Váš košík je prázdný
cover-1.jpg
Blog

Proč ho koupit a jak ho vybrat? Konvektomat od A po Z

, 5 minut čtení

Produkuje suché i vlhké teplo, případně jejich kombinaci. Díky tomu se hodí pro nespočet různých způsobů tepelné úpravy pokrmů. Řeč je o konvektomatu, který se v průběhu let stal jedním z nejdůležitějších zařízení v gastro oblasti, a už dávno nemůže chybět v žádné profi kuchyni.

Klikněte na fotku pro zobrazení nabídky konvektomatů od Rationalu.

Konvektomat je spotřebič, který umožňuje tepelnou úpravu pokrmu pomocí horkého vzduchu, páry nebo obojího zároveň. Dokáže se přitom pohybovat v teplotách 30-300 °C. Konvektomaty bývají ceněné pro úsporu prostoru, času i nákladů. Díky možnostem šetrnější úpravy jsou pokrmy z „konvekťáků“ často chutově lepší.

V minulosti byly konvektomaty k vidění spíše ve velkých profi kuchyních v hotelích nebo restauracích. To se ale mění. Na trh pronikly i menší varianty spotřebičů, které jsou určené pro malé provozy nebo i do domácností. K mání je díky tomu široká škála různě velkých zařízení pro různá použití.

Dopředu pokročila i samotná technologie. Značný počet operací je u moderních konvektomatů automatizovaný. „Chytré“ spotřebiče navíc dokáží kuchaře sami informovat o různých stavech a chybách. V tom vyniká nový model iCombi Pro značky Rational s certifikátem Kiwa, který sám zahlásí například to, že do něj neteče voda nebo že neběží spirála. Díky automatizaci může konvektomat pracovat i bez obsluhy, například přes noc. Navíc ho lze instalovat bez změkčovače vody.

I přes všechny pokročilé funkce je ale stále nutné zvládat základní údržbu přístroje. „Důležité je se o konvektomat starat, což znamená pravidelné mytí, důkladná péče o gumová těsnění a čištění filtrů, trubek a žlábků,“ říká kuchař MASO-PROFITu Karel Heverle. Dobré je nezanedbávat pravidelný servis. K dlouhé životnosti a skvělému výkonu stroje přispějí pravidelné prevenční kontroly a správné používání.

Patero výhod

1. Zastupitelnost
Konvektomat dokáže zastat práci, na kterou bylo dříve potřeba hned několik různých spotřebičů. Díky své univerzálnosti plně nahradí například troubu, gril, fritézu, ale i mikrovlnnou troubu nebo holdomat. To kromě jiného šetří prostor.

2. Nižší náklady
S předchozím bodem souvisí fakt, že konvektomaty dokáží kuchyním ušetřit podstatnou část nákladů. Provozovatel ušetří za koupi dalších spotřebičů a zároveň za vodu a elektřinu, kterou by tato zařízení spotřebovala. Samotná úprava rovněž vychází levněji a díky automatizaci mohou klesnout i výdaje za personál.

3. Kapacita
Pokud hledáte způsob, jak navýšit počty pokrmů, které je vaše kuchyně schopna vyprodukovat, je konvektomat řešení přesně pro vás. Velká zařízení dokáží na minimální ploše zpracovat třeba až 120 kilogramů suroviny. Vyšší produkce přitom není na úkor kvality pokrmů.

4. Regulace a automatizace
Doba jde dopředu a každý nový model konvektomatu je o něco „chytřejší“. Moderní spotřebiče vynikají tím, že je velká část jejich procesů automatizovaná, a nevyžaduje proto tak velkou pozornost obsluhy. Díky moderním řešením se také dá úprava pokrmů nastavovat a kontrolovat do nejmenšího detailu.

5. Kvalita pokrmů
Díky výše zmíněné nastavitelnosti konvektomaty vynikají šetrností úpravy pokrmů. Při dobrém nastavení je vaření, pečení a smažení za pomoci kombinace horkého vzduchu a páry k pokrmům mnohem přívětivější než dříve. Ty potom neztrácejí tolik vody a živiny v nich se tolik neznehodnocují.

Výhody používání konvektomatu jsou nesporné.

