Váš košík je prázdný
cover-1.jpg
Blog

Etická masožravost: z vegana řezníkem

, 3 minuty čtení

Jíst kvalitní maso s čistým svědomím. Tak by se v krátkosti dala shrnout podstata trendu, který hýbe masným světem. Etická řezničina zažívá pokračující boom, a dá se proto očekávat, že maso z malých lokálních farem bude stále žádanější.

Biofarmy se těší stále větší oblibě.

Hnutí propagující konzumaci masa z biochovů o sobě dalo vědět už na začátku 21. století. Zformovalo se přibližně v roce 2002, jeho epicentrem se stal článek novináře Michaella Pollana v New York Times, který se později přerodil v knihu s názvem „Dilema všežravce“.

Její základní myšlenkou byla otázka, zda by člověk, který jí maso, měl být schopen si svoje jídlo sám usmrtit. Ideály šetrného řeznictví pak spočívají v konzumaci masa zvířat chovaných na pastvinách. Díky tomu netrpí stresem a jejich chov by neměl tolik zatěžovat životní prostředí.

Trend „morálního“ masožravectví je od té doby na vzestupu a chladné nenechal ani vegetariány a vegany. Jedním z nich byla i současná řeznice Kavanaughová z New Yorku. Vegetariánsky se stravovala více než deset let, od toho ale upustila, a maso se stalo jejím povoláním. „Dělám to proto, abych převrátila celý současný masný průmysl naruby,“ uvedla v článku pro Timesy.

Pastviny a sociální sítě

Etická řezničina je totiž ve své podstatě s veganstvím propojená. Její zastánci se s vegany často shodnou na pojmenování problemů, jejich řešení ale vidí jinak. Místo vynechání masa a živočišných produktů ze svých jídelníčku dbají na jeho kvalitu, kterou pro ně zaručují lokální biochovy. Pravděpodobně dokážou najít minimálně tři důvody proč jíst maso.

Mnoho takových chovů existuje i v Česku. Je to například Biofarma Františkov, kde se na pastvině chovají krávy plemene Hereford. Na farmě Doupov u severočeského Mašťova se zase prodává stařené hovězí plemene Angus Aberdeen a zvěřina z nedalekých lesů.

Lov a konzumace divoké zvěře totiž do konceptu etické masožravosti skvěle zapadá, a to i díky skvělým nutričním vlastnostem, které zvěřina má. Příkladem malého chovu je také Rodinná farma Jirásek u Pehlřimova. Hnutí za maso z biochovů získává stále větší sílu na sociálních sítích.

Před rokem facebookový profil Ethical Butcher zveřejnil příspěvek, ve kterém překlopil veganský trend „Vegenuary“ na „Regenuary“. Jde o přesmyknutí z akce, která vybízí k tomu, aby lidé celý leden nejedli živočišnou stravu.

Alternativa Regenuary nabádá ke konzumaci jídel pocházející z takzvaného regenaritvního zemědělství. Součástí toho je i pochutnávání si na mase z etických chovů. Původní post sdílelo přes milion lidí. Zdá se, že se etickým řezníkům povedlo pro svoji myšlenku nadchnout nezanedbatelné procento masných nadšenců.

Leden ve znamení šetrnosti?

BLOG

cover-1.jpg
 

Proč ho koupit a jak ho vybrat? Konvektomat od A po Z

, 5 minut čtení

Produkuje suché i vlhké teplo, případně jejich kombinaci. Díky tomu se hodí pro nespočet různých způsobů tepelné úpravy pokrmů. Řeč je o konvektomatu, který se v průběhu let stal jedním z nejdůležitějších zařízení v gastro oblasti, a už dávno nemůže chybět v žádné profi kuchyni.

Klikněte na fotku pro zobrazení nabídky konvektomatů od Rationalu.

Konvektomat je spotřebič, který umožňuje tepelnou úpravu pokrmu pomocí horkého vzduchu, páry nebo obojího zároveň. Dokáže se přitom pohybovat v teplotách 30-300 °C. Konvektomaty bývají ceněné pro úsporu prostoru, času i nákladů. Díky možnostem šetrnější úpravy jsou pokrmy z „konvekťáků“ často chutově lepší.

