Váš košík je prázdný
cover-foto-profit-1920x400px.jpg
Blog

Navštívili jsme farmu Doupov

, 4 minuty čtení

Projíždíme zamlženou krajinou nedaleko Doupovských hor a vyhlížíme náš cíl. Jsme na místě. Vystupujeme z auta do mrazivého rána a okamžitě nás vítá kravské bučení. Zdraví nás zhruba tři sta černých anguských krav ze Skotska. Právě jsme dorazili na farmu Doupov u severočeského Mašťova a těšíme se, co všechno uvidíme.

Komplex zahrnuje ornou půdu, několik kravínů a vlastní chov vysoké zvěře. A právě zvěřina je jednou z hlavních deviz farmy. Masné produkty, jako například chutné klobásy a párky, se tu vyrábějí z kvalitního masa jelenů, daňků, muflonů a kanců. Tyto pochutiny se vyznačují tím, že obsahují o poznání méně tuku a soli než běžné průmyslově zpracované výrobky. Na farmě se chovají také prasata plemene Mangalica, ze kterého se původně vyráběly maďarské speciality, jako například uherák nebo čabajka.

Majitel farmy pan Hutárek má hluboký vztah k myslivosti a často chodí na lov. V okolí se to totiž jenom hemží prasaty a vysokou, a to zejména ve nedalekém vojenském prostoru. Vlastník Doupova se nám později svěřuje s tím, že sice pochází ze zemědělské rodiny, původně se ale zabýval strojírenstvím. „Kdysi jsem měl třináct set zaměstnanců, teď jich mám osm,“ usmívá se. A co je podle něj lepší? „Dřív bylo jednodušší lidi propouštět, teď je pro mě každý z nich téměř nepostradatelný,“ vysvětluje pan Hutárek. Aby dokázali obsloužit celý provoz farmy, museli se z nich stát „univerzálové“, málokdo tak má na farmě jen jednu funkci.

Pan Hutárek má se svými pozemky velké plány. „Chystáme prodej našich produktů přes e-shop. Součástí toho bude také rozvoz,“ vysvětluje. Rád bych také expandoval do zahraničí. V hledáčku je například Německo. Kromě masné výroby se plánuje také prodej špičkového ekologického hnojiva z kravského trusu. Na pozemcích jsou dva rybníčky, jeden z nich už je plný kaprů, ve druhém se budou vysazovat dravé ryby. Hned u hlavní budovy stojí benzínová pumpa, která bude už brzy přístupná veřejnosti a v plánu je dokonce i nabíjecí stanice pro elektromobily. Vize do budoucna se pak týká hlavně relativní soběstačnosti. Farma má vlastní zdroj vody a na střechy brzy přibydou solární panely.

Teď ale už míříme podívat se do kravína. Čeká na nás několik býků, kteří se využívají pro získání inseminačních dávek. Obdivujeme jejich velikost, sílu a také nespornou fotogeničnost. Tak krásné stádo je v Česku málokde k vidění. Ještě si pohladíme telata a už spěcháme ochutnat místní masné produkty. Čeká nás už zmiňovaná klobása ze zvěřiny. Žádné překvapení se ale nekoná, klobásky chutnají přímo skvěle a někteří z nás rovnou žádají o přídavek.

Tým MASO-PROFITu měl tu čest dodat na farmu několik zařízení pro masnou výrobu. Poskytli jsme mechanickou ruku a manipulační dráhy, baličku Henkelman a také UV sterilizátor od firmy Sterilsystems. A jak jednání mezi MASO-PROFITem a farmou Doupov probíhalo? „Ani jednou jsme se nepohádali, to je veliký úspěch,“ říká se smíchem pan Hutárek.

Manipulační dráhy v Doupově pomáhají při bourání.

Angusy jsou jedním z nejvíce ceněných plemen skotu.

Mechanická ruka na Farmě Doupov unese 150 kilogramů a má dosah 2 metry.

BLOG

cover-foto-konzervy-1920x400px.jpg
 

Nejlepší pršuty jsou v Litoměřicích!

, 3 minuty čtení

Klasická řeznická prodejna se proměnila ve stylový specializovaný obchod s pršuty. Stalo se tak mimo jiné zásahem projekčního oddělení MASO-PROFITU, které pomohlo s koncepcí prodejny a následným designem interiéru.

Prostor před rekonstrukcí

Rodinný podnik PRŠUTÉRIE® Chovanečků v Litoměřicích je zaměřený na výrobu pršutů a fermentovaných výrobků. Při výrobě pršutů se očištěná svalovina se nakládá do soli a koření a následně se suší. To může trvat několik měsíců, ale někdy i let. Receptury jednotlivých výrobců se liší, a tím pádem i chutě jejich výrobků. PRŠUTÉRIE® Chovaneček nabízí produkty z různých druhů mas, od hovězích a vepřových přes zvěřinové až po jehněčí.

„Poptávka na remodeling řeznické prodejny nám na stole přistála už v roce 2016. Nakonec jsme realizovali až v roce 2021,“ říká projektový manažer MASO-PROFITu Pavel Tomandl. Jednalo se původně o řemeslné řeznictví v retro stylu, které se mělo proměnit na moderní prodejnu s nabídkou pršutů.

Těžiště projektu spočívalo v návrhu podoby prodejny včetně rozmístění vitrín a ambientního osvětlení. „Pršuty jsou totiž produkt, u kterého na světle při prezentaci dost záleží,“ vysvětluje Tomandl. „Součástí naší práce bylo vytváření renderů a hmotové vizualizace,“ dodává.

Původní stav

Žádný projekt se neobejde bez výzev

Samotná realizace probíhala za ztížených podmínek, šlo především o zhoršenou dostupnost materiálů. „Museli jsme improvizovat. Základní myšlenka zůstala stejná, ale invertovali jsme například barvy obkladů a podlahy. Oproti původnímu plánu jsme podlahu udělali tmavou a obklady světlé. Design doplňuje betonová stěrka na zdi,“ říká Pavel Tomandl.

Součástí akce byly i de facto hrubé stavební úpravy, na kterých pracoval další externí dodavatel. Prodejna se totiž nachází v zástavbě historického centra Litoměřic. „To s sebou samozřejmě neslo řadu problémů, především co se týče bourání a přizpůsobování prostoru pro přístěnné vitríny,“ popisuje Tomandl.

Prostor po rekonstrukci

„Největší výzva byla neprobourat stěny z kamene a mazaniny, které byly občas vyplněné i slámou,“ doplňuje. V průběhu přestavby bylo nutné se operativně domlouvat s památkáři, tuto agendu si vzal na starost sám majitel obchodu Vlastimil Chovaneček.

Faktická práce na prodejně tak zabrala celkem čtyři týdny a dopadla úspěšně. „S realizací jsme velmi spokojeni. Všechny drobné problémy se podařilo včas a k naší spokojenosti vyřešit,“ zhodnotil akci na závěr pan Chovaneček.

PRŠUTÉRIE® Chovanečků v Litoměřicích

Projektování, ale nejen prodejen

Návrh a vybavení prodejních i výrobních prostor je specializovaná disciplína, ve které je třeba skloubit znalosti z různých oborů. Díky rozvržení prostoru zkušenými projektanty může váš provoz efektivně ušetřit snížením prostojů ve výrobě a vydávání. Poptejte nás pro váš projekt, a my s vámi budeme od prvotní myšlenky až po úspěšnou realizaci.

BLOG

Načítám ...