Váš košík je prázdný
cover-orez-.jpg
Blog

Nesmrtelná Zmijovka. Kde se vzala?

, 2 minuty čtení

Čepice, která nikdy nevyjde z módy? U tradiční české Zmijovky to tak vypadá. O původu jejího vzniku existují celkem tři teorie. Která se zakládá na pravdě netušíme, víme ale, že pořádnou zmijovku v chladném a zasněženém počasí nic nenahradí.

Kde se ale čepice vyloupla a proč se jmenuje zrovna takhle? První verze mluví o tom, že pochází už z dob Rakousko-Uherska. Sloužila a dodnes slouží jako dokonalá ochrana proti nepřízni počasí řezníkům, rybářům a vlastně komukoliv, kdo si ji nasadí. Má tak „v zádech“ tradici starší než samostatný český stát.

Divočejší historka tvrdí, že Zmijovku „vynalezli“ beskydští pasáci ovcí a dobytka. Měli strach z agresivních orlů, a tak si na čepice vyšívali vzor, který měl dravým ptákům připomínat jedovaté zmije. Čepice je tak udržela nejen v teple, ale i v bezpečí. O funkčnosti této metody se na vlastní kůži přesvědčovat nebudeme, vy to ale můžete klidně vyzkoušet!

Podle třetí legendy Zmijovku nebo také Hadovku do Československa přinesli Řekové. Uprchlíci, kteří k nám houfně přicházeli po druhé světové válce, prý chtěli zůstat věrni svému tradičnímu antickému designu klikatých čar. Proto si je vyšívali na kulichy. Zmijovky se tu pak zabydlely a neodešly dodnes. Pookud je to pravda, doporučujeme si ji nasadit při konzumaci řeckého jogurtu.

Neméně zajímavý je fakt, že tradiční český kulíšek se v poslední době těší veliké oblibě v Africe. Tamní obyvatelé si ho zamilovali díky vzhledu i praktičnosti. Velká část české produkce tak miří například do Senegalu nebo Nigérie. Kvalita se zkrátka nezapře.

Tradice spojená s inovací

Tradiční čepice nenechala chladné ani nás. Spolu s firmou KAMA jsme vymysleli spojení dlouholeté tradice a moderních postupů a přivedli na svět a na e-shop kulich, který se příjemně nosí, stylově vypadá a zahřeje každou hlavu bez vyjímky. Důkazem kvality je její oblíbenost mezi zaměstnanci Masáče, což je koneckonců ta nejlepší reklama.

BLOG

a.jpg
 

Jak na hygienu jatek? Oslovte odborníky

, 4 minuty čtení

Hygiena na výborné úrovni je v potravinářství zásadní. Jatka Mohelno jsou provoz s bourárnou, výrobnou a prodejnou, pro který tým MASO-PROFITu vypracoval celkovou dokumentaci, instaloval čisticí satelit a navázal dlouhodobu poradenskou spolupráci. Jde o službu, která šetří čas, peníze a chrání dobré jméno značky. 

„Na hygienickém poradenství jsme se domluvili na základě předchozí spolupráce v rámci vybavování technologií,“ říká hygienický konzultant Mgr. Jan Strejček. V provozu se zpracovává hovězí i vepřové maso a vyrábějí se tu tepelně opracované masné výrobky i polotovary. 

Hlavním cílem spolupráce bylo skokově zlepšit úroveň hygieny už existujícího provozu. „Nejdůležitější výzvou bylo uklidit a vydezinfikovat provoz za zlomek času, kterého je pořád nedostatek,“ říká Ing. Lenka Kovačevičová z Jatek Mohelno.

Komplexní služba

„V rámci dokumentace jsme zpracovali HAACP, provozní a sanitační řád. Součástí našich služeb byla také metrologie, příprava plánu vzorků, implementace sanitačních procesů a zpracování žádostí – to byla například žádost o výjimku ze strukturálních požadavků nebo o snížení počtu odběrů vzorku,“ vysvětluje Strejček.

V podobných případech je zásadní, aby se HACCP, neboli systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů, podařilo zavést tak, aby zaměstnanci dokázali efektivně pracovat a vést záznamy.

K tomu byla potřeba aktivní spolupráce na straně klienta. Důležitá je především pečlivost při dodržování nastavených pravidel. MASO-PROFIT bude dále v provozu čtyřikrát ročně provádět kontrolu sanitace, jednou do roka pak kompletní hygienický audit. Probíhá také trvalá on-line konzultace.

Čistota chrání značku

Hygienické poradenství pomáhá předcházet problémům s celkovým obrazem hygieny a bezpečnosti potravin. To zabraňuje poškození jména značky v případě mikrobiologické, chemické nebo fyzikální kontaminace produktů.

„Po takových chybách a jejich případné medializaci hrozí dopad na ekonomiku firmy. Ztracená důvěra se těžko získává zpátky,“ říká Jan Strejček. „Proto je našim cílem ochrana aktiv zákazníka trvalým zlepšováním hygienického stavu a úrovně bezpečnosti produktu,“ dodává.

V Jatkách Mohelno se podařilo zlepšit hygienické standardy. Klient ušetřil čas nutný ke zpracování všech náležitostí, a díky zavedení pěnovacího satelitu také čas a náklady potřebné k sanitaci.

Hygienické Poradenství

Plán HACCP

Plán systému analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů (HACCP) je druh certifikace pro kontrolu a řízení kvality a nezávadnosti potravin při výrobě v potravinářských provozech. Konkrétně jde o předurčení konkrétních kritických míst a situací v procesu výroby. Váš HACCP plán vytvoříme a spolehlivě implementujeme.

Sanitační řád

Zpracujeme pro vás dokumenty, které popisují procesy sanitace. Sanitační řád a dílčí plány připravujeme na klíč. Zaškolíme pracovníky. Součástí procesu je případný validační test. Pomáháme s kontrolou a efektivním řízením procesu.

Audit a hygienická praxe

Profesionálně zhodnotíme funkčnost systému kritických bodů ve vašem provozu a navrhneme jeho optimalizaci. Díky pohledu zvenčí dokážeme efektivně rozpoznat nedostatky a navrhnout jejich řešení. Zavedeme u vás odpovídající hygienickou praxi a prostředky dle typu provozovny.

Poradenství a servis pro hygienu potravin

Poskytneme vám poradenství vycházející z našich dlouholetých zkušeností v oblasti hygieny potravin, a pomůžeme vám tak dosáhnout vysoké úrovně ochrany lidského zdraví při výrobě potravinářských produktů. Pomůžeme vám také s dokumentací a výběrem vhodných dezinfekčních a čisticích přípravků. Zaměřujeme se i na problematiku biofilmu a pomáháme s jeho odstraněním a nastavením prevence. Řešíme také problematiku případných nevyhovujících mikrobiologických výsledků.

Potřebujete pomoct s hygienou ve vašem provozu?
Zavolejte Janu Strejčkovi na 720 031 999.

BLOG

Načítám ...