Váš košík je prázdný
cover.jpg
Blog

Pečování o nože: 6 tipů pro údržbu Giesserů

, 4 minuty čtení

Nože Giesser jsou po celém světě známé kvalitou svých čepelí i rukojetí. Německá značka má ve svém portfoliu kuchařské a řeznické nože všech velikostí a různorodých provedení. Patří mezi ně i speciální prémiové nástroje, které mohou posloužit jako vyjímečný dar pro rodinu a blízké. Pojďme se podívat na několik svižných tipů pro jejich údržbu.

Nože Giesser běžně sami používáme.

Skladování
Najděte pro svůj nůž bezpečné místo kam nepoteče. Sucho je pro dlouho životnost nože klíčové. Důležité je také předcházet úrazům. Je proto vhodné nože uložit mimo dosah dětí.

Bezpečnost
Giessery jsou velice ostré. Na místě je zvýšená opatrnost při jejich čištění, ostření i při samotné práci v kuchyni. Nikdy nůž nepoužívejte k otvírání konzerv, jako šroubovák nebo k páčení.

Ostření
Každý nůž potřebuje pravidelné ostření. Použijte kvalitní ocílku nebo brusný kámen. Díky tomu nástroj vydrží déle a práce s ním bude pohodlnější i efektivnější. Pokud budete chtít své nože nejen ostřit, ale zatoužíte po profesionálním broušení, vězte, že máme vybroušený styl.

Krájecí desky
Při práci vždy používejte krájecí desky ze dřeva nebo z kvalitního plastu. Desky z jiných nebo nekvalitních materiálu poškozují ostří a zkracují tak životnost nože.

Rukojeti
Nože značky Giesser vynikají kvalitou jejich plastových i dřevěných rukojetí. Ty umělohmotné vyžadují minimální údržbu. Dřevěné kusy je žádoucí omývat v teplé vodě, ale nikdy je v ní nenechávat dlouhou dobu. Vhodné je občasné ošetření olejem.

Čištění
Čepel nože je nutné očistit po kontaktu s kyselými pokrmy. Pokud je to možné, čistěte své nože ručně. Předejdete tím kontaktu s agresivními mycími prostředky a delšímu vystavení chlorované vodě. Pokud chcete použít myčku, zvolte méně prudké druhy detergentů.

O nože je potřeba se starat.

Ostrá tradice

Giesser je světový lídr ve výrobě nožů a řezných nástrojů. Ve svých továrnách německá firma vyrábí více než 8 tisíc nožů denně. Její obsáhlý sortiment zahrnuje 2 a půl tisíce kovaných i lisovaných nožů a kusů příslušenství pro potravinářský průmysl a gastronomii. Produkty Giesseru jsou vyrobeny z prvotřídních materiálů a vyznačují se vynikajícím zpracováním.

Budování společnosti započal Johannes Giesser už v roce 1776. Tehdy odstartovala dlouhotrvající a nepolevující modernizace, která německého výrobce dovedla až na pozici předního světového hráče v oboru výroby řezných nástrojů. Výrobky firmy Giesser používají profesionálové celého světa.

Kvalita těchto produktů vychází z práce zkušených a špičkově vzdělaných zaměstnanců, na jejichž rozvoj klade firma zvláštní důraz. Ti při výrobě nožů využívají high-tech postupy kalení a vakuového popouštění. Nástroje se vyrábí z nekvalitnější chrom-molybdenové oceli. Na konci výrobního procesu tak vznikají produkty, které zákazníkům usnadňují práci. Díky široké nabídce si každý z nich může vybrat výrobek pro svoje specifické potřeby.

Giesser se může chlubit bohatým portfoliem.

BLOG

cover-1.jpg
 

O údržbě a opravách kutrů

, 5 minut čtení

Kutr je potravinářský stroj pro mělnění nebo i míchání materiálu hojně využívaný v masném průmyslu pro výrobu široké škály produktů. Kutry existují v mnoha variantách od velkých průmyslových strojů po stolní verze pro domácí zpracování masa. Pro správný chod a dlouhou životnost kutrů je klíčové dodržovat zásady užívání a údržby těchto strojů.

Nahřívání ložiska kutru.

