Váš košík je prázdný
4.jpg
Blog

50 kilo za 15 minut! Víte, jak se dělá vinná klobása?

, 2 minuty čtení

Řeznické Vánoce mají jasnou podobu – je to vinná klobása. Kde se ale tahle dobrota vzala a jak se vlastně vyrábí? První zmínky o ní najdeme už v kuchařkách z 19. století, kdo ale vinnou klobásu „vymyslel“ zůstává záhadou.

K výrobě vinné se hodí pořádná výbava.

S největší pravděpodobností se ale jedná o českou sestru bavorské bílé klobásy, na které si na druhé straně Šumavy pochutnávají naši západní sousedé. Podobnost s německou pochutinou je na první pohled nepřehlédnutelná.

Tradiční český masný výrobek jedinečné chuti se vyrábí z hovězího a vepřového masa, ke kterému se v přiměřeném množství přidá veka nebo žemle. Koření se muškátovým ořechem, květem a citrónovou kůrou. Součástí výrobku je, jak název napovídá, i víno.

Většinou se používá bílé s jemnou muškátovou příchutí. Do klobásy ale lze přidávat i pivo. Směs se pak natlačí do střívka, které je zpravidla tenčí než například to na buřty. Mělo by mít průměr 20 milimetrů, proto je nejvhodnější střívko skopové.

Vinná klobása se považuje za tradiční vánoční pokrm zejména díky svému stočenému tvaru, který odkazuje na slunce, a tím na slunovrat.

Když se do toho pustí MASO-PROFÍK

Jako každoročně, tak i letos proběhla výroba vinných klobás pro naše zaměstnance, tentokrát v externí výrobně. Celkem 50 kg vinné klobásy se naráželo s plničkou REX za 15 minut, také díky střevům na trubičkách. Moderní technologie výrobu klobás výrazně zrychlují a zjednodušují. 

Výsledek stojí za to.

Klobása ve tvaru slunce se stala jedním ze symbolů Vánoc.

BLOG

cover.jpg
 

Josef Kužniar: Buď to půjde, anebo to půjde

, 3 minuty čtení

Některé děti od mala vědí, co chtějí. Zakladateli firmy MVDr. Josefu Kužniarovi CSc. řeznicko-uzenářské řemeslo sedlo natolik, že se mu rozhodl věnovat doslova naplno. První muž MASO-PROFITu svoji práci miloval a zasvětil jí celý svůj život.

Řeznictví měl Josef Kužniar v krvi.

Josef přichází na svět 20. listopadu roku 1939 ve Svébohově. O několik let později projeví zájem o otcovo řemeslo. Ten totiž provozuje řeznicko-uzenářský obchod a svého syna do dění zapojuje od útlého věku.

První zkušenost tak malý Josef získal už ve svých jedenácti letech. Tatínek onemocněl a nebyl schopen dojít na domluvenou zabijačku. "Zajdi tam a omluv mě, nebo to udělej sám," řekl otec synovi. Ten si výzvu nenechal ujít a vstoupil tak do řeznického světa.

Rostoucí řezník si svůj obor zamiloval. A právě láska k řeznickému řemeslu je to, z čeho se později rodí firma MASO-PROFIT. Ta oficiálně vzniká 19. 6. 1991 jako subjekt poskytující služby novým potravinářským firmám a zpracovatelům masa.

Dobrá nálada je základ úspěchu.

Život není ale jen o šťastných chvilkách, ale i o těch smutných. Firma MASO-PROFIT přišla o svého zakladatele v roce 2008. Josef Kužniar vždy zastával názor, že firmu tvoří lidé. Rád si s nimi povídal a byl vůči nim všímavý.

Bavila ho myslivost a především práce. Ačkoliv ji zasvětil celý život, vždy pro něj na prvním místě byla manželka Marta a synové Petr s Pavlem, kteří dnes úspěšně vedou MASO-PROFIT dál. Ve firmě její zakladatel proslus výrokem „Buďto to půjde, anebo to půjde“, který našel zvěčnění i na polepu kanceláří.

Heslo, kterým se řídíme.

Josefova cesta

- V roce 1953 nastupuje na SOU řeznické v Jeseníku

- Roku 1955 začíná pracovat jako řezník v Šumperku

- O něco později přichází na SPŠ technologie masa v Praze

- Dále pokračuje ve studiích na VŠ Veterinární v Brně

- Roku 1966, po vojenské službě, nastupuje k Veterinární službě jako hygienik

- Jinak smutný rok 1968 tráví na studijním pobytu v USA

- Dostává nabídku k trvalému pobytu, ale rozhodne se vrátit za rodinou

- Následně se stává vedoucím útvaru jakosti a hygieny masného průmyslu

- Výrazně se podílí na spuštění provozu Masokombinátu Písnice

- 1983-1989 působí jako technický ředitel v masném průmyslu

- Po roce 1989 působí jako generální ředitel masného průmyslu

- V roce 1991 zakládá firmu MASO·PROFIT společně se syny Petrem a Pavlem

BLOG

Načítám ...