Váš košík je prázdný
cover.jpg
Blog

Zlatá i stříbrná: Seydelmann získává dvě medaile za inovace

, 3 minuty čtení

Náš dlouholetý partner, německá firma Seydelmann, opět dokázal, že je světovým lídrem v oblasti inovací. Na mezinárodní soutěž FoodTec Award 2021 výrobce přihlásil dvě novinky, a sice řezné složení RFID a ohmickou technologii pro ohřev masa a uzenin. S novinkami obsadil první a druhé místo.

Německá společnost klade důraz na inovace.

Moderní řezné složení pomáhá pomocí technologie RFID kódů předcházet chybám při jejich používání. Tyto kódy umožňují identifikaci desek a nožů při instalaci do zařízení. Ovládací panel hlásí, která řezná jednotka je potřeba na konkrétní výrobek. Obsluha před instalací každou řeznou desku a nůž naskenuje a řezačka potvrdí, že se jedná o vhodné řešení. Díky tomu nelze zahájit výrobu, pokud je vložená nevhodná sestava.

Tato technologie tak účinně předchází omylům obsluhy, která navíc potřebuje méně profesního know-how. Tím také klesá počet chyb ve výrobě použitím nevhodných řezných jednotek. Zároveň zabraňuje poškození a nadměrnému opotřebení stroje. Sada RFID získala v prestižní soutěži stříbro.

Revoluce v ohřívání

Maschinenfabrik Seydelmann KG založila dceřinou společnost SeyOS GmBh se sídlem v Aalenu, která se zabývá technologií ohmického ohřívání. Tento elektrotermický proces funguje na principu přímého průchodu elektřiny výrobkem. Tím dochází k rovnoměrnému a rychlému ohřátí produktu. Tento proces sníží energetickou, časovou a prostorovou náročnost procesu na minimum.

Masný výrobek o délce 1 metr se z 12 °C na 72 °C zahřeje za méně než 4 minuty. Náklady oproti tradičnímu zahřívání vodou nebo párou přitom dosahují jen 20 %. V praxi systém umožňuje plně automatický proces výroby velkokalibrových výrobků jako jsou šunky a měkké salámy, a to za méně než 10 minut. Tím klesají i požadavky na prostor.

Významně se snižuje i úroveň tepelných ztrát při výrobě. Zároveň klesá negativní vliv na teplotně citlivé éterické oleje a látky v koření a chuť a vůně výrobku je výraznější. Energetické ztráty v důsledku vypouštěného horkého kondenzátu nebo unikající páry jsou zcela eliminovány. Seydelmann za tuto inovativní technologii získal zlatou medaili.

Cena International FoodTec Award se letos uděluje už po jedenácté. Vyznamenání obdrželo celkem 20 předních potravinářských projektů.

V prestižní soutěži německá firma získala dvě ocenění.

BLOG

cover-foto-henkelman-rez5-1920x400px.jpg
 

Jak funguje vakuovačka?

, 2 minuty čtení

Balení pomocí komorové baličky je vysoce účinný způsob, jak uchovat a ochránit nejen potravinářské výrobky. Ačkoli jde o jednoduchý proces, můžeme při něm narazit i na několik překvapivých detailů. Přečtěte si, jak vakuově balit ve třech krocích podle výrobce Henkelman.

Vakuová extrakce

Vložte výrobek do vakuového sáčku a přiložte ho na těsnicí tyč. Pokud váš produkt není příliš vysoký, použijte vkládací destičky pro správné umístění vaku na těsnicí liště a rychlejší vakuový cyklus. V momentě kdy zavřete víko zařízení, čerpadlo začne odsávat vzduch z komory. Celá komora se dostane pod vakuum, takže tlak uvnitř sáčku a komory bude totožný. Vizuálně se zatím stále nic neděje.

Utěsnění vakuového sáčku

V dalším kroku se uzavírá těsnicí a protilehlá lišta. Až se uzavřou, těsnící dráty se zahřejí a sáček se začne tavit. Po několika sekundách se lišty znovu otevřou. Pro různé velikosti a druhy pytlů je možné více konfigurací těsnění. Stroje Henkelman jsou standardně vybaveny dvojitými těsnicími dráty. Výrobce jako volitelné příslušenství nabízí také oddělovací a široké těsnění.

Provzdušnění komory

Posledním krokem je dekomprese vakuové komory. Pro pomalou dekompresi křehkých nebo ostrých produktů můžete použít měkký vzduch. Proces dekomprese jde rychle a nakonec můžete vidět podtlak na vlastní oči, a to když se tlak v komoře změní a oproti tomu v sáčku. Po provzdušnění se víko automaticky otevře.

Klikněte na fotku pro zobrazení vakuovaček Henkelman

BLOG

Načítám ...