Váš košík je prázdný
cover-foto-profit-1920x400px.jpg
Blog

Navštívili jsme farmu Doupov

, 4 minuty čtení

Projíždíme zamlženou krajinou nedaleko Doupovských hor a vyhlížíme náš cíl. Jsme na místě. Vystupujeme z auta do mrazivého rána a okamžitě nás vítá kravské bučení. Zdraví nás zhruba tři sta černých anguských krav ze Skotska. Právě jsme dorazili na farmu Doupov u severočeského Mašťova a těšíme se, co všechno uvidíme.

Komplex zahrnuje ornou půdu, několik kravínů a vlastní chov vysoké zvěře. A právě zvěřina je jednou z hlavních deviz farmy. Masné produkty, jako například chutné klobásy a párky, se tu vyrábějí z kvalitního masa jelenů, daňků, muflonů a kanců. Tyto pochutiny se vyznačují tím, že obsahují o poznání méně tuku a soli než běžné průmyslově zpracované výrobky. Na farmě se chovají také prasata plemene Mangalica, ze kterého se původně vyráběly maďarské speciality, jako například uherák nebo čabajka.

Majitel farmy pan Hutárek má hluboký vztah k myslivosti a často chodí na lov. V okolí se to totiž jenom hemží prasaty a vysokou, a to zejména ve nedalekém vojenském prostoru. Vlastník Doupova se nám později svěřuje s tím, že sice pochází ze zemědělské rodiny, původně se ale zabýval strojírenstvím. „Kdysi jsem měl třináct set zaměstnanců, teď jich mám osm,“ usmívá se. A co je podle něj lepší? „Dřív bylo jednodušší lidi propouštět, teď je pro mě každý z nich téměř nepostradatelný,“ vysvětluje pan Hutárek. Aby dokázali obsloužit celý provoz farmy, museli se z nich stát „univerzálové“, málokdo tak má na farmě jen jednu funkci.

Pan Hutárek má se svými pozemky velké plány. „Chystáme prodej našich produktů přes e-shop. Součástí toho bude také rozvoz,“ vysvětluje. Rád bych také expandoval do zahraničí. V hledáčku je například Německo. Kromě masné výroby se plánuje také prodej špičkového ekologického hnojiva z kravského trusu. Na pozemcích jsou dva rybníčky, jeden z nich už je plný kaprů, ve druhém se budou vysazovat dravé ryby. Hned u hlavní budovy stojí benzínová pumpa, která bude už brzy přístupná veřejnosti a v plánu je dokonce i nabíjecí stanice pro elektromobily. Vize do budoucna se pak týká hlavně relativní soběstačnosti. Farma má vlastní zdroj vody a na střechy brzy přibydou solární panely.

Teď ale už míříme podívat se do kravína. Čeká na nás několik býků, kteří se využívají pro získání inseminačních dávek. Obdivujeme jejich velikost, sílu a také nespornou fotogeničnost. Tak krásné stádo je v Česku málokde k vidění. Ještě si pohladíme telata a už spěcháme ochutnat místní masné produkty. Čeká nás už zmiňovaná klobása ze zvěřiny. Žádné překvapení se ale nekoná, klobásky chutnají přímo skvěle a někteří z nás rovnou žádají o přídavek.

Tým MASO-PROFITu měl tu čest dodat na farmu několik zařízení pro masnou výrobu. Poskytli jsme mechanickou ruku a manipulační dráhy, baličku Henkelman a také UV sterilizátor od firmy Sterilsystems. A jak jednání mezi MASO-PROFITem a farmou Doupov probíhalo? „Ani jednou jsme se nepohádali, to je veliký úspěch,“ říká se smíchem pan Hutárek.

Manipulační dráhy v Doupově pomáhají při bourání.

Angusy jsou jedním z nejvíce ceněných plemen skotu.

Mechanická ruka na Farmě Doupov unese 150 kilogramů a má dosah 2 metry.

BLOG

cover-1.jpg
 

Recept na úspěšný foodtruck? „Vaříme, na co máme chuť,“ říká Būcheck

, 3 minuty čtení

Původně bylo v plánu bistro. Kvůli nedostatku financí z toho nakonec vyšel food truck. Díky nezměrnému nadšení a tvrdé práci se z něj zanedlouho stal pravděpodobně nejznámější a nejvyhlášenější food truck v Česku. Seznamte se Būcheckem – brněnským fenoménem se slovenskými vlastníky.

Jeden obrázek řekne víc než tisíc slov.

Značku Bucheck tvoří Peter spolu se svou ženou Zuzanou. Jejich nabídku netvoří jen kvalitní hovězí a vepřové maso, ale také sladké koláče. Ani jeden z nich není původně z oboru, tím se ale odradit nenechali.

Slovenské duo tak muselo začínat skutečně od nuly. “Začiatky boli ťažké. Nie sme z oboru, takže sme všetky skúsenosti získavali za pochodu. Nemali sme zamestnancov ani žiadny pracovný plán,“ říká Zuzana.

Počáteční nesnáze se ale podařilo rychle zvládnout, a to i díky dobře nastavené filozofii podnikání. Najdôležitejšie sú pre nás určite suroviny. Väčšina našich receptov vzniká tak, že sa dostaneme ku krásnej, kvalitnej surovine a chceme ju u nás spracovať. Preto si aj čo sa dodávateľov týka, dôsledne vyberáme,“ vysvětluje slovenský pár svůj přístup.

Suroviny pro Būcheck nejsou jen základním stavebním kamenem pokrmů, ale také inspirací. Další zdroj inspirace je až mile jednoduchý – jsou to vlastní chuťové preference. „Často varíme to, na čo máme sami chuť. Inšpiráciou sú potraviny počas roka, to ako sa menia ročnými obdobiami, cestovanie, ale kľudne aj staré recepty našich prarodičov,“ říkají mladí majitelé.

Maso a sladké – dokonalá kombinace.

Zákazníci jako kamarádi

Kudy vede nejrychlejší a nejpřímější cesta ke kvalitní propagaci foodtrucku? „Jediným spôsobom akým náš biznis propagujeme je cez sociálne siete. Od začiatku sme si na nich dávali veľmi záležať, venovali sa im a trávime na nich naozaj veľa času,“ prozrazuje Zuzana svůj recept na kvalitní marketing.

Další velkou devizou podniku je silná orientace na prozákaznický přístup. „Z mnohých našich zákazníkov sa stali naši kamaráti. Snažíme sa, aby u nás bol každý spokojný. A ak nie je, alebo sa niečo pokazí, ihneď reagujeme a máme snahu túto chybu napraviť,“ doplňuje.

Būcheck ale nezůstává jen u vaření a pečení. Nově totiž nabízejí originální směs koření se kterou dvojice připravuje zákaznicky oblíbenou pochutinu – pulled pork. Obal výrobku jistě ocení každý znalec.

A co plány do budoucna? Do těch trochu hází vidle Covid, nicméně chuť po dalším rozvoji Peterovi se Zuzanou určitě nechybí a další rozrůstání svého podnikání v žádném případě nevylučují. Nezbývá, než se těšit.

Směs koření na pulled pork.

BLOG

Načítám ...