Váš košík je prázdný
cover-11.jpg
Blog

Míchat, masírovat, marinovat. Seznamte se s TT 200 X

, 3 minuty čtení

Každý, kdo vyrábí saláty a marinované výrobky stojí před velkou výzvou. Pokrmy a výrobky, jako jsou žebra, marinované steaky, kuřecí křidélka, vepřové maso a lahůdkové nebo zeleninové saláty, vyžadují dokonalé zpracování jednotlivých složek. Právě proto přišel německý výrobce Seydelmann se strojem TT 200 X.

TT 200 X se hodí k výrobě kuřecích křidélek, marinovaných steaků a dalších pokrmů.

To sice snadno zní, ale není tak snadné toho dosáhnout. Zvláště důležité je jemné a rovnoměrné míchání, masírování a marinování. Jednotlivé komponenty nesmí být během procesu poškozeny. Nejčastěji se k tomu používají standardní masírovací zařízení, nebo se výrobky míchají ručně. Tyto metody však často neposkytují uspokojivý výsledek a neodpovídají současným hygienickým požadavkům. Oba způsoby navíc vyžadují enormní množství času.

Výrobce Maschinenfabrik Seydelmann KG stanovil za cíl nabídnout stroj, který míchá a marinuje produkty obzvláště šetrně, intenzivně a rovnoměrně. Dalšími požadavky byly krátká doba zpracování, a tím i zvýšená produktivita, nízké personální náklady a flexibilní možnosti aplikace. Stejně jako u všech strojů Seydelmann, bylo i tuto novinku nutné vyrobit v designu, který splňuje nejvyšší hygienické standardy a vyznačuje se robustností, provozní odolností a jednoduchým ovládáním.

Tyto požadavky vedly ke zkonstruování nového masírovacího a míchacího stroje pro standardní 200 nebo 300 litrové vozíky. Standardní vozík naplněný míchanými složkami slouží zároveň jako míchací nádoba. Není třeba nakládat a vyprazdňovat stroj, jako je tomu u klasických masírovacích a míchacích zařízení. To umožňuje rychlé změny produktu a minimalizuje jeho ztráty. Standardním vozíkem se najede do stroje, kde se zvedne a uzavře vydutým míchacím víkem. Poté následuje obousměrná horizontální nebo příčná rotace v závislosti na konstrukci stroje.

Využití najde i při výrobě různých druhů salátů.

Flexibilita a bezpečnost

Výrobky se jemně a intenzivně míchají v běžném vozíku bez míchačky nebo lopatek. V míchacím víku je umístěn míchací kříž, který zajišťuje optimální zpracování. Míchací kříž lze přizpůsobit charakteru výrobků. Příkladem je ozubená varianta pro rozbíjení mražených potravin nebo trhané vepřové maso. Díky systému rychlé výměny lze míchací kříže snadno a bez nářadí vyměnit, což ze stroje dělá flexibilního pomocníka pro každý den.

Mezi další procesy, které lze u tohoto stroje realizovat patří hydratace, rafinace, potahování, masírování, rozbíjení mražených potravin a další. Volitelně je možné míchací stroj vybavit vakuovým čerpadlem s dosahovanými hodnotami vakua až 80 %, což umožňuje optimalizované marinování, masírování a míchání masných výrobků. Nejvyšší úroveň provozní bezpečnosti zajišťuje ochranný kryt s elektricky jištěnými bezpečnostními dveřmi a bočně umístěnou elektronikou chráněnou proti vlhkosti.

Ovládací jednotka Command 700 umožňuje automatický provoz stroje s ukládáním vytvořených programů.

Zpracovat lze i ovoce a zelenina.

TT 200 X

BLOG

a.jpg
 

Jak na hygienu jatek? Oslovte odborníky

, 4 minuty čtení

Hygiena na výborné úrovni je v potravinářství zásadní. Jatka Mohelno jsou provoz s bourárnou, výrobnou a prodejnou, pro který tým MASO-PROFITu vypracoval celkovou dokumentaci, instaloval čisticí satelit a navázal dlouhodobu poradenskou spolupráci. Jde o službu, která šetří čas, peníze a chrání dobré jméno značky. 

