Váš košík je prázdný
cover-foto-frantiskov-1920x400px.jpg
Blog

BioFarma Františkov: Dědictví Sudet

, 5 minut čtení

Jednoho středečního rána jsme nasedli do auta a vydali se na cestu. Její cíl ležel na pomezí mezi Českým Švýcarskem a Českým středohořím. Malebná rodinná BioFarma Františkov ve Františkově nad Ploučnicí nás uvítala přívětivým bučením skotu plemene Hereford. Potřásli jsme si rukou s majitelem farmy panem inženýrem Radkem Vonkou, jeho partnerkou Lenkou, syny Theodorem a Albertem a prohlídka mohla začít.

„Měli jsme tu rodinné a majetkové zázemí. Tak jsme se rozhodli tu zkusit začít chovat skot,“ začíná vyprávět pan Vonka a ukazuje nám přitom okolí. K farmě patří 60 hektarů pozemků, na kterých se pase sedmdesátihlavé stádo. Patří k němu i dva plemenní býci.

„Navázali jsme na rodinné předky ze strany mojí matky. Byli to lidé pracující v zemědělství, ale musím říct, že se vnitřně ztotožňuji i s těmi hospodáři, kteří tu byli před válkou. Kdo má cit a vnímá krajinu, tak vidí, jak moc se tu ti lidé nadřeli,“ vypráví pan Vonka.

Majitel farmy inženýr Vonka farmu obstarává z velké části sám. A na plemeno Hereford nedá dopustit.

Krajina v těchto místech, jakožto i v celých Sudetech, dostala velkou ránu komunistickou kolektivizací. „Teď se ji snažíme dávat dohromady, protože je zarostlá a zpustlá. Kolektivizace v Českých rozměrech v lidech poničila chuť se o ni starat,“ říká majitel farmy.

„Ekologický přístup sem prostě patří. Myslím, že jiná volba ani není. Ani by mě nenapadlo sem dávat nějaká chemická hnojiva nebo do našeho skotu cpát něco nepatřičného,“ pokračuje.

Vlastní bourárna

„Postupem času nám došlo, že bychom se měli chovat ekologicky nejen ke krajině, ale vytvářet co nejlepší podmínky i našim zvířatům,“ vysvětluje pan Vonka. Přibližně před třemi lety proto začali realizovat nápad postavit bourárnu na maso.

„K zákazníkům volíme individuální přístup. Přivítáme je, ukážeme jim chov, hospodářství i provoz bourárny. Každý tak může vidět, že naše maso je v bio kvalitě,“ říká Vonka.

Když ve Františkově hledali dodavatele, vyhlásili výběrového řízení, kterého se zúčastnila i společnost MASO-PROFIT. Výběrko jsme vyhráli, a zařizování místní bourárny tak mohlo začít.

„Jsme s vámi ve zpracování masa od začátku. Bourat maso mě učil váš technolog pan Hrneček. Líbí se mi, že jste také rodinná společnost a vždycky jsme oceňovali to, že jste velice moderní firma, která ctí tradice, protože i my se o to snažíme. Spolupráce byla vždy profesionální,“ pochvaluje si pan Vonka. Do Františkova jsme dodali kompletní výbavu bourárny, včetně UV zářiče od firmy Sterilsystems nebo stolní baličky Henkelman Jumbo 42 XL.

Bourárnu ve Františkově zařizoval náš projektový manažer Pavel Dvořák.

Farma v době koronaviru

„Nejdřív jsme naše maso chtěli dodávat jen do restaurací. Nakonec je to tak, že převažují individuální zákazníci a s restauracemi spolupracujeme jednorázově. Děláme například farmářské víkendy v hotelu Větruše. Píšeme o tom i na našem Facebooku,“ říká pan Vonka.

S pouhým prodejem se ale ve Františkově nespokojili, a začali proto pořádat s šéfkuchařem již zmíněného hotelu Zdeňkem Kubíčkem kurzy vaření z jejich masa. „Kurzy pořádáme v Ústí nad Labem. Účastní se jich naši zákazníci, ale nejenom oni. Hlásí se nám manželské páry,“ usmívá se Vonka. “Lidé si rádi dopřejí kvalitní surovinu, ale mnohdy je potřeba jim poradit s její úpravou”.

