Váš košík je prázdný
4.jpg
Blog

50 kilo za 15 minut! Víte, jak se dělá vinná klobása?

, 2 minuty čtení

Řeznické Vánoce mají jasnou podobu – je to vinná klobása. Kde se ale tahle dobrota vzala a jak se vlastně vyrábí? První zmínky o ní najdeme už v kuchařkách z 19. století, kdo ale vinnou klobásu „vymyslel“ zůstává záhadou.

K výrobě vinné se hodí pořádná výbava.

S největší pravděpodobností se ale jedná o českou sestru bavorské bílé klobásy, na které si na druhé straně Šumavy pochutnávají naši západní sousedé. Podobnost s německou pochutinou je na první pohled nepřehlédnutelná.

Tradiční český masný výrobek jedinečné chuti se vyrábí z hovězího a vepřového masa, ke kterému se v přiměřeném množství přidá veka nebo žemle. Koření se muškátovým ořechem, květem a citrónovou kůrou. Součástí výrobku je, jak název napovídá, i víno.

Většinou se používá bílé s jemnou muškátovou příchutí. Do klobásy ale lze přidávat i pivo. Směs se pak natlačí do střívka, které je zpravidla tenčí než například to na buřty. Mělo by mít průměr 20 milimetrů, proto je nejvhodnější střívko skopové.

Vinná klobása se považuje za tradiční vánoční pokrm zejména díky svému stočenému tvaru, který odkazuje na slunce, a tím na slunovrat.

Když se do toho pustí MASO-PROFÍK

Jako každoročně, tak i letos proběhla výroba vinných klobás pro naše zaměstnance, tentokrát v externí výrobně. Celkem 50 kg vinné klobásy se naráželo s plničkou REX za 15 minut, také díky střevům na trubičkách. Moderní technologie výrobu klobás výrazně zrychlují a zjednodušují. 

Výsledek stojí za to.

Klobása ve tvaru slunce se stala jedním ze symbolů Vánoc.

BLOG

cover-orez-.jpg
 

Nesmrtelná Zmijovka. Kde se vzala?

, 2 minuty čtení

Čepice, která nikdy nevyjde z módy? U tradiční české Zmijovky to tak vypadá. O původu jejího vzniku existují celkem tři teorie. Která se zakládá na pravdě netušíme, víme ale, že pořádnou zmijovku v chladném a zasněženém počasí nic nenahradí.

Kde se ale čepice vyloupla a proč se jmenuje zrovna takhle? První verze mluví o tom, že pochází už z dob Rakousko-Uherska. Sloužila a dodnes slouží jako dokonalá ochrana proti nepřízni počasí řezníkům, rybářům a vlastně komukoliv, kdo si ji nasadí. Má tak „v zádech“ tradici starší než samostatný český stát.

Divočejší historka tvrdí, že Zmijovku „vynalezli“ beskydští pasáci ovcí a dobytka. Měli strach z agresivních orlů, a tak si na čepice vyšívali vzor, který měl dravým ptákům připomínat jedovaté zmije. Čepice je tak udržela nejen v teple, ale i v bezpečí. O funkčnosti této metody se na vlastní kůži přesvědčovat nebudeme, vy to ale můžete klidně vyzkoušet!

Podle třetí legendy Zmijovku nebo také Hadovku do Československa přinesli Řekové. Uprchlíci, kteří k nám houfně přicházeli po druhé světové válce, prý chtěli zůstat věrni svému tradičnímu antickému designu klikatých čar. Proto si je vyšívali na kulichy. Zmijovky se tu pak zabydlely a neodešly dodnes. Pookud je to pravda, doporučujeme si ji nasadit při konzumaci řeckého jogurtu.

Neméně zajímavý je fakt, že tradiční český kulíšek se v poslední době těší veliké oblibě v Africe. Tamní obyvatelé si ho zamilovali díky vzhledu i praktičnosti. Velká část české produkce tak miří například do Senegalu nebo Nigérie. Kvalita se zkrátka nezapře.

Tradice spojená s inovací

Tradiční čepice nenechala chladné ani nás. Spolu s firmou KAMA jsme vymysleli spojení dlouholeté tradice a moderních postupů a přivedli na svět a na e-shop kulich, který se příjemně nosí, stylově vypadá a zahřeje každou hlavu bez vyjímky. Důkazem kvality je její oblíbenost mezi zaměstnanci Masáče, což je koneckonců ta nejlepší reklama.

BLOG

Načítám ...