Covid-19. Dánský výrobce hygienického nářadí Vikan zveřejnil několik tipů pro udržení čistoty a také pro přípravu na opětovné otevření těchto provozů.

Čištění povrchů při pandemii nabývá na ještě větší důležitosti.

„Před znovu otevřením provozu by mělo být provedeno důkladné čištění,“ oznámila britská vláda v jedné z reakcí na pandemii. Proces dekontaminace prostoru zahrnuje vyčištění všech ploch od nečistot a škůdců tak, aby se zajistilo zcela bezpečné prostředí pro stravování. 

Jak se připravit

Ujistěte se, že máte všechny potřebné nástroje, chemické prostředky a pomůcky pro ochranu personálu. Nezapomeňte zkontrolovat, zda jsou ve vyhovujícím stavu. Všechny nástroje a pomůcky je také třeba před použitím vyčistit a dezinfikovat. Zajistěte, aby zaměstnanci znali správný postup při čištění a dezinfekci.

Oblasti, na které se zaměřit

  1. Zařízení pro skladování surovin, potravin a nápojů.
  2. Všechny povrchy, které přicházejí do styku s potravinami.
  3. Veškeré sanitární vybavení jako umyvadla, toalety, odtoky a další.
  4. Textilní materiály jako například ubrusy a závěsy a také měkký nábytek.
  5. Nádobí
  6. Tvrdé plochy – stoly, židle, podlahy apod.
  7. Zařízení pro volný čas – tělocvičny, sauny apod.
  8. Ochranné oděvy – rukavice, zástěry, obuv apod.

Čištění lze rozdělit na suché a mokré.

Pro dekontaminaci exponovaných povrchů je vhodné použít kartáče a hadříky z mikrovláken. Odolné nečistoty lze odstranit škrábáním a kartáčováním (suché čištění); nebo oplachováním. Po vyčištění by měly být povrchy podle potřeby dezinfikovány.

Nečistoty se ale nevyskytují jen na otevřeném povrchu. Mohou se hromadit uvnitř vybavení, spotřebičů a příslušenství, a stát se tak zdrojem další kontaminace. Aby se minimalizovalo toto riziko, doporučuje Vikan před dalším použitím výbavu demontovat, a důkladně vyčistit a vydezinfikovat.

Chcete ve svém provozu zavést efektivní barevné kódování? Přečtěte si článek o jeho implementaci.

Pro zobrazení sortimentu Vikanu klikněte na tuto fotografii.

BLOG

Načítám ...