I díky tomu, že farma spolupracuje především s individuálními zákazníky, se jí příliš nedotýká současná krize pandemie. Farma kvůli současným opatřením jen musela vynechat několik akcí. “Držím palce všem kolegům sedlákům, restauratérům.... a vlastně i vaší firmě, aby tuhle krizi přečkali nejen ve zdraví, ale i ekonomicky”.

Nakonec jsme si zblízka prohlédli krávy a letošní telata na pastvině a mohli si přitom užít příjemně hřejivé slunce. Prošli jsme si i pěkně zařízenou bourárnu, ve které na háčku nechyběla naše zmijovka. Potom už byl čas vydat se na cestu domů. Doufáme, že se do Františkova zase co nejdříve podíváme. Tak na viděnou!

Krávy a telata na pastvině za biofarmou Františkov.

BLOG

cover-foto-konzervy-1920x400px.jpg
 

Nejlepší pršuty jsou v Litoměřicích!

, 3 minuty čtení

Klasická řeznická prodejna se proměnila ve stylový specializovaný obchod s pršuty. Stalo se tak mimo jiné zásahem projekčního oddělení MASO-PROFITU, které pomohlo s koncepcí prodejny a následným designem interiéru.

Prostor před rekonstrukcí

Rodinný podnik PRŠUTÉRIE® Chovanečků v Litoměřicích je zaměřený na výrobu pršutů a fermentovaných výrobků. Při výrobě pršutů se očištěná svalovina se nakládá do soli a koření a následně se suší. To může trvat několik měsíců, ale někdy i let. Receptury jednotlivých výrobců se liší, a tím pádem i chutě jejich výrobků. PRŠUTÉRIE® Chovaneček nabízí produkty z různých druhů mas, od hovězích a vepřových přes zvěřinové až po jehněčí.

„Poptávka na remodeling řeznické prodejny nám na stole přistála už v roce 2016. Nakonec jsme realizovali až v roce 2021,“ říká projektový manažer MASO-PROFITu Pavel Tomandl. Jednalo se původně o řemeslné řeznictví v retro stylu, které se mělo proměnit na moderní prodejnu s nabídkou pršutů.

Těžiště projektu spočívalo v návrhu podoby prodejny včetně rozmístění vitrín a ambientního osvětlení. „Pršuty jsou totiž produkt, u kterého na světle při prezentaci dost záleží,“ vysvětluje Tomandl. „Součástí naší práce bylo vytváření renderů a hmotové vizualizace,“ dodává.

Původní stav

Žádný projekt se neobejde bez výzev

Samotná realizace probíhala za ztížených podmínek, šlo především o zhoršenou dostupnost materiálů. „Museli jsme improvizovat. Základní myšlenka zůstala stejná, ale invertovali jsme například barvy obkladů a podlahy. Oproti původnímu plánu jsme podlahu udělali tmavou a obklady světlé. Design doplňuje betonová stěrka na zdi,“ říká Pavel Tomandl.

Součástí akce byly i de facto hrubé stavební úpravy, na kterých pracoval další externí dodavatel. Prodejna se totiž nachází v zástavbě historického centra Litoměřic. „To s sebou samozřejmě neslo řadu problémů, především co se týče bourání a přizpůsobování prostoru pro přístěnné vitríny,“ popisuje Tomandl.

Prostor po rekonstrukci

„Největší výzva byla neprobourat stěny z kamene a mazaniny, které byly občas vyplněné i slámou,“ doplňuje. V průběhu přestavby bylo nutné se operativně domlouvat s památkáři, tuto agendu si vzal na starost sám majitel obchodu Vlastimil Chovaneček.

Faktická práce na prodejně tak zabrala celkem čtyři týdny a dopadla úspěšně. „S realizací jsme velmi spokojeni. Všechny drobné problémy se podařilo včas a k naší spokojenosti vyřešit,“ zhodnotil akci na závěr pan Chovaneček.

PRŠUTÉRIE® Chovanečků v Litoměřicích

Projektování, ale nejen prodejen

Návrh a vybavení prodejních i výrobních prostor je specializovaná disciplína, ve které je třeba skloubit znalosti z různých oborů. Díky rozvržení prostoru zkušenými projektanty může váš provoz efektivně ušetřit snížením prostojů ve výrobě a vydávání. Poptejte nás pro váš projekt, a my s vámi budeme od prvotní myšlenky až po úspěšnou realizaci.

BLOG

Načítám ...