Váš košík je prázdný
cover-orez-.jpg
Blog

Nesmrtelná Zmijovka. Kde se vzala?

, 2 minuty čtení

Čepice, která nikdy nevyjde z módy? U tradiční české Zmijovky to tak vypadá. O původu jejího vzniku existují celkem tři teorie. Která se zakládá na pravdě netušíme, víme ale, že pořádnou zmijovku v chladném a zasněženém počasí nic nenahradí.

Kde se ale čepice vyloupla a proč se jmenuje zrovna takhle? První verze mluví o tom, že pochází už z dob Rakousko-Uherska. Sloužila a dodnes slouží jako dokonalá ochrana proti nepřízni počasí řezníkům, rybářům a vlastně komukoliv, kdo si ji nasadí. Má tak „v zádech“ tradici starší než samostatný český stát.

Divočejší historka tvrdí, že Zmijovku „vynalezli“ beskydští pasáci ovcí a dobytka. Měli strach z agresivních orlů, a tak si na čepice vyšívali vzor, který měl dravým ptákům připomínat jedovaté zmije. Čepice je tak udržela nejen v teple, ale i v bezpečí. O funkčnosti této metody se na vlastní kůži přesvědčovat nebudeme, vy to ale můžete klidně vyzkoušet!

Podle třetí legendy Zmijovku nebo také Hadovku do Československa přinesli Řekové. Uprchlíci, kteří k nám houfně přicházeli po druhé světové válce, prý chtěli zůstat věrni svému tradičnímu antickému designu klikatých čar. Proto si je vyšívali na kulichy. Zmijovky se tu pak zabydlely a neodešly dodnes. Pookud je to pravda, doporučujeme si ji nasadit při konzumaci řeckého jogurtu.

Neméně zajímavý je fakt, že tradiční český kulíšek se v poslední době těší veliké oblibě v Africe. Tamní obyvatelé si ho zamilovali díky vzhledu i praktičnosti. Velká část české produkce tak miří například do Senegalu nebo Nigérie. Kvalita se zkrátka nezapře.

Tradice spojená s inovací

Tradiční čepice nenechala chladné ani nás. Spolu s firmou KAMA jsme vymysleli spojení dlouholeté tradice a moderních postupů a přivedli na svět a na e-shop kulich, který se příjemně nosí, stylově vypadá a zahřeje každou hlavu bez vyjímky. Důkazem kvality je její oblíbenost mezi zaměstnanci Masáče, což je koneckonců ta nejlepší reklama.

BLOG

cover-r.jpg
 

Royal Jerky: Maso místo brambůrků

, 3 minuty čtení

Parkujeme auto na nenápadném chodovském parkovišti a rozhlížíme se kolem. Po chvilce hledání nacházíme dveře s nápisem Royal Jerky a zvoníme. Osazenstvo pražské výrobny sušeného masa nás vítá se širokým úsměvem na tváři. Jdeme se podívat, jak se dělá jedno z nejznámějších jerky v Česku.

Sušené maso je čím dál tím oblíbenější.

Jerky je druh sušeného masa původem z Ameriky. Tato masná pochoutka si ale našla cestu do takřka všech zemí světa díky své skladnosti, trvanlivosti a hlavně chuti. „Je to zdravá potravina, která slouží jako výborný zdroj bílkovin. Přišlo nám to jako skvělý produkt,“ vysvětlují na úvod Martin Barták a Jakub Havlák svou motivaci pro založení Royal Jerky.

Malá dynamická společnost své produkty chápe jako zdravou a výživnou alternativu k různým nutričně nehodnotným pochutinám, jako jsou například brambůrky. I proto jsou všechny druhy jejích mas vyrobené bez konzervantů a barviv.

Sušené maso je nutričně výhodný snack.

K výrobě se tu zpracovává kvalitní maso z českých chovů, které následně putuje do marinovačky. Firma klade důraz také na kvalitu koření. Pak přichází na řadu sušení, které probíhá v několika intervalech a dochází při něm k přebírání a kontrole masa. To se nakonec ručně krájí a balí spolu s absorbérem kyslíku do finálních produktů.

Royal Jerky jich nabízí celou řadu. Patří mezi ně ty s příchutěmi jako Teryiaki, Honey Mustard nebo Barbecue. Nápady na příchutě vznikají interně s vlastním specialistou. Do budoucna má firma v plánu jít cestou neobvyklých chutí, nedávno uvedla na trh příchutě Jamaica a Mexiko. Rozhodující ale vždy bude oblíbenost u zákazníků.

Mladá firma se do detailu věnuje i designu svých produktů. „Je to jedna z věcí, na kterou dbáme, a kterou se odlišujeme,“ říká pan Barták. Nápady na vzhled obalů taktéž vznikají uvnitř společnosti, své si k tomu může říct každý zaměstnanec.

Výrobna Royal jerky.

V procesu výroby jerky hraje klíčovou roli technologie. „Kvalitní vybavení šetří práci, a je proto velice důležité. S MASO-PROFITem máme skvělé zkušenosti, jejich technologové nám dokázali vždycky dobře poradit,“ komentuje pan Havlák spolupráci na vybavování svého provozu.

Loučíme se s náručí plnou kvalitního sušeného masa, o kterém už teď víme, že ho můžeme bez obav přikusovat místo jiných pochutin, a dokonce tím uděláme i něco pro své zdraví. Nezbývá proto než doufat, že se Royal Jerky a dalším podobným výrobcům bude v budoucnu dařit co nejlépe.

Důležitou roli hraje i design výrobků.

BLOG

Načítám ...