Váš košík je prázdný
cover.jpg
Blog

Krájejte jako profíci. Nářezový stroj se hodí na prodejnu i domů

, 5 minut čtení

Výrobek, který nesmí chybět na žádné řeznické prodejně. S jeho pomocí obsluha rychle a účinně nařeže libovolný produkt od šunky po salám. Jak vybrat ten správný model přesně pro vaše potřeby a jak se pak o něj starat? A má smysl kupovat si „nářezák“ domů? Poradí vám servisní technik s mnoha lety zkušeností – Jaromír Kostka.

Nářezový stroj slouží ke krájení surovin, a to na řeznických a uzenářských prodejnách, v gastronomických provozech, ale i doma. Používá se ke krájení mas i zeleniny nebo pečiva.

Řezníc ho využívají na krájení různorodých produktů od suchých salámů menších kalibrů přes šunkové salámy až po uzenou krkovičku. Nářezáky lze rozdělit na ruční, poloautomatické a automatické. Ty manuální pak ještě dělíme na přímé a šikmé, což odkazuje na uložení nože. Šikmé pomáhají k posunu nařezávaného materiálu.

Jak si vybrat?

Při výběru nářezového stroje je klíčových několik kritérií. „V první řadě jde o množství krájeného materiálu a o ukládání produktu. Automatické nářezové stroje nám ho rovnou ukládají. Ruční se hodí tam, kde toho materiálu není tolik a kde se krájí přímo na zakázku pro zákazníka. Poloautomat je něco mezi tím a využívá se hlavně v kuchyních nebo pro nestandardní materiál,“ říká servisní technik MASO-PROFITu Jaromír Kostka.

„Rozlišujeme také krájení masa a sýrů. Na sýry se používají nářezáky s teflonovou úpravou, aby se sýr nelepil. Různé jsou také počty jehliček u řetízkových dopravníků. U automatů používaných na uzeniny je jehliček víc, aby materiál správně držel. U sýrů je jich naopak méně, aby v něm nebylo tolik děr. Existují ale také univerzální nářezové stroje s několika variantami dopravníků,“ dodává.

Obsluha a údržba

Při výběru stroje je tedy klíčový odhad vytíženosti provozu a tedy množství krájené suroviny. Důležité jsou také možnosti obsluhy. Ta sice musí projít školením, ovládání nářezových strojů je ale velice nenáročné a intuitivní.

„O něco časově náročnější je pak údržba. Čištění automatů není tak jednoduché jako manuálů protože je tam víc komponentů, které se musí vyjmout, očistit a pak vrátit,“ vysvětluje Jaromír Kostka.

„Co se týče údržby, je nutné stroje čistit a mýt po každém pracovním dni a při velkém vytížení i během dne. Pokud se jeden nářezák používá na maso i sýr, je na to samozřejmě potřeba brát ohled a čistit ho mezi jednotlivými fázemi krájení,“ pokračuje.

„Potom je důležitá údržba mazacích míst a úplně nejdůležitější je udržovat ostrost nože. Každý stroj má svůj brusný aparát, díky kterému ho může obsluha efektivně naostřit,“ říká zkušený technik.

A jak často brousit? „To se nejlépe pozná na samotném krájeném produktu. Ve chvíli, kdy je nůž tupý, vzniká na materiálu taková slupka. Tak poznáme, že není dokrojen a zbytek se strhává,“ říká Kostka.

Servisní tým MASO-PROFITu doporučuje nechat si nářezový stroj jednou ročně zkontrolovat. Při dobré údržbě se ale jedná o produkt, který v provozu vydrží dlouho bez potřeby velkých zásahů. „Máme stroje, které mají nakrájených přes 20 milionů plátků a pořád jsou v provozu,“ doplňuje.

Hodí se i domů

Ruční nářezáky se hodí i do domácích podmínek. Zpravidla jsou to stroje, po kterých se nevyžaduje velká zátěž. Domácí nářezové stroje se používají na krájení masných produktů, ale také pečiva, čímž šetří čas. V tom spočívá jejich hlavní výhoda. Při výběru je tu důležité brát ohled na prostor, který můžeme nářezáku v kuchyni věnovat.

Graef

Rodinná firma Graef vyrábí manuální i automatické nářezové stroje s označením „Made in Germany“. Německá společnost vyvíjí a konstruuje vysoce kvalitní výrobky už více než 50 let.

