Váš košík je prázdný
cover-11.jpg
Blog

Míchat, masírovat, marinovat. Seznamte se s TT 200 X

, 3 minuty čtení

Každý, kdo vyrábí saláty a marinované výrobky stojí před velkou výzvou. Pokrmy a výrobky, jako jsou žebra, marinované steaky, kuřecí křidélka, vepřové maso a lahůdkové nebo zeleninové saláty, vyžadují dokonalé zpracování jednotlivých složek. Právě proto přišel německý výrobce Seydelmann se strojem TT 200 X.

TT 200 X se hodí k výrobě kuřecích křidélek, marinovaných steaků a dalších pokrmů.

To sice snadno zní, ale není tak snadné toho dosáhnout. Zvláště důležité je jemné a rovnoměrné míchání, masírování a marinování. Jednotlivé komponenty nesmí být během procesu poškozeny. Nejčastěji se k tomu používají standardní masírovací zařízení, nebo se výrobky míchají ručně. Tyto metody však často neposkytují uspokojivý výsledek a neodpovídají současným hygienickým požadavkům. Oba způsoby navíc vyžadují enormní množství času.

Výrobce Maschinenfabrik Seydelmann KG stanovil za cíl nabídnout stroj, který míchá a marinuje produkty obzvláště šetrně, intenzivně a rovnoměrně. Dalšími požadavky byly krátká doba zpracování, a tím i zvýšená produktivita, nízké personální náklady a flexibilní možnosti aplikace. Stejně jako u všech strojů Seydelmann, bylo i tuto novinku nutné vyrobit v designu, který splňuje nejvyšší hygienické standardy a vyznačuje se robustností, provozní odolností a jednoduchým ovládáním.

Tyto požadavky vedly ke zkonstruování nového masírovacího a míchacího stroje pro standardní 200 nebo 300 litrové vozíky. Standardní vozík naplněný míchanými složkami slouží zároveň jako míchací nádoba. Není třeba nakládat a vyprazdňovat stroj, jako je tomu u klasických masírovacích a míchacích zařízení. To umožňuje rychlé změny produktu a minimalizuje jeho ztráty. Standardním vozíkem se najede do stroje, kde se zvedne a uzavře vydutým míchacím víkem. Poté následuje obousměrná horizontální nebo příčná rotace v závislosti na konstrukci stroje.

Využití najde i při výrobě různých druhů salátů.

Flexibilita a bezpečnost

Výrobky se jemně a intenzivně míchají v běžném vozíku bez míchačky nebo lopatek. V míchacím víku je umístěn míchací kříž, který zajišťuje optimální zpracování. Míchací kříž lze přizpůsobit charakteru výrobků. Příkladem je ozubená varianta pro rozbíjení mražených potravin nebo trhané vepřové maso. Díky systému rychlé výměny lze míchací kříže snadno a bez nářadí vyměnit, což ze stroje dělá flexibilního pomocníka pro každý den.

Mezi další procesy, které lze u tohoto stroje realizovat patří hydratace, rafinace, potahování, masírování, rozbíjení mražených potravin a další. Volitelně je možné míchací stroj vybavit vakuovým čerpadlem s dosahovanými hodnotami vakua až 80 %, což umožňuje optimalizované marinování, masírování a míchání masných výrobků. Nejvyšší úroveň provozní bezpečnosti zajišťuje ochranný kryt s elektricky jištěnými bezpečnostními dveřmi a bočně umístěnou elektronikou chráněnou proti vlhkosti.

Ovládací jednotka Command 700 umožňuje automatický provoz stroje s ukládáním vytvořených programů.

Zpracovat lze i ovoce a zelenina.

TT 200 X

BLOG

kavr2.jpg
 

Amici na Bořislavce: Jak se projektuje bistro na klíč

, 5 minut čtení

Budování nové provozovny sítě bister Amici na pražské Bořislavce zabralo včetně příprav 6 měsíců. Polovina tohoto času připadla na stavební práce. Projektování a koordinování stavby bistra o velikosti 120 metrů čtverečních se ujal projekční tým MASO-PROFITu.

Nové bistro sítě Amici v Praze

„Sedmiletá spolupráce s MASO-PROFITEM původně začala dodáváním potřeb a technologie brněnskou pobočkou a byla téměř bezproblémová. Proto jsme se rozhodli využit služby jejich projekčního oddělení,“ říká jednatel Amici Michal Benda.

Nové bistro rostoucí sítě vzniklo při obchodním centru Bořislavka v Praze. Celý projekt se uskutečnil pod taktovkou Ing. Michala Nečase v rámci týmu, který zodpovídal za vypracování projektu. Dokumentaci potom převzala Ing. Veronika Hlavatá, která koordinovala stavbu.

