Váš košík je prázdný
cover-1.jpg
Blog

Čistíme provozy ručně. Proč je to potřeba?

, 2 minuty čtení

Ruční čištění a dezinfekce provozů je nezbytné pro bezpečnou výrobu potravin. Dánský výrobce hygienického náčiní Vikan vysvětluje, proč tento druh čištění potravinářských provozů nelze zcela nahradit automatickými postupy.

Ruční hygienu a sanitaci nelze zanedbávat.

Čištění pomocí ručních nástrojů je klíčový faktor pro zabránění křížové kontaminace a k udržení čistoty v potravinářských provozech. V roce 2015 Světová zdravotnická organizace odhadla, že v důsledku konzumace kontaminovaných potravin onemocní ročně více než 23 milionů lidí v Evropě, což má potom za následek 4654 úmrtí.

Používání kontaminovaného vybavení a náčiní je jednou z pěti hlavních příčin, které přispívají k propuknutí alimentárních nemocí. Hlavními riziky pro bezpečnost potravin z hlediska veřejného zdraví jsou bakteriální patogeny, alergeny, chemikálie a cizí materiály.

Průmyslové metody čištění se mohou pohybovat od specifických pro daný proces až po mnohem jednodušší ruční čištění zahrnující použití kartáčů, škrabek, stěrek a dalších hygienických nástrojů.

Klikněte na fotku pro zobrazení našich hygienických a sanitačních produktů.

Ne vždy to jde automaticky

Automatické čištění zařízení, jako je vnitřek potrubí a nádob se obecně provádí čerpáním chemikálií o předem určené koncentraci, teplotě a pH po určitou dob. Tento průtok současně zajišťuje mechanické čištění prostoru. Čištění Clean-out-of-place (COP) potom vyžaduje demontáž a přemístění dílů do vzdáleného automatizovaného čisticího systému.

Největším omezením automatického čištění je ale nedokonalý hygienický design některých zařízení a povrchů, např. přítomnost úzkých a nepřístupných prostor, které umožňují zachycení nečistot a je obtížné je odstranit. V těchto případech nastupuje ruční čištění, které se ukazuje jako ideální postup například při odstraňování povrchového biofilmu a skvěle tak povrchy připraví pro následnou dezinfekci.

Klikněte na fotku pro zobrazení článku Barevné kódování: Tipy, jak se vyhnout kontaminaci

BLOG

cover-foto-1920x400px-kopie.jpg
 

Je tu nová chemie pro konvektomaty

, 1 minuta čtení

Situace s čisticími tabletami trochu pročistila. Pokud ve svém provozu pracujete s různými konvektomaty značky RATIONAL, budete mít v budoucnu o dost jednodušší život.

Softwarová aktualizace německé firmy nově umožňuje použití čisticích tablet Active Green i v předchozích řadách konvektomatů SelfCookingCenter, 5 senses a White Efficiency.
Díky této změně tak odpadne spoustu zbytečného přemýšlení.

Mycí Tablety Active Green

Čisté zařízení, čisté životní prostředí: nové čisticí tablety s novou recepturou neobsahují fosfáty ani fosfor a snižují množství čisticího prostředku až o 50 %.

Bez kompromisů v čisticí síle a hygieně. Umožňuje velmi rychlé průběžné čištění zařízení iCombi Pro za přibližně 12 minut.

Speciální odvápňovací přísady obsažené v tabletách zabraňují usazování vodního kamene už při jeho vzniku.

Inovativní ošetřující látky prodlužují životnost vaší investice. Neustále se čistí a ošetřuje nejen varná komora, ale i celý varný systém.

BLOG

Načítám ...