Váš košík je prázdný
cover-foto-kour-1920x400px.jpg
Blog

Opláchni to kouřem

, 3 minuty čtení

Uzené maso a uzené masné výrobky jsou specialitami, které obohacují jídelníček nás masožravců již tisíce let. K tradičnímu spalování tvrdého dřeva bez kůry přibyla v 50. letech 20. století další varianta zvaná uzení tekutým kouřem. Firma Maso-profit začala tuto progresivní technologii v roce 1995 nabízet jako první v České republice. Co to tekutý kouř vlastně je a proč vznikl?

Slova pana profesora Pipka z VŠCHT v edukativním videu pro M-P: „Kouř obsahuje několik tisíc složek, z nichž některé jsou kancerogenní. Ty vznikají za vyšších teplot, což je při vyvíjení kouře v domácích podmínkách obtížné regulovat. Profi uzenáři proto používají udírny například na bukové štěpky. Ty mají kromě regulace teploty vyvíjení kouře i vodní filtr, který uniklé kancerogeny zachytí.“

Tekutý kouř je alternativa, která se vyrábí taktéž spalováním kvalitního tvrdého dřeva. Je to takový technologický zázrak, nicméně použitím tekutého kouře se docílí stejných konzervačních i senzorických vlastností jako při klasickém uzení, a to včetně barvy. Zkušenost pana Antonína Čecha, technologa M-P, mluví jasně: „Čeští řezníci jsou poměrně konzervativní a této nové technologii příliš nedůvěřovali. Měl jsem zákazníka, který mi tvrdil, že rozpozná, který výrobek byl vyuzený klasickou cestou a který tekutým kouřem. Dali jsme mu ochutnat a samozřejmě nerozpoznal.”

Druhů tekutých kouřů je celá řada. Některé jsou vhodné do atomizačních jednotek (roztříští tekutinu na částice kouře) k uzení v profi udírnách, některé k namáčení a následné tepelné úpravě. Existují například i práškové kouře či různá kouřová aromata s kořenící směsí. Zásadní odlišnost od klasiky je ale v jeho následném zpracování. Kouř se nechá kondenzovat a vzniklé kondenzáty jsou dále upravovány. Díky tomuto procesu, při němž výrobci chemicky odstraní kancerogenní látky, máme narozdíl od klasického kouře výhodu v tom, že známe jeho přesné složení. Proces výroby začíná pyrolýzou (tepelný rozklad) dřeva, následuje kondenzace kouře, separace a nakonec přijde finální filtrace.

Výroba tekutého kouře z odpadových pilin.

Co se týče použití v masném průmyslu, je bezesporu výhodou snadná aplikace kouře při výrobě. Například Gewürzmüller kouřové aroma FUMY, které má M-P v nabídce, se aplikuje do kutru při míchání díla, čímž výrobci znatelně šetří čas i peníze, které by vynaložil k procesu uzení.

Tekutý kouř se dá využít i doma, a to nejen při přípravě masa. Patřičné aroma může dodat i sýrům, dipům ke grilování apod. Osobně jsem jako řezník trochu konzervativec a vždycky mi asi bude milejší udit v udírně
po dědovi, nicméně z hlediska technologicko-kulinářského je to poměrně zdravá, snadná a šetrná volba pro gastro nadšence, kteří štěstí v podobě domácí udírny na dřevo nemají.

Autor: Miroslav Panuška
salamista.cz

BLOG

cover-1.jpg
 

O údržbě a opravách kutrů

, 5 minut čtení

Kutr je potravinářský stroj pro mělnění nebo i míchání materiálu hojně využívaný v masném průmyslu pro výrobu široké škály produktů. Kutry existují v mnoha variantách od velkých průmyslových strojů po stolní verze pro domácí zpracování masa. Pro správný chod a dlouhou životnost kutrů je klíčové dodržovat zásady užívání a údržby těchto strojů.

Nahřívání ložiska kutru.