Dodává profesionální kráječe vyvinuté pro řeznictví a gastronomické provozy, poloautomatické i automatické kráčeje pro živnostníky a také širokou škálu prvotřídních kráječů pro domácnost.

BLOG

1.jpg
 

Tuna špekáčků nebo jemných párků do 15 minut

, 4 minuty čtení

Automatická linka Seydelmann na mělněné masné výrobky ve společnosti Váhala spol. s. r. o. šetří čas i peníze.

Automatická linka Seydelmann

Je tomu rok, co vedení firmy VÁHALA a spol. s r.o. uvedlo do provozu automatickou linku na mělněné masné výrobky Seydelmann. Komplex sestává ze tří strojů: univerzální řezačky AU 200 U AC-6,
míchačky MR 1800 a kontinuálního kutru KK 140 AC-6. Míchačka je doplněna řídicí jednotkou Auto-Command 4000M pro ovládání celé linky. Bloky mraženého masa nebo chlazená surovina vstupuje
do řezačky pásovým dopravníkem. Instalovaný detektor kovů sleduje, zda se spolu s masem nedostane do díla také složka, která tam nemá co dělat.

Šnekovým dopravníkem putuje mleté maso do míchačky. Díky směsi mražené a chlazené suroviny má maso nízkou teplotu, takže není třeba používat šupinkový led, voda se přidává automaticky dle
zvolené receptury. Koření, solicí směs a další přísady se dávkují v této fázi přípravy díla. Na displeji míchačky vidí obsluha nastavené parametry (teplota díla, počet otáček, čas míchání, dávkovaná voda ad.)
procesu.

Kontikutr

Míchačka je vybavena překlapěčem 200litrových vozíků. Po vymíchání se dílo automaticky přesouvá do kontinuálního kutru, kterému se u Seydelmannů říká Konti-Kutter. Sestava desek, kde se
střídají otočné a pevně instalované desky se sestupným průměrem řezných otvorů dokonale rozmělní surovinu. Kontinuální kutr dokáže připravit dílo s vložkou. Ano, speciální typ složení umí připravit dílo špekáčků nebo gothajského salámu v jednom výrobním kroku a na stejné lince, stejně jako jemné párky. Jen se liší typ složení kontinuálního kutru. Třetí typ složení se používá k přípravě kůžové emulze.

„Linka Seydelmann nám přinesla celou řadu výhod a finančních úspor,“ vysvětluje ředitel firmy Jan Váhala. „S mísovým kutrem jsme zamíchali výrobu ve dvou směnách, teď zvládneme připravit veškeré
potřebné dílo během osmi hodin. Jedna dávka představuje jednu tunu díla a obsluha ji zvládne zpracovat do 15 minut. Dříve jsme na míchárně zaměstnali 4 pracovníky, dnes nám stačí na provoz 3 muži. A to
je velká úspora!“ Složení řezačky i kontinuálního kutru mění přibližně po 5 týdnech a posílají brousit k dodavateli linky, pražské firmě Maso-profit. Přístup dodavatele i výrobce u Váhalů vysoce oceňují.

Display míchačky

„Než k nám linka přijela, absolvovali jsme školení, technici od Seydelmanna nám detailně vysvětlili všechny složky linky,“ vzpomíná Jan Váhala. „S uvedením linky do provozu nám kromě pracovníků Maso-profit pomáhal také technik z Německa. Ale protože byla pandemie covid-19 doslova na vrcholu, osobně nepřijel, ale řešili jsme vše on-line. Vůbec to nevadilo, rozjezd linky se podařil na výbornou.“

Celá linka je připojena přes webové rozhraní na výrobce v Německu, pokud by se objevil sebemenší problém,
výrobce zařízení je ihned informován a může sjednat nápravu.

Pohled do míchačky

Na můj dotaz, zda odběratelé poznali rozdíl v kvalitě masných výrobků, odpověděli pracovnice oddělení kvality záporně. Drobné rozdíly ve vypracování výrobků s mozaikou někteří zákazníci poznali, ale v žádném případě je nevnímali jako zhoršení kvality. Spíš naopak příprava větších šarží na automatické lince zlepšila standardnost produkce a podpořila kvalitu, na které si firma Váhala spol. s r.o. zakládá
od začátku svého působení na trhu.

Autor: Doc. MVDr. Josef Kameník, CSc., MBA

Detektor kovu

BLOG

Načítám ...