V minulosti byly konvektomaty k vidění spíše ve velkých profi kuchyních v hotelích nebo restauracích. To se ale mění. Na trh pronikly i menší varianty spotřebičů, které jsou určené pro malé provozy nebo i do domácností. K mání je díky tomu široká škála různě velkých zařízení pro různá použití.

Dopředu pokročila i samotná technologie. Značný počet operací je u moderních konvektomatů automatizovaný. „Chytré“ spotřebiče navíc dokáží kuchaře sami informovat o různých stavech a chybách. V tom vyniká nový model iCombi Pro značky Rational s certifikátem Kiwa, který sám zahlásí například to, že do něj neteče voda nebo že neběží spirála. Díky automatizaci může konvektomat pracovat i bez obsluhy, například přes noc. Navíc ho lze instalovat bez změkčovače vody.

I přes všechny pokročilé funkce je ale stále nutné zvládat základní údržbu přístroje. „Důležité je se o konvektomat starat, což znamená pravidelné mytí, důkladná péče o gumová těsnění a čištění filtrů, trubek a žlábků,“ říká kuchař MASO-PROFITu Karel Heverle. Dobré je nezanedbávat pravidelný servis. K dlouhé životnosti a skvělému výkonu stroje přispějí pravidelné prevenční kontroly a správné používání.

Patero výhod

1. Zastupitelnost
Konvektomat dokáže zastat práci, na kterou bylo dříve potřeba hned několik různých spotřebičů. Díky své univerzálnosti plně nahradí například troubu, gril, fritézu, ale i mikrovlnnou troubu nebo holdomat. To kromě jiného šetří prostor.

2. Nižší náklady
S předchozím bodem souvisí fakt, že konvektomaty dokáží kuchyním ušetřit podstatnou část nákladů. Provozovatel ušetří za koupi dalších spotřebičů a zároveň za vodu a elektřinu, kterou by tato zařízení spotřebovala. Samotná úprava rovněž vychází levněji a díky automatizaci mohou klesnout i výdaje za personál.

3. Kapacita
Pokud hledáte způsob, jak navýšit počty pokrmů, které je vaše kuchyně schopna vyprodukovat, je konvektomat řešení přesně pro vás. Velká zařízení dokáží na minimální ploše zpracovat třeba až 120 kilogramů suroviny. Vyšší produkce přitom není na úkor kvality pokrmů.

4. Regulace a automatizace
Doba jde dopředu a každý nový model konvektomatu je o něco „chytřejší“. Moderní spotřebiče vynikají tím, že je velká část jejich procesů automatizovaná, a nevyžaduje proto tak velkou pozornost obsluhy. Díky moderním řešením se také dá úprava pokrmů nastavovat a kontrolovat do nejmenšího detailu.

5. Kvalita pokrmů
Díky výše zmíněné nastavitelnosti konvektomaty vynikají šetrností úpravy pokrmů. Při dobrém nastavení je vaření, pečení a smažení za pomoci kombinace horkého vzduchu a páry k pokrmům mnohem přívětivější než dříve. Ty potom neztrácejí tolik vody a živiny v nich se tolik neznehodnocují.

Výhody používání konvektomatu jsou nesporné.

Jak vybrat konvektomat?

Stejně jako u dalších spotřebičů, je i u konvektomatu dobré dbát na výběr optimálního modelu pro vaše potřeby. Základní kritérium je množství pokrmů, které budete zpracovávat a velikost prostoru, který v kuchyni máte, přičemž platí, že snaha ušetřit se paradoxně ne vždy vyplácí. Novější a dražší typy přístrojů si na sebe díky úspoře nákladů dosažené automatizací brzy vydělají. Kuchař s novějším konvektomatem získá volné ruce, a může se v mezičase věnovat jiným činnostem.

BLOG

Načítám ...