Váš košík je prázdný
4.jpg
Blog

50 kilo za 15 minut! Víte, jak se dělá vinná klobása?

, 2 minuty čtení

Řeznické Vánoce mají jasnou podobu – je to vinná klobása. Kde se ale tahle dobrota vzala a jak se vlastně vyrábí? První zmínky o ní najdeme už v kuchařkách z 19. století, kdo ale vinnou klobásu „vymyslel“ zůstává záhadou.

K výrobě vinné se hodí pořádná výbava.

S největší pravděpodobností se ale jedná o českou sestru bavorské bílé klobásy, na které si na druhé straně Šumavy pochutnávají naši západní sousedé. Podobnost s německou pochutinou je na první pohled nepřehlédnutelná.

Tradiční český masný výrobek jedinečné chuti se vyrábí z hovězího a vepřového masa, ke kterému se v přiměřeném množství přidá veka nebo žemle. Koření se muškátovým ořechem, květem a citrónovou kůrou. Součástí výrobku je, jak název napovídá, i víno.

Většinou se používá bílé s jemnou muškátovou příchutí. Do klobásy ale lze přidávat i pivo. Směs se pak natlačí do střívka, které je zpravidla tenčí než například to na buřty. Mělo by mít průměr 20 milimetrů, proto je nejvhodnější střívko skopové.

Vinná klobása se považuje za tradiční vánoční pokrm zejména díky svému stočenému tvaru, který odkazuje na slunce, a tím na slunovrat.

Když se do toho pustí MASO-PROFÍK

Jako každoročně, tak i letos proběhla výroba vinných klobás pro naše zaměstnance, tentokrát v externí výrobně. Celkem 50 kg vinné klobásy se naráželo s plničkou REX za 15 minut, také díky střevům na trubičkách. Moderní technologie výrobu klobás výrazně zrychlují a zjednodušují. 

Výsledek stojí za to.

Klobása ve tvaru slunce se stala jedním ze symbolů Vánoc.

BLOG

cover-kol.jpg
 

Jitka Kolmanová: "Všechen sortiment jsem měla v sešitu"

, 3 minuty čtení

Už to bude 30 let co Jitka Kolmannová začala pracovat na první prodejně MASO-PROFITu v pražských Holešovicích. Úplně první zaměstnankyně do firmy přišla v lednu roku 1991 a je s ní spjata dodnes.

„Můj muž se znal s panem doktorem Kužniarem. Ten po něm vzkázal, že by chtěl, abych u něj prodávala. Manžel mi ale vzkaz nevyřídil, byl rád, že jsem doma s dětmi a chodím jenom uklízet,“ vypráví Jitka se smíchem o svých začátcích.

„Průmyslovka tehdy pořádala plesy. Naštěstí jsem na jednom z nich doktorka Kužniara potkala. Když se mě zeptal, proč u něj nechci pracovat, vůbec jsem nevěděla, o čem mluví,“ pokračuje.

Do práce nakonec nastoupila v zimě druhého roku po Sametové revoluci. „Na začátku jsme měli jen pár druhů zboží, produktový katalog byl můj sešit,“ usmívá se Jitka. „Lidí ale chodilo hodně hned od začátku, před prodejnou byly vyloženě davy lidí,“ dodává.

„Pracovala jsem tehdy i v sobotu. To bylo nevýhodné, protože syn zrovna šel do první třídy. Teď je mu 36 let,“ říká Jitka. Sama je nejstarší z pěti sourozenců, a pracovat tak začala brzy. Vyučila se prodavačkou potravinářského zboží. Hned nato nastoupila do masny, což byl její první kontakt s řeznictvím. 

Klid a trpělivost

„Byla jsem tehdy malá a hubená, tak mě překvapilo, že mě šoupli zrovna tam. Měla jsem ale mistrovou, která mě vyloženě honila. To mi zůstalo v krvi. Dodnes mám proto ráda, když jsou v prodejně lidi a něco se děje,“ vysvětluje Jitka.

Na práci ji baví hlavně rozmanitost sortimentu, který se navíc často mění. „Pořád jsem se musela učit a zjišťovat, to mě udrželo v kondici,“ říká Jitka. Na práci prodavačky považuje za nejdůležitější mít klidnou povahu a hodně trpělivosti. „A vlastně to platí nejen v zaměstnání, ale i v rodinném životě,“ doplňuje.

Za svůj největší pracovní úspěch považuje fakt, že s MASO-PROFITem zůstala tolik let. „Je to především zásluha vedení – jejich přístupu a jednání. Dané slovo se dodržuje a za celou dobu jsem nenašla nic, na co bych si mohla stěžovat,“ říká Jitka. Spolehlivě ji pak dojme, když za ní příjde zákazník, kterého zná už z doby začátků v Holešovicích.

Jak šel čas

Jitka se narodila v roce 1948 v Nuslích do početné rodiny. Už v dětství měla ráda špekáčky a tlačenku, což jemně předznamenalo její budoucí zaměstnání.

Roku 1971 přichází na svět prvorozený syn Jaroslav. Druhý syn Jiří se narodil roku 1979 a poslední Petr přišel v Orwellovském roce 1984.

Rok 1991 Jitku nenávratně spojuje s MASO-PROFITem. První prodavačka svého rozhodnutí nastoupit nelituje, což dokazuje to, že v lednu 2021 oslaví 30 let svého zdejšího působení. 

BLOG

Načítám ...