Váš košík je prázdný
cover-1.jpg
Blog

Etická masožravost: z vegana řezníkem

, 3 minuty čtení

Jíst kvalitní maso s čistým svědomím. Tak by se v krátkosti dala shrnout podstata trendu, který hýbe masným světem. Etická řezničina zažívá pokračující boom, a dá se proto očekávat, že maso z malých lokálních farem bude stále žádanější.

Biofarmy se těší stále větší oblibě.

Hnutí propagující konzumaci masa z biochovů o sobě dalo vědět už na začátku 21. století. Zformovalo se přibližně v roce 2002, jeho epicentrem se stal článek novináře Michaella Pollana v New York Times, který se později přerodil v knihu s názvem „Dilema všežravce“.

Její základní myšlenkou byla otázka, zda by člověk, který jí maso, měl být schopen si svoje jídlo sám usmrtit. Ideály šetrného řeznictví pak spočívají v konzumaci masa zvířat chovaných na pastvinách. Díky tomu netrpí stresem a jejich chov by neměl tolik zatěžovat životní prostředí.

Trend „morálního“ masožravectví je od té doby na vzestupu a chladné nenechal ani vegetariány a vegany. Jedním z nich byla i současná řeznice Kavanaughová z New Yorku. Vegetariánsky se stravovala více než deset let, od toho ale upustila, a maso se stalo jejím povoláním. „Dělám to proto, abych převrátila celý současný masný průmysl naruby,“ uvedla v článku pro Timesy.

Pastviny a sociální sítě

Etická řezničina je totiž ve své podstatě s veganstvím propojená. Její zastánci se s vegany často shodnou na pojmenování problemů, jejich řešení ale vidí jinak. Místo vynechání masa a živočišných produktů ze svých jídelníčku dbají na jeho kvalitu, kterou pro ně zaručují lokální biochovy. Pravděpodobně dokážou najít minimálně tři důvody proč jíst maso.

Mnoho takových chovů existuje i v Česku. Je to například Biofarma Františkov, kde se na pastvině chovají krávy plemene Hereford. Na farmě Doupov u severočeského Mašťova se zase prodává stařené hovězí plemene Angus Aberdeen a zvěřina z nedalekých lesů.

Lov a konzumace divoké zvěře totiž do konceptu etické masožravosti skvěle zapadá, a to i díky skvělým nutričním vlastnostem, které zvěřina má. Příkladem malého chovu je také Rodinná farma Jirásek u Pehlřimova. Hnutí za maso z biochovů získává stále větší sílu na sociálních sítích.

Před rokem facebookový profil Ethical Butcher zveřejnil příspěvek, ve kterém překlopil veganský trend „Vegenuary“ na „Regenuary“. Jde o přesmyknutí z akce, která vybízí k tomu, aby lidé celý leden nejedli živočišnou stravu.

Alternativa Regenuary nabádá ke konzumaci jídel pocházející z takzvaného regenaritvního zemědělství. Součástí toho je i pochutnávání si na mase z etických chovů. Původní post sdílelo přes milion lidí. Zdá se, že se etickým řezníkům povedlo pro svoji myšlenku nadchnout nezanedbatelné procento masných nadšenců.

Leden ve znamení šetrnosti?

BLOG

cover.jpg
 

Ušetříme Vám za servis

, 2 minuty čtení

MASO-PROFIT nově provádí preventivní prohlídky zařízení. Tato služba ušetří nejen Vaše peníze, ale i čas a nervy. Jednu takovou prohlídku jsme natočili. Podívejte se, jak to vypadá v praxi.

Zavolejte si k nám náš servisní tým.

Preventivní prohlídky jsou plánované pravidelné kontroly, které předcházejí poruchám nebo nadměrnému opotřebovávání zařízení. Půl roku až rok po instalaci se za Vámi zastavíme a zařízení prohlédneme a vyčistíme. Na vyžádání prohlédneme i stroje, které nebyly zakoupené u nás.

Pokud najdeme závadu, ihned ji opravíme, případně vyměníme poškozené díly. Pomocí těchto pravidelných kontrol lze zabránit tomu, že dojde k poruše, která by potom vyžadovala velký servisní zásah. Služba se domlouvá s časovým předstihem na telefonní lince +420 284 000 212. Napsat můžete i na e-mail servis@masoprofit.cz.

Výjezd do Jestřebic

Na první akci jsme vyjeli do uzenářských výrobny Rancherských specialit z Jestřebic. Provoz produkuje více než 130 druhů výrobků jako jsou například párky, klobásy, šunky, salámy, paštiky, uzená masa, hotová jídla, polotovary a různé speciality. Na svých čtyřech prodejnách své výrobky nabízí v bufetech.

Do Jestřebic vyrazilo celkem šest naších servisních techniků, což je pro akce tohoto typu standardní. Na místě se prohlíželo a opravovalo vybavení výrobny i kuchyně. Prohlédli jsme výrobníky ledu, udírnu, řezačku, masírku a kutr. V kuchyni to pak byly konvektomaty a pánve.

Podívali jsme se také na vakuové baličky. Vyměňovali se lity a olej. Proběhlo i měření vakua a zaškolení obsluhy, které jsme ukázali čistící program baličky. Personál provozu nám také předal vlastní seznam oprav, které bylo nutné provést. Celá akce trvala od 9:00 do 14:00.

"Děkujeme klukům z MASO-PROFITu, že se nám tu o to postarali. Jsme rádi, že máme všechno od nich, a oni díky tomu můžou přijet a zvládnout všechno najednou. Neumím si představit, že bych musel obvolávat jednotlivé dodavatele zvlášť," říká Josef Houžvička z Rancherských specialit.

Tým MAS-PROFITu se skládá ze zkušených servisních techniků.

BLOG

Načítám ...