Provozovna je zařízená v typickém designu Amici

Výzvy a řešení

„Byl to poměrně atypický prostor, co se týče tvaru,“ říká Ing. Hlavatá „Hygiena vyžadovala kompletní zázemí pro zákazníky, které jsme museli zhotovit sami, což bylo dáno tím, že ten prostor není v pasáži, ale kousek stranou. Podobné provozy přímo v pasáži Bořislavka mohou využívat společné toalety obchodního centra,“ pokračuje koordinátorka stavby.

„Součástí zázemí provozu jsou tak například i toalety pro invalidy a denní místnost. To ten prostor dost osekalo, a s tím jsme se museli vypořádat. Další požadavek hygieny byla například sprcha na termoboxy,“ dodává Hlavatá.

Komunikace s úřady je na takových projektech zásadním úkolem projekčního týmu. Díky rychlému a proaktivnímu jednání se MASO-PROFITu podařilo všechny požadavky promptně vyřešit a nezdržovat tak realizaci provozu.

Úzká spolupráce byla nutná také s Obchodním centrem Bořislavka, které mělo v plánu kolaudovat více jednotek současně, a proto zadalo pevný termín dokončení. Další výzvou byl covid a zhoršená dostupnost materiálu a pracovníků. Všechny překážky se ale podařilo překonat a projekt úspěšně dokončit.

Zázemí prodejny

Průběh spolupráce

„Byl to složitý projekt, o to víc si ceníme skvělé spolupráce. Prostor byl netypický a skloubit časový press s tím, že jsme byli v době covidu, kdy odpadávali řemeslníci, kteří mají i bez toho přes míru práce, byl náročný úkol,“ říká jeden ze dvou investorů a majitelů pobočky Libor Svoboda.

„Myslím si, že to celkově byl jeden z nejrychlejších projektů Amici, a bylo to díky lidem z MASO-PROFITu, kteří ten stres zvládli skvěle,“ pokračuje Svoboda. „Bořislavka měla podmínky, které se musely dodržovat. Byly tam specifické požadavky na profese, například na sprinklery, které nedovolovaly použít alternativy,“ dodává.

Nájemní smlouva se podepsala v červnu 2021 a veškeré práce skončily k 12. prosinci. Samotné stavební úpravy trvaly 3 měsíce a podílelo se na nich 10 dodavatelských firem, které koordinoval projekční tým.

Při vytváření designu prodejny se bral ohled na jednotné požadavky Amici. Máme daný svůj vizuál, který využíváme napříč všemi provozovnami – je to laťování, viditelné vedení elektroinstalace, barové stoly se židlemi a kombinace dřeva a tmavých dekorů,“ popisuje Michal Benda.

„Tento ustálený design se vyvíjel časem. Aby se u nás zákazník cítil dobře, zapojili jsme do něj i zeleň a právě to laťování. Využíváme barevnou kombinaci oranžové a černé. Design je pro nás vedle produktu klíčová věc,“ doplňuje.

Stavba i celý projekt se dá hodnotit jako poměrně náročný. „Ta stavba byla technicky složitá vzhledem k tomu, že jde o bistro a ne třeba o restauraci. Inženýrka Hlavatá a celý tým MASO-PROFITu tuto výzvu zvládli výborně,“ hodnotí nakonec Michal Benda.

Amici se soustředí na vlastní receptury

Pizza a burgery na vzestupu

Česká food delivery síť Amici v sobě spojuje kvality rychlého občerstvení a klasické restaurace. Zaměřuje se na pizzu a burgery podle vlastních receptur a prioritizuje kvalitní suroviny. Novou provozovnu na Bořislavce obsluhuje 5 zaměstnanců. Je v ní instalovaná chladicí jednotka s nižší energetickou náročností, protože budova aspiruje na certifikaci v oblasti energeticky šetrných budov.

Projekční služby od A po Z

Návrh gastro provozů je komplexní služba, ke které je potřeba mnoho znalostí napříč různými obory. Zajistíme váš projekt od první myšlenky až po realizaci. Naším cílem je šetření vašich nákladů a zvýšení zisků. Projekční tým MASO-PROFITu obsáhne kompletní spektrum činností, které jsou pro fungující bistro, restauraci a další nezbytné. Obraťte se na nás a dokončete svůj vysněný projekt včas a kvalitně.

Pro navázání spolupráce napište nebo volejte na 284 000 238.

BLOG

Načítám ...