Míchat, masírovat, marinovat. Seznamte se s TT 200 X
Každý, kdo vyrábí saláty a marinované výrobky stojí před velkou výzvou. Pokrmy a výrobky, jako jsou žebra, marinované steaky, kuřecí křidélka, vepřové maso a lahůdkové nebo zeleninové saláty, vyžadují dokonalé zpracování jednotlivých složek. Právě proto přišel německý výrobce Seydelmann se strojem TT 200 X.
To sice snadno zní, ale není tak snadné toho dosáhnout. Zvláště důležité je jemné a rovnoměrné míchání, masírování a marinování. Jednotlivé komponenty nesmí být během procesu poškozeny. Nejčastěji se k tomu používají standardní masírovací zařízení, nebo se výrobky míchají ručně. Tyto metody však často neposkytují uspokojivý výsledek a neodpovídají současným hygienickým požadavkům. Oba způsoby navíc vyžadují enormní množství času.
Výrobce Maschinenfabrik Seydelmann KG stanovil za cíl nabídnout stroj, který míchá a marinuje produkty obzvláště šetrně, intenzivně a rovnoměrně. Dalšími požadavky byly krátká doba zpracování, a tím i zvýšená produktivita, nízké personální náklady a flexibilní možnosti aplikace. Stejně jako u všech strojů Seydelmann, bylo i tuto novinku nutné vyrobit v designu, který splňuje nejvyšší hygienické standardy a vyznačuje se robustností, provozní odolností a jednoduchým ovládáním.
Tyto požadavky vedly ke zkonstruování nového masírovacího a míchacího stroje pro standardní 200 nebo 300 litrové vozíky. Standardní vozík naplněný míchanými složkami slouží zároveň jako míchací nádoba. Není třeba nakládat a vyprazdňovat stroj, jako je tomu u klasických masírovacích a míchacích zařízení. To umožňuje rychlé změny produktu a minimalizuje jeho ztráty. Standardním vozíkem se najede do stroje, kde se zvedne a uzavře vydutým míchacím víkem. Poté následuje obousměrná horizontální nebo příčná rotace v závislosti na konstrukci stroje.
Flexibilita a bezpečnost
Výrobky se jemně a intenzivně míchají v běžném vozíku bez míchačky nebo lopatek. V míchacím víku je umístěn míchací kříž, který zajišťuje optimální zpracování. Míchací kříž lze přizpůsobit charakteru výrobků. Příkladem je ozubená varianta pro rozbíjení mražených potravin nebo trhané vepřové maso. Díky systému rychlé výměny lze míchací kříže snadno a bez nářadí vyměnit, což ze stroje dělá flexibilního pomocníka pro každý den.
Mezi další procesy, které lze u tohoto stroje realizovat patří hydratace, rafinace, potahování, masírování, rozbíjení mražených potravin a další. Volitelně je možné míchací stroj vybavit vakuovým čerpadlem s dosahovanými hodnotami vakua až 80 %, což umožňuje optimalizované marinování, masírování a míchání masných výrobků. Nejvyšší úroveň provozní bezpečnosti zajišťuje ochranný kryt s elektricky jištěnými bezpečnostními dveřmi a bočně umístěnou elektronikou chráněnou proti vlhkosti.
Ovládací jednotka Command 700 umožňuje automatický provoz stroje s ukládáním vytvořených programů.