Jeden z prvních vodou poháněných kutrů sestrojil Louis Seydelmann už v roce 1886. Z této prvotní technologie posléze vzešla řada strojů, které se v průběhu let masivně rozšířily do masných zpracoven a výroben po celém světě. Mělké mísy a zahnuté nože se současně otáčejí na hřídeli, a tím dochází k mělnění neboli kutrování.

Kutry mají pověst zařízení, na kterých je při správné údržbě po mnoho let potřeba minimum oprav. Důkazem toho může být dvouhlavý kutr Seydelamnn ve výrobě MP Krásno. Tamější stroj kutruje několik tun díla denně a od jeho instalace v roce 2013 nebylo dosud nutné provádět na něm jedinou opravu. Jak dosáhnout podobného výsledku i ve vaší výrobě?

Vše začíná výběrem vhodné velikosti, výkonu a typu kutru pro daný provoz. Záleží především na množství kutrovaného materiálu a dalších proměnných. Pro různé účely existují různé druhy kutrů. Patří mezi ně například vakuové nebo varné kutry. Poslední jmenované se používají pro současnou emulgaci díla při výrobě paštik. Při výběru kutru je vhodné zvážit, zda zvolit stroj s hlavní elektronikou uvnitř zařízení, nebo v samostatně umístěném rozvaděči. Oddělená jednotka netrpí otřesy a lze ji umístit v jiné místnosti s nižší vlhkostí.

Pro zobrazení naší nabídky kutrů s otočnou mísou klikněte na foto.

Následně je potřeba optimalizovat výrobní proces. To znamená především určit to, na kolik otáček bude kutr pracovat. Neméně důležité je obstarat ke kutru kvalitní a zaškolenou obsluhu. Pracovník u kutru musí v průběhu kutrování kontrolovat teplotu díla a další ukazatele tak, aby proces dospěl k požadovanému výsledku a aby se stroj zbytečně neopotřebovával. S optimalizací celého procesu výroby a se správným zaškolením obsluhy může pomoci zkušený potravinářský technolog.

Potom už přichází na řadu samotná údržba stroje, při které je třeba dbát především na dodržování pokynů výrobce. Jedná se o pravidelné promazávání podle mazacího plánu, výměnu oleje a udržování klínových řemenů. Promazávat se doporučuje speciálním mazacím tukem přímo od výrobce stroje. Zvlášť důležité je potom pravidelné a správné broušení kutrových nožů. Dobře nabroušené nože jsou vyvážené a umožňují optimální chod a výkon stroje. Je dobré mít tři sady nožů pro pravidelné vyměňování. Kutr je také třeba udržovat v perfektní čistotě.

Pro objednání služeb našeho servisu rozklikněte foto.

Po několika letech kutrování bývá potřeba vyměnit ložiska. K tomu se hodí služby specializovaného servisu, který zaručí odborné ošetření stroje a šetří vám výdaje za případné škody způsobené neodborným zásahem neproškolené osoby. Servisní tým společnosti MASO-PROFIT provádí také preventivní prohlídky, při kterých vykonává údržbu a včas odhaluje případné defekty na strojích.

Servisní technici při kontrolách a opravách nejprve provádí diagnostiku. Při výměně ložisek se povoluje řemenice a nožová hlava, zadní ložisko je potřeba zahřát, aby se roztáhlo. Celý zásah běžně trvá okolo dvou hodin a většinou ho provádí dva technici. Dalším běžným zásahem bývá výměna a napnutí řemenů, kontrola oleje v převodovce a rovněž výměna filtru. Samostatnou kapitolou při instalaci kutrů často bývá jejich samotné dopravení do určeného prostoru. Dodávání velkých strojů, jako je například třísetlitrový Seydelmann K 324 AC-8 VAC, je potřeba dobře plánovat a někdy se servisní tým nevyhne ani improvizaci. Kupříkladu při instalaci šestitunového kutru do Řeznictví a uzenářství u Dolejších museli technici odstraňovat a znovu přivařovat sloupky, které bránily v přepravě. I s touto situací si ale poradili a instalace proběhla zdárně.

Přečtěte si článek o tom, jak jsme dostávali kutr do Řeznictví u Dolejších. Pro zobrazení klikněte na foto.

BLOG

Načítám ...