Váš košík je prázdný
cover-foto-vikan-rucni-cisteni-1920x400px.jpg
Blog

„Ruční čištění nikdy nebylo důležitější,“ říká Vikan

, 2 minuty čtení

Restaurace, hotely, jídelny a cateringové společnosti jsou ti, kteří nesou největší tíhu současných opatření proti šíření Covid-19. Dánský výrobce hygienického nářadí Vikan zveřejnil několik tipů pro udržení čistoty a také pro přípravu na opětovné otevření těchto provozů.

Čištění povrchů při pandemii nabývá na ještě větší důležitosti.

„Před znovu otevřením provozu by mělo být provedeno důkladné čištění,“ oznámila britská vláda v jedné z reakcí na pandemii. Proces dekontaminace prostoru zahrnuje vyčištění všech ploch od nečistot a škůdců tak, aby se zajistilo zcela bezpečné prostředí pro stravování. 

Jak se připravit

Ujistěte se, že máte všechny potřebné nástroje, chemické prostředky a pomůcky pro ochranu personálu. Nezapomeňte zkontrolovat, zda jsou ve vyhovujícím stavu. Všechny nástroje a pomůcky je také třeba před použitím vyčistit a dezinfikovat. Zajistěte, aby zaměstnanci znali správný postup při čištění a dezinfekci.

Oblasti, na které se zaměřit

  1. Zařízení pro skladování surovin, potravin a nápojů.
  2. Všechny povrchy, které přicházejí do styku s potravinami.
  3. Veškeré sanitární vybavení jako umyvadla, toalety, odtoky a další.
  4. Textilní materiály jako například ubrusy a závěsy a také měkký nábytek.
  5. Nádobí
  6. Tvrdé plochy – stoly, židle, podlahy apod.
  7. Zařízení pro volný čas – tělocvičny, sauny apod.
  8. Ochranné oděvy – rukavice, zástěry, obuv apod.

Čištění lze rozdělit na suché a mokré.

Pro dekontaminaci exponovaných povrchů je vhodné použít kartáče a hadříky z mikrovláken. Odolné nečistoty lze odstranit škrábáním a kartáčováním (suché čištění); nebo oplachováním. Po vyčištění by měly být povrchy podle potřeby dezinfikovány.

Nečistoty se ale nevyskytují jen na otevřeném povrchu. Mohou se hromadit uvnitř vybavení, spotřebičů a příslušenství, a stát se tak zdrojem další kontaminace. Aby se minimalizovalo toto riziko, doporučuje Vikan před dalším použitím výbavu demontovat, a důkladně vyčistit a vydezinfikovat.

Chcete ve svém provozu zavést efektivní barevné kódování? Přečtěte si článek o jeho implementaci.

Pro zobrazení sortimentu Vikanu klikněte na tuto fotografii.

BLOG

cover-1.jpg
 

Čistíme provozy ručně. Proč je to potřeba?

, 2 minuty čtení

Ruční čištění a dezinfekce provozů je nezbytné pro bezpečnou výrobu potravin. Dánský výrobce hygienického náčiní Vikan vysvětluje, proč tento druh čištění potravinářských provozů nelze zcela nahradit automatickými postupy.

Ruční hygienu a sanitaci nelze zanedbávat.

Čištění pomocí ručních nástrojů je klíčový faktor pro zabránění křížové kontaminace a k udržení čistoty v potravinářských provozech. V roce 2015 Světová zdravotnická organizace odhadla, že v důsledku konzumace kontaminovaných potravin onemocní ročně více než 23 milionů lidí v Evropě, což má potom za následek 4654 úmrtí.

Používání kontaminovaného vybavení a náčiní je jednou z pěti hlavních příčin, které přispívají k propuknutí alimentárních nemocí. Hlavními riziky pro bezpečnost potravin z hlediska veřejného zdraví jsou bakteriální patogeny, alergeny, chemikálie a cizí materiály.

Průmyslové metody čištění se mohou pohybovat od specifických pro daný proces až po mnohem jednodušší ruční čištění zahrnující použití kartáčů, škrabek, stěrek a dalších hygienických nástrojů.

Klikněte na fotku pro zobrazení našich hygienických a sanitačních produktů.

Ne vždy to jde automaticky

Automatické čištění zařízení, jako je vnitřek potrubí a nádob se obecně provádí čerpáním chemikálií o předem určené koncentraci, teplotě a pH po určitou dob. Tento průtok současně zajišťuje mechanické čištění prostoru. Čištění Clean-out-of-place (COP) potom vyžaduje demontáž a přemístění dílů do vzdáleného automatizovaného čisticího systému.

Největším omezením automatického čištění je ale nedokonalý hygienický design některých zařízení a povrchů, např. přítomnost úzkých a nepřístupných prostor, které umožňují zachycení nečistot a je obtížné je odstranit. V těchto případech nastupuje ruční čištění, které se ukazuje jako ideální postup například při odstraňování povrchového biofilmu a skvěle tak povrchy připraví pro následnou dezinfekci.

Klikněte na fotku pro zobrazení článku Barevné kódování: Tipy, jak se vyhnout kontaminaci

BLOG

Načítám ...