Jeden z prvních vodou poháněných kutrů sestrojil Louis Seydelmann už v roce 1886. Z této prvotní technologie posléze vzešla řada strojů, které se v průběhu let masivně rozšířily do masných zpracoven a výroben po celém světě. Mělké mísy a zahnuté nože se současně otáčejí na hřídeli, a tím dochází k mělnění neboli kutrování.

Kutry mají pověst zařízení, na kterých je při správné údržbě po mnoho let potřeba minimum oprav. Důkazem toho může být dvouhlavý kutr Seydelamnn ve výrobě MP Krásno. Tamější stroj kutruje několik tun díla denně a od jeho instalace v roce 2013 nebylo dosud nutné provádět na něm jedinou opravu. Jak dosáhnout podobného výsledku i ve vaší výrobě?

Vše začíná výběrem vhodné velikosti, výkonu a typu kutru pro daný provoz. Záleží především na množství kutrovaného materiálu a dalších proměnných. Pro různé účely existují různé druhy kutrů. Patří mezi ně například vakuové nebo varné kutry. Poslední jmenované se používají pro současnou emulgaci díla při výrobě paštik. Při výběru kutru je vhodné zvážit, zda zvolit stroj s hlavní elektronikou uvnitř zařízení, nebo v samostatně umístěném rozvaděči. Oddělená jednotka netrpí otřesy a lze ji umístit v jiné místnosti s nižší vlhkostí.

Pro zobrazení naší nabídky kutrů s otočnou mísou klikněte na foto.

Následně je potřeba optimalizovat výrobní proces. To znamená především určit to, na kolik otáček bude kutr pracovat. Neméně důležité je obstarat ke kutru kvalitní a zaškolenou obsluhu. Pracovník u kutru musí v průběhu kutrování kontrolovat teplotu díla a další ukazatele tak, aby proces dospěl k požadovanému výsledku a aby se stroj zbytečně neopotřebovával. S optimalizací celého procesu výroby a se správným zaškolením obsluhy může pomoci zkušený potravinářský technolog.

Potom už přichází na řadu samotná údržba stroje, při které je třeba dbát především na dodržování pokynů výrobce. Jedná se o pravidelné promazávání podle mazacího plánu, výměnu oleje a udržování klínových řemenů. Promazávat se doporučuje speciálním mazacím tukem přímo od výrobce stroje. Zvlášť důležité je potom pravidelné a správné broušení kutrových nožů. Dobře nabroušené nože jsou vyvážené a umožňují optimální chod a výkon stroje. Je dobré mít tři sady nožů pro pravidelné vyměňování. Kutr je také třeba udržovat v perfektní čistotě.

Pro objednání služeb našeho servisu rozklikněte foto.

Po několika letech kutrování bývá potřeba vyměnit ložiska. K tomu se hodí služby specializovaného servisu, který zaručí odborné ošetření stroje a šetří vám výdaje za případné škody způsobené neodborným zásahem neproškolené osoby. Servisní tým společnosti MASO-PROFIT provádí také preventivní prohlídky, při kterých vykonává údržbu a včas odhaluje případné defekty na strojích.

Servisní technici při kontrolách a opravách nejprve provádí diagnostiku. Při výměně ložisek se povoluje řemenice a nožová hlava, zadní ložisko je potřeba zahřát, aby se roztáhlo. Celý zásah běžně trvá okolo dvou hodin a většinou ho provádí dva technici. Dalším běžným zásahem bývá výměna a napnutí řemenů, kontrola oleje v převodovce a rovněž výměna filtru. Samostatnou kapitolou při instalaci kutrů často bývá jejich samotné dopravení do určeného prostoru. Dodávání velkých strojů, jako je například třísetlitrový Seydelmann K 324 AC-8 VAC, je potřeba dobře plánovat a někdy se servisní tým nevyhne ani improvizaci. Kupříkladu při instalaci šestitunového kutru do Řeznictví a uzenářství u Dolejších museli technici odstraňovat a znovu přivařovat sloupky, které bránily v přepravě. I s touto situací si ale poradili a instalace proběhla zdárně.

Přečtěte si článek o tom, jak jsme dostávali kutr do Řeznictví u Dolejších. Pro zobrazení klikněte na foto.

BLOG

Načítám ...