Jak vybrat konvektomat?

Stejně jako u dalších spotřebičů, je i u konvektomatu dobré dbát na výběr optimálního modelu pro vaše potřeby. Základní kritérium je množství pokrmů, které budete zpracovávat a velikost prostoru, který v kuchyni máte, přičemž platí, že snaha ušetřit se paradoxně ne vždy vyplácí. Novější a dražší typy přístrojů si na sebe díky úspoře nákladů dosažené automatizací brzy vydělají. Kuchař s novějším konvektomatem získá volné ruce, a může se v mezičase věnovat jiným činnostem.

BLOG

cover-foto-konzervy-1920x400px.jpg
 

Nejlepší pršuty jsou v Litoměřicích!

, 3 minuty čtení

Klasická řeznická prodejna se proměnila ve stylový specializovaný obchod s pršuty. Stalo se tak mimo jiné zásahem projekčního oddělení MASO-PROFITU, které pomohlo s koncepcí prodejny a následným designem interiéru.

Prostor před rekonstrukcí

Rodinný podnik PRŠUTÉRIE® Chovanečků v Litoměřicích je zaměřený na výrobu pršutů a fermentovaných výrobků. Při výrobě pršutů se očištěná svalovina se nakládá do soli a koření a následně se suší. To může trvat několik měsíců, ale někdy i let. Receptury jednotlivých výrobců se liší, a tím pádem i chutě jejich výrobků. PRŠUTÉRIE® Chovaneček nabízí produkty z různých druhů mas, od hovězích a vepřových přes zvěřinové až po jehněčí.

„Poptávka na remodeling řeznické prodejny nám na stole přistála už v roce 2016. Nakonec jsme realizovali až v roce 2021,“ říká projektový manažer MASO-PROFITu Pavel Tomandl. Jednalo se původně o řemeslné řeznictví v retro stylu, které se mělo proměnit na moderní prodejnu s nabídkou pršutů.

Těžiště projektu spočívalo v návrhu podoby prodejny včetně rozmístění vitrín a ambientního osvětlení. „Pršuty jsou totiž produkt, u kterého na světle při prezentaci dost záleží,“ vysvětluje Tomandl. „Součástí naší práce bylo vytváření renderů a hmotové vizualizace,“ dodává.

Původní stav

Žádný projekt se neobejde bez výzev

Samotná realizace probíhala za ztížených podmínek, šlo především o zhoršenou dostupnost materiálů. „Museli jsme improvizovat. Základní myšlenka zůstala stejná, ale invertovali jsme například barvy obkladů a podlahy. Oproti původnímu plánu jsme podlahu udělali tmavou a obklady světlé. Design doplňuje betonová stěrka na zdi,“ říká Pavel Tomandl.

Součástí akce byly i de facto hrubé stavební úpravy, na kterých pracoval další externí dodavatel. Prodejna se totiž nachází v zástavbě historického centra Litoměřic. „To s sebou samozřejmě neslo řadu problémů, především co se týče bourání a přizpůsobování prostoru pro přístěnné vitríny,“ popisuje Tomandl.

Prostor po rekonstrukci

„Největší výzva byla neprobourat stěny z kamene a mazaniny, které byly občas vyplněné i slámou,“ doplňuje. V průběhu přestavby bylo nutné se operativně domlouvat s památkáři, tuto agendu si vzal na starost sám majitel obchodu Vlastimil Chovaneček.

Faktická práce na prodejně tak zabrala celkem čtyři týdny a dopadla úspěšně. „S realizací jsme velmi spokojeni. Všechny drobné problémy se podařilo včas a k naší spokojenosti vyřešit,“ zhodnotil akci na závěr pan Chovaneček.

PRŠUTÉRIE® Chovanečků v Litoměřicích

Projektování, ale nejen prodejen

Návrh a vybavení prodejních i výrobních prostor je specializovaná disciplína, ve které je třeba skloubit znalosti z různých oborů. Díky rozvržení prostoru zkušenými projektanty může váš provoz efektivně ušetřit snížením prostojů ve výrobě a vydávání. Poptejte nás pro váš projekt, a my s vámi budeme od prvotní myšlenky až po úspěšnou realizaci.

BLOG

Načítám ...