„Na hygienickém poradenství jsme se domluvili na základě předchozí spolupráce v rámci vybavování technologií,“ říká hygienický konzultant Mgr. Jan Strejček. V provozu se zpracovává hovězí i vepřové maso a vyrábějí se tu tepelně opracované masné výrobky i polotovary. 

Hlavním cílem spolupráce bylo skokově zlepšit úroveň hygieny už existujícího provozu. „Nejdůležitější výzvou bylo uklidit a vydezinfikovat provoz za zlomek času, kterého je pořád nedostatek,“ říká Ing. Lenka Kovačevičová z Jatek Mohelno.

Komplexní služba

„V rámci dokumentace jsme zpracovali HAACP, provozní a sanitační řád. Součástí našich služeb byla také metrologie, příprava plánu vzorků, implementace sanitačních procesů a zpracování žádostí – to byla například žádost o výjimku ze strukturálních požadavků nebo o snížení počtu odběrů vzorku,“ vysvětluje Strejček.

V podobných případech je zásadní, aby se HACCP, neboli systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů, podařilo zavést tak, aby zaměstnanci dokázali efektivně pracovat a vést záznamy.

K tomu byla potřeba aktivní spolupráce na straně klienta. Důležitá je především pečlivost při dodržování nastavených pravidel. MASO-PROFIT bude dále v provozu čtyřikrát ročně provádět kontrolu sanitace, jednou do roka pak kompletní hygienický audit. Probíhá také trvalá on-line konzultace.

Čistota chrání značku

Hygienické poradenství pomáhá předcházet problémům s celkovým obrazem hygieny a bezpečnosti potravin. To zabraňuje poškození jména značky v případě mikrobiologické, chemické nebo fyzikální kontaminace produktů.

„Po takových chybách a jejich případné medializaci hrozí dopad na ekonomiku firmy. Ztracená důvěra se těžko získává zpátky,“ říká Jan Strejček. „Proto je našim cílem ochrana aktiv zákazníka trvalým zlepšováním hygienického stavu a úrovně bezpečnosti produktu,“ dodává.

V Jatkách Mohelno se podařilo zlepšit hygienické standardy. Klient ušetřil čas nutný ke zpracování všech náležitostí, a díky zavedení pěnovacího satelitu také čas a náklady potřebné k sanitaci.

Hygienické Poradenství

Plán HACCP

Plán systému analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů (HACCP) je druh certifikace pro kontrolu a řízení kvality a nezávadnosti potravin při výrobě v potravinářských provozech. Konkrétně jde o předurčení konkrétních kritických míst a situací v procesu výroby. Váš HACCP plán vytvoříme a spolehlivě implementujeme.

Sanitační řád

Zpracujeme pro vás dokumenty, které popisují procesy sanitace. Sanitační řád a dílčí plány připravujeme na klíč. Zaškolíme pracovníky. Součástí procesu je případný validační test. Pomáháme s kontrolou a efektivním řízením procesu.

Audit a hygienická praxe

Profesionálně zhodnotíme funkčnost systému kritických bodů ve vašem provozu a navrhneme jeho optimalizaci. Díky pohledu zvenčí dokážeme efektivně rozpoznat nedostatky a navrhnout jejich řešení. Zavedeme u vás odpovídající hygienickou praxi a prostředky dle typu provozovny.

Poradenství a servis pro hygienu potravin

Poskytneme vám poradenství vycházející z našich dlouholetých zkušeností v oblasti hygieny potravin, a pomůžeme vám tak dosáhnout vysoké úrovně ochrany lidského zdraví při výrobě potravinářských produktů. Pomůžeme vám také s dokumentací a výběrem vhodných dezinfekčních a čisticích přípravků. Zaměřujeme se i na problematiku biofilmu a pomáháme s jeho odstraněním a nastavením prevence. Řešíme také problematiku případných nevyhovujících mikrobiologických výsledků.

Potřebujete pomoct s hygienou ve vašem provozu?
Zavolejte Janu Strejčkovi na 720 031 999.

BLOG

Načítám ...