Váš košík je prázdný
cover-foto-tonda-1920x400px.jpg
Blog

Antonín Čech: "Nikdy se nepřestaň snažit"

, 2 minuty čtení

Narodil se v roce 1952 na Kladně. Řezníkem chtěl bych už odmalička a do učení nastoupil v nešťastném roce 1968. Antonín Čech je skutečným profesionálem v oboru zpracování masa a jedním z nejcennějších a nejvýznamějších kádrů MASO-PROFITu.

Do prvního zaměstnání, Pražského průmyslu masného v Karlíně, nastoupil hned následujícího roku 1969, čímž započala jeho dlouhá profesní dráha nabitá nepostradatelnými zkušenostmi.
"Po uzavření fabrik, kvůli započetí provozu Masokombinátu v Písnici, jsem pracoval na pozici míchače ve firmě PRAMEN MASO Praha. To bylo roku 1977," vypráví pan Čech. Po revoluci míchal trvanlivé fermentované výrobků u firmy Kliment, ve které se roku 2000 stal výrobním ředitelem.

"V roce 2008, mě na základě mé návštěvy ve společnosti MASO-PROFIT, kdy jsem si jel zakoupit řeznické rukavice, oslovil ředitel MASO-PROFITu pan Ing. Petr Kužniar," pokračuje. "Znal jsem se s ním už z dřívějška skrze svoji manželku, která v MASO-PROFITu nakupovala," říká Antonín. Nabídka na pozici technologa na sebe nenechala dlouho čekat, a pan Čech se tak stal jednou z nejvýraznějších posil společnosti.

"S tou pozicí jsem neměl žádné zkušenosti, ale byl jsem přesvědčen vedením firmy, abych to vzal, a tak jsem v roce 2009 nastoupil," vysvětluje. Od té doby ale ve firmě pracuje s plným nasazením a dodává do ní tolik potřebné zkušenosti a profesní know-how.

Pejsci, rybičky a rytíři

A co Antonína těší ve volném čase? "Velice mě baví hokej, jsem fanouškem Rytířů Kladno. Radost mně taky dělají má čtyři vnoučata a procházky s našimi pejsky. Nejvíce si ale odpočinu koukáním na rybičky v akváriu," prozrazuje na sebe se smíchem zkušený technolog. Za dobu svého působení se zúčastnil pořádání několika řeznických seminářů a svými službami pomohol nespočtu zákazníků.

Prakticky neexsituje otázka z oblasti masné výroby na kterou by pan Čech neznal odpověď, to ale zdaleka není jediná jeho kvalita. „Nesmírně si cením Tondova smyslu pro humor a do budoucna mu přeji, aby jej neopustil,“ říká personalista MASO-PROFITu Petr Navrátil.

BLOG

1.jpg
 

Tuna špekáčků nebo jemných párků do 15 minut

, 4 minuty čtení

Automatická linka Seydelmann na mělněné masné výrobky ve společnosti Váhala spol. s. r. o. šetří čas i peníze.

Automatická linka Seydelmann

Je tomu rok, co vedení firmy VÁHALA a spol. s r.o. uvedlo do provozu automatickou linku na mělněné masné výrobky Seydelmann. Komplex sestává ze tří strojů: univerzální řezačky AU 200 U AC-6,
míchačky MR 1800 a kontinuálního kutru KK 140 AC-6. Míchačka je doplněna řídicí jednotkou Auto-Command 4000M pro ovládání celé linky. Bloky mraženého masa nebo chlazená surovina vstupuje
do řezačky pásovým dopravníkem. Instalovaný detektor kovů sleduje, zda se spolu s masem nedostane do díla také složka, která tam nemá co dělat.

Šnekovým dopravníkem putuje mleté maso do míchačky. Díky směsi mražené a chlazené suroviny má maso nízkou teplotu, takže není třeba používat šupinkový led, voda se přidává automaticky dle
zvolené receptury. Koření, solicí směs a další přísady se dávkují v této fázi přípravy díla. Na displeji míchačky vidí obsluha nastavené parametry (teplota díla, počet otáček, čas míchání, dávkovaná voda ad.)
procesu.

Kontikutr

Míchačka je vybavena překlapěčem 200litrových vozíků. Po vymíchání se dílo automaticky přesouvá do kontinuálního kutru, kterému se u Seydelmannů říká Konti-Kutter. Sestava desek, kde se
střídají otočné a pevně instalované desky se sestupným průměrem řezných otvorů dokonale rozmělní surovinu. Kontinuální kutr dokáže připravit dílo s vložkou. Ano, speciální typ složení umí připravit dílo špekáčků nebo gothajského salámu v jednom výrobním kroku a na stejné lince, stejně jako jemné párky. Jen se liší typ složení kontinuálního kutru. Třetí typ složení se používá k přípravě kůžové emulze.

„Linka Seydelmann nám přinesla celou řadu výhod a finančních úspor,“ vysvětluje ředitel firmy Jan Váhala. „S mísovým kutrem jsme zamíchali výrobu ve dvou směnách, teď zvládneme připravit veškeré
potřebné dílo během osmi hodin. Jedna dávka představuje jednu tunu díla a obsluha ji zvládne zpracovat do 15 minut. Dříve jsme na míchárně zaměstnali 4 pracovníky, dnes nám stačí na provoz 3 muži. A to
je velká úspora!“ Složení řezačky i kontinuálního kutru mění přibližně po 5 týdnech a posílají brousit k dodavateli linky, pražské firmě Maso-profit. Přístup dodavatele i výrobce u Váhalů vysoce oceňují.

Display míchačky

„Než k nám linka přijela, absolvovali jsme školení, technici od Seydelmanna nám detailně vysvětlili všechny složky linky,“ vzpomíná Jan Váhala. „S uvedením linky do provozu nám kromě pracovníků Maso-profit pomáhal také technik z Německa. Ale protože byla pandemie covid-19 doslova na vrcholu, osobně nepřijel, ale řešili jsme vše on-line. Vůbec to nevadilo, rozjezd linky se podařil na výbornou.“

Celá linka je připojena přes webové rozhraní na výrobce v Německu, pokud by se objevil sebemenší problém,
výrobce zařízení je ihned informován a může sjednat nápravu.

Pohled do míchačky

Na můj dotaz, zda odběratelé poznali rozdíl v kvalitě masných výrobků, odpověděli pracovnice oddělení kvality záporně. Drobné rozdíly ve vypracování výrobků s mozaikou někteří zákazníci poznali, ale v žádném případě je nevnímali jako zhoršení kvality. Spíš naopak příprava větších šarží na automatické lince zlepšila standardnost produkce a podpořila kvalitu, na které si firma Váhala spol. s r.o. zakládá
od začátku svého působení na trhu.

Autor: Doc. MVDr. Josef Kameník, CSc., MBA

Detektor kovu

BLOG

Načítám ...