Váš košík je prázdný
cover-orez-.jpg
Blog

Nesmrtelná Zmijovka. Kde se vzala?

, 2 minuty čtení

Čepice, která nikdy nevyjde z módy? U tradiční české Zmijovky to tak vypadá. O původu jejího vzniku existují celkem tři teorie. Která se zakládá na pravdě netušíme, víme ale, že pořádnou zmijovku v chladném a zasněženém počasí nic nenahradí.

Kde se ale čepice vyloupla a proč se jmenuje zrovna takhle? První verze mluví o tom, že pochází už z dob Rakousko-Uherska. Sloužila a dodnes slouží jako dokonalá ochrana proti nepřízni počasí řezníkům, rybářům a vlastně komukoliv, kdo si ji nasadí. Má tak „v zádech“ tradici starší než samostatný český stát.

Divočejší historka tvrdí, že Zmijovku „vynalezli“ beskydští pasáci ovcí a dobytka. Měli strach z agresivních orlů, a tak si na čepice vyšívali vzor, který měl dravým ptákům připomínat jedovaté zmije. Čepice je tak udržela nejen v teple, ale i v bezpečí. O funkčnosti této metody se na vlastní kůži přesvědčovat nebudeme, vy to ale můžete klidně vyzkoušet!

Podle třetí legendy Zmijovku nebo také Hadovku do Československa přinesli Řekové. Uprchlíci, kteří k nám houfně přicházeli po druhé světové válce, prý chtěli zůstat věrni svému tradičnímu antickému designu klikatých čar. Proto si je vyšívali na kulichy. Zmijovky se tu pak zabydlely a neodešly dodnes. Pookud je to pravda, doporučujeme si ji nasadit při konzumaci řeckého jogurtu.

Neméně zajímavý je fakt, že tradiční český kulíšek se v poslední době těší veliké oblibě v Africe. Tamní obyvatelé si ho zamilovali díky vzhledu i praktičnosti. Velká část české produkce tak miří například do Senegalu nebo Nigérie. Kvalita se zkrátka nezapře.

Tradice spojená s inovací

Tradiční čepice nenechala chladné ani nás. Spolu s firmou KAMA jsme vymysleli spojení dlouholeté tradice a moderních postupů a přivedli na svět a na e-shop kulich, který se příjemně nosí, stylově vypadá a zahřeje každou hlavu bez vyjímky. Důkazem kvality je její oblíbenost mezi zaměstnanci Masáče, což je koneckonců ta nejlepší reklama.

BLOG

k.jpg
 

VIDEO: Petr Čtvrtníček a Mistr Málek u nás vyráběli klobásy

, 1 minuta čtení

V našem MEAT-LABu se během zimních měsíců odehrálo pět studentských dní. Na posledním z nich si mladí řezníci vyzkoušeli výrobu společně s ambasadorem MASO-PROFITu Petrem čtvrtníčkem a youtuberem Mistrem Málkem

Na pátý studentský den v hrdlořezské centrále přijel youtubová hvězda Mistr Málek a jeho parta učňů ze Střední školy obchodu, řemesel a služeb v Ústí nad Labem. Ve svém kalmuku dorazil také nový ambasador značky MASO-PROFIT Petr Čtvrtníček alias Čeňek Strnad, který si s učni střihl výrobu klobás. Následoval maratón přednášek o hygieně, baličkách, projektování provozů a také o kávě od baristy Michala Křižky.

Dříve nás navštívili řezníci a uzenáři z Nového Bydžova, Vodňan, Frýdlantu a Brna. Tímto moc děkujeme školám, které se zúčastnily a jejich žákům, kteří nám opakovaně udělali velkou radost svým přístupem. Díky vám víme, že má české řeznické řemeslo budoucnost!

Exkurze na naší centrálu

BLOG

Načítám ...