Váš košík je prázdný
cover-1.jpg
Blog

Etická masožravost: z vegana řezníkem

, 3 minuty čtení

Jíst kvalitní maso s čistým svědomím. Tak by se v krátkosti dala shrnout podstata trendu, který hýbe masným světem. Etická řezničina zažívá pokračující boom, a dá se proto očekávat, že maso z malých lokálních farem bude stále žádanější.

Biofarmy se těší stále větší oblibě.

Hnutí propagující konzumaci masa z biochovů o sobě dalo vědět už na začátku 21. století. Zformovalo se přibližně v roce 2002, jeho epicentrem se stal článek novináře Michaella Pollana v New York Times, který se později přerodil v knihu s názvem „Dilema všežravce“.

Její základní myšlenkou byla otázka, zda by člověk, který jí maso, měl být schopen si svoje jídlo sám usmrtit. Ideály šetrného řeznictví pak spočívají v konzumaci masa zvířat chovaných na pastvinách. Díky tomu netrpí stresem a jejich chov by neměl tolik zatěžovat životní prostředí.

Trend „morálního“ masožravectví je od té doby na vzestupu a chladné nenechal ani vegetariány a vegany. Jedním z nich byla i současná řeznice Kavanaughová z New Yorku. Vegetariánsky se stravovala více než deset let, od toho ale upustila, a maso se stalo jejím povoláním. „Dělám to proto, abych převrátila celý současný masný průmysl naruby,“ uvedla v článku pro Timesy.

Pastviny a sociální sítě

Etická řezničina je totiž ve své podstatě s veganstvím propojená. Její zastánci se s vegany často shodnou na pojmenování problemů, jejich řešení ale vidí jinak. Místo vynechání masa a živočišných produktů ze svých jídelníčku dbají na jeho kvalitu, kterou pro ně zaručují lokální biochovy. Pravděpodobně dokážou najít minimálně tři důvody proč jíst maso.

Mnoho takových chovů existuje i v Česku. Je to například Biofarma Františkov, kde se na pastvině chovají krávy plemene Hereford. Na farmě Doupov u severočeského Mašťova se zase prodává stařené hovězí plemene Angus Aberdeen a zvěřina z nedalekých lesů.

Lov a konzumace divoké zvěře totiž do konceptu etické masožravosti skvěle zapadá, a to i díky skvělým nutričním vlastnostem, které zvěřina má. Příkladem malého chovu je také Rodinná farma Jirásek u Pehlřimova. Hnutí za maso z biochovů získává stále větší sílu na sociálních sítích.

Před rokem facebookový profil Ethical Butcher zveřejnil příspěvek, ve kterém překlopil veganský trend „Vegenuary“ na „Regenuary“. Jde o přesmyknutí z akce, která vybízí k tomu, aby lidé celý leden nejedli živočišnou stravu.

Alternativa Regenuary nabádá ke konzumaci jídel pocházející z takzvaného regenaritvního zemědělství. Součástí toho je i pochutnávání si na mase z etických chovů. Původní post sdílelo přes milion lidí. Zdá se, že se etickým řezníkům povedlo pro svoji myšlenku nadchnout nezanedbatelné procento masných nadšenců.

Leden ve znamení šetrnosti?

BLOG

cover-foto-1920x400px.jpg
 

Přepněte na autokláv! Masáč rozdává dárky

, 2 minuty čtení

Navzdory všem nečekaným událostem se svět stále otáčí, a tím pádem se znovu přiblížily Vánoce. Rozhodli jsme se, že své věrné věrné zákazníky pořádně obdarujeme. V MEAT-LABu jsme proto připravili vepřový guláš ve sklenicích a spolu s dalšími dárky ho vyslali do světa. Pojďte se podívat, jak to celé vypadalo.

Jeden z dárků je i vánoční Řez.

Vepřový guláš a vepřové rillettes ve sklenicích 540 a 330 ml jsme připravili pomocí sterilace, tedy v autoklávu VOSS Praktik 100-150. Jedná se o tlakovou nádobu, která vyrovnává tlak v připravovaném výrobku. Ve sklenici nebo plechovce dochází při teplotě 120 °C k tlaku přes 2 atmosféry. Pomocí autoklávu lze snadno a účinně připravovat domací konzervy, které si u zákazníků získávají čím dál větší oblibu.

Výrobky do skla se dají zhotovit také pomocí pasterace (při maximálně 100 °C) v klasických kotlích nebo na konvektomatech, kdy se vyrobí pouze polokonzerva, kterou je třeba skladovat do 7 °C a s omezenou dobou spotřeby. V těchto zařízeních není možné vyrobit konzervu, na kterou je dle legislativy potřeba působení teploty ekvivalentní teplotě 121,1 °C po dobu 10-ti minut. Na dosažení takové teploty je třeba právě autokláv.

I v konvektomatu je možné dosáhnout dostatečné teploty, ovšem bez příslušného protitlaku dojde při zaváření do skla k nadzvednutí víčka. Při zavařovaní konzerv v plechovkách dojde k jejich vypoulení, tedy bombáži. Do VOSS Praktik se najednou vejde 99 sklenic o objemu 540 ml a 198 těch s objemem 330 ml.

Dárkové tašky vyrazily do světa.

Taška plná překvapení

Sklenice s vepřovým ale nejsou jediný dárek, na který se zákazníci mohu těšit. Do dárkových tašek jsme jim zabalili také maso-profití trička, plakáty a nové číslo časopisu Řez, celkově už sedmé. Nechyběly ani nálepky na auto s heslem „Jsem řezník!“ a zmijovky.

Nakonec jsme pomocí vakuové baličky od firmy Henkelman vytvořili stovky dárkových balíčků obsahujících dárkové nože značky Giesser, naše originální krájecí desky a obligátní vánoční přáníčko. Všechno to balení nám nějaký čas zabralo, ale s výsledkem jsme nadmíru spokojeni. Doufáme, že budete i vy. Přejeme masné a veselé Vánoce!

Balení proběhlo v dobré náladě.

BLOG

Načítám ...