Váš košík je prázdný
cover-1.jpg
Blog

Čistíme provozy ručně. Proč je to potřeba?

, 2 minuty čtení

Ruční čištění a dezinfekce provozů je nezbytné pro bezpečnou výrobu potravin. Dánský výrobce hygienického náčiní Vikan vysvětluje, proč tento druh čištění potravinářských provozů nelze zcela nahradit automatickými postupy.

Ruční hygienu a sanitaci nelze zanedbávat.

Čištění pomocí ručních nástrojů je klíčový faktor pro zabránění křížové kontaminace a k udržení čistoty v potravinářských provozech. V roce 2015 Světová zdravotnická organizace odhadla, že v důsledku konzumace kontaminovaných potravin onemocní ročně více než 23 milionů lidí v Evropě, což má potom za následek 4654 úmrtí.

Používání kontaminovaného vybavení a náčiní je jednou z pěti hlavních příčin, které přispívají k propuknutí alimentárních nemocí. Hlavními riziky pro bezpečnost potravin z hlediska veřejného zdraví jsou bakteriální patogeny, alergeny, chemikálie a cizí materiály.

Průmyslové metody čištění se mohou pohybovat od specifických pro daný proces až po mnohem jednodušší ruční čištění zahrnující použití kartáčů, škrabek, stěrek a dalších hygienických nástrojů.

Klikněte na fotku pro zobrazení našich hygienických a sanitačních produktů.

Ne vždy to jde automaticky

Automatické čištění zařízení, jako je vnitřek potrubí a nádob se obecně provádí čerpáním chemikálií o předem určené koncentraci, teplotě a pH po určitou dob. Tento průtok současně zajišťuje mechanické čištění prostoru. Čištění Clean-out-of-place (COP) potom vyžaduje demontáž a přemístění dílů do vzdáleného automatizovaného čisticího systému.

Největším omezením automatického čištění je ale nedokonalý hygienický design některých zařízení a povrchů, např. přítomnost úzkých a nepřístupných prostor, které umožňují zachycení nečistot a je obtížné je odstranit. V těchto případech nastupuje ruční čištění, které se ukazuje jako ideální postup například při odstraňování povrchového biofilmu a skvěle tak povrchy připraví pro následnou dezinfekci.

Klikněte na fotku pro zobrazení článku Barevné kódování: Tipy, jak se vyhnout kontaminaci

BLOG

cover-1.jpg
 

O údržbě a opravách kutrů

, 5 minut čtení

Kutr je potravinářský stroj pro mělnění nebo i míchání materiálu hojně využívaný v masném průmyslu pro výrobu široké škály produktů. Kutry existují v mnoha variantách od velkých průmyslových strojů po stolní verze pro domácí zpracování masa. Pro správný chod a dlouhou životnost kutrů je klíčové dodržovat zásady užívání a údržby těchto strojů.

Nahřívání ložiska kutru.

Jeden z prvních vodou poháněných kutrů sestrojil Louis Seydelmann už v roce 1886. Z této prvotní technologie posléze vzešla řada strojů, které se v průběhu let masivně rozšířily do masných zpracoven a výroben po celém světě. Mělké mísy a zahnuté nože se současně otáčejí na hřídeli, a tím dochází k mělnění neboli kutrování.

Kutry mají pověst zařízení, na kterých je při správné údržbě po mnoho let potřeba minimum oprav. Důkazem toho může být dvouhlavý kutr Seydelamnn ve výrobě MP Krásno. Tamější stroj kutruje několik tun díla denně a od jeho instalace v roce 2013 nebylo dosud nutné provádět na něm jedinou opravu. Jak dosáhnout podobného výsledku i ve vaší výrobě?

Vše začíná výběrem vhodné velikosti, výkonu a typu kutru pro daný provoz. Záleží především na množství kutrovaného materiálu a dalších proměnných. Pro různé účely existují různé druhy kutrů. Patří mezi ně například vakuové nebo varné kutry. Poslední jmenované se používají pro současnou emulgaci díla při výrobě paštik. Při výběru kutru je vhodné zvážit, zda zvolit stroj s hlavní elektronikou uvnitř zařízení, nebo v samostatně umístěném rozvaděči. Oddělená jednotka netrpí otřesy a lze ji umístit v jiné místnosti s nižší vlhkostí.

Pro zobrazení naší nabídky kutrů s otočnou mísou klikněte na foto.

Následně je potřeba optimalizovat výrobní proces. To znamená především určit to, na kolik otáček bude kutr pracovat. Neméně důležité je obstarat ke kutru kvalitní a zaškolenou obsluhu. Pracovník u kutru musí v průběhu kutrování kontrolovat teplotu díla a další ukazatele tak, aby proces dospěl k požadovanému výsledku a aby se stroj zbytečně neopotřebovával. S optimalizací celého procesu výroby a se správným zaškolením obsluhy může pomoci zkušený potravinářský technolog.

Potom už přichází na řadu samotná údržba stroje, při které je třeba dbát především na dodržování pokynů výrobce. Jedná se o pravidelné promazávání podle mazacího plánu, výměnu oleje a udržování klínových řemenů. Promazávat se doporučuje speciálním mazacím tukem přímo od výrobce stroje. Zvlášť důležité je potom pravidelné a správné broušení kutrových nožů. Dobře nabroušené nože jsou vyvážené a umožňují optimální chod a výkon stroje. Je dobré mít tři sady nožů pro pravidelné vyměňování. Kutr je také třeba udržovat v perfektní čistotě.

Pro objednání služeb našeho servisu rozklikněte foto.

Po několika letech kutrování bývá potřeba vyměnit ložiska. K tomu se hodí služby specializovaného servisu, který zaručí odborné ošetření stroje a šetří vám výdaje za případné škody způsobené neodborným zásahem neproškolené osoby. Servisní tým společnosti MASO-PROFIT provádí také preventivní prohlídky, při kterých vykonává údržbu a včas odhaluje případné defekty na strojích.

Servisní technici při kontrolách a opravách nejprve provádí diagnostiku. Při výměně ložisek se povoluje řemenice a nožová hlava, zadní ložisko je potřeba zahřát, aby se roztáhlo. Celý zásah běžně trvá okolo dvou hodin a většinou ho provádí dva technici. Dalším běžným zásahem bývá výměna a napnutí řemenů, kontrola oleje v převodovce a rovněž výměna filtru. Samostatnou kapitolou při instalaci kutrů často bývá jejich samotné dopravení do určeného prostoru. Dodávání velkých strojů, jako je například třísetlitrový Seydelmann K 324 AC-8 VAC, je potřeba dobře plánovat a někdy se servisní tým nevyhne ani improvizaci. Kupříkladu při instalaci šestitunového kutru do Řeznictví a uzenářství u Dolejších museli technici odstraňovat a znovu přivařovat sloupky, které bránily v přepravě. I s touto situací si ale poradili a instalace proběhla zdárně.

Přečtěte si článek o tom, jak jsme dostávali kutr do Řeznictví u Dolejších. Pro zobrazení klikněte na foto.

BLOG

Načítám ...