Váš košík je prázdný
1.jpg
Blog

Tuna špekáčků nebo jemných párků do 15 minut

, 4 minuty čtení

Automatická linka Seydelmann na mělněné masné výrobky ve společnosti Váhala spol. s. r. o. šetří čas i peníze.

Automatická linka Seydelmann

Je tomu rok, co vedení firmy VÁHALA a spol. s r.o. uvedlo do provozu automatickou linku na mělněné masné výrobky Seydelmann. Komplex sestává ze tří strojů: univerzální řezačky AU 200 U AC-6,
míchačky MR 1800 a kontinuálního kutru KK 140 AC-6. Míchačka je doplněna řídicí jednotkou Auto-Command 4000M pro ovládání celé linky. Bloky mraženého masa nebo chlazená surovina vstupuje
do řezačky pásovým dopravníkem. Instalovaný detektor kovů sleduje, zda se spolu s masem nedostane do díla také složka, která tam nemá co dělat.

Šnekovým dopravníkem putuje mleté maso do míchačky. Díky směsi mražené a chlazené suroviny má maso nízkou teplotu, takže není třeba používat šupinkový led, voda se přidává automaticky dle
zvolené receptury. Koření, solicí směs a další přísady se dávkují v této fázi přípravy díla. Na displeji míchačky vidí obsluha nastavené parametry (teplota díla, počet otáček, čas míchání, dávkovaná voda ad.)
procesu.

Kontikutr

Míchačka je vybavena překlapěčem 200litrových vozíků. Po vymíchání se dílo automaticky přesouvá do kontinuálního kutru, kterému se u Seydelmannů říká Konti-Kutter. Sestava desek, kde se
střídají otočné a pevně instalované desky se sestupným průměrem řezných otvorů dokonale rozmělní surovinu. Kontinuální kutr dokáže připravit dílo s vložkou. Ano, speciální typ složení umí připravit dílo špekáčků nebo gothajského salámu v jednom výrobním kroku a na stejné lince, stejně jako jemné párky. Jen se liší typ složení kontinuálního kutru. Třetí typ složení se používá k přípravě kůžové emulze.

„Linka Seydelmann nám přinesla celou řadu výhod a finančních úspor,“ vysvětluje ředitel firmy Jan Váhala. „S mísovým kutrem jsme zamíchali výrobu ve dvou směnách, teď zvládneme připravit veškeré
potřebné dílo během osmi hodin. Jedna dávka představuje jednu tunu díla a obsluha ji zvládne zpracovat do 15 minut. Dříve jsme na míchárně zaměstnali 4 pracovníky, dnes nám stačí na provoz 3 muži. A to
je velká úspora!“ Složení řezačky i kontinuálního kutru mění přibližně po 5 týdnech a posílají brousit k dodavateli linky, pražské firmě Maso-profit. Přístup dodavatele i výrobce u Váhalů vysoce oceňují.

Display míchačky

„Než k nám linka přijela, absolvovali jsme školení, technici od Seydelmanna nám detailně vysvětlili všechny složky linky,“ vzpomíná Jan Váhala. „S uvedením linky do provozu nám kromě pracovníků Maso-profit pomáhal také technik z Německa. Ale protože byla pandemie covid-19 doslova na vrcholu, osobně nepřijel, ale řešili jsme vše on-line. Vůbec to nevadilo, rozjezd linky se podařil na výbornou.“

Celá linka je připojena přes webové rozhraní na výrobce v Německu, pokud by se objevil sebemenší problém,
výrobce zařízení je ihned informován a může sjednat nápravu.

Pohled do míchačky

Na můj dotaz, zda odběratelé poznali rozdíl v kvalitě masných výrobků, odpověděli pracovnice oddělení kvality záporně. Drobné rozdíly ve vypracování výrobků s mozaikou někteří zákazníci poznali, ale v žádném případě je nevnímali jako zhoršení kvality. Spíš naopak příprava větších šarží na automatické lince zlepšila standardnost produkce a podpořila kvalitu, na které si firma Váhala spol. s r.o. zakládá
od začátku svého působení na trhu.

Autor: Doc. MVDr. Josef Kameník, CSc., MBA

Detektor kovu

BLOG

cover-1.jpg
 

Turisťák: Salám, který nestárne

, 3 minuty čtení

Turistický salám je tepelně opracovaný trvanlivý masný výrobek, na který Češi nedají dopustit. Za léta svojí existence se z něj stala jednoduše klasika. První zmínky o něm pochází už z padesátých let. Technolog MASO-PROFITu Antonín Čech nám řekl, jak by výroba poctivého turisťáku měla vypadat. V praxi jsme ji pak viděli na ranči v Jestřebicích.

První „turisťák“ pravděpodobně vyrobili v Hodicích. Jeho receptura se v roce 1975 stala takzvanou oborovou normou. Zajímavé je, že mezi samotnými turisty zpočátku v oblibě moc nebyl. Zanedlouho si k němu ale cestu přece jen našli. A nacházejí ji dodnes.

JAK NA TO?

„U výroby turistického salámu se musí dodržet čtyři základní věci. Jsou to volba a zpracování suroviny, příprava obalů a míchání, tepelné opracování a následné dozrávání a dosušování výrobku,“ vysvětluje pan Čech.

„Na podobné trvanlivé výrobky se volí maso ze starších kusů. Mají menší obsah vody, a maso je díky tomu chutnější a barevně vyzrálejší. Základní surovina se musí očistit od šlach, povázků a chrupavek. Před mícháním se musí podchladit,“ pokračuje zkušený technolog.

„Tepelná úprava suroviny zahrnuje vybarvení, sušení, uzení a následné vaření. Důležité je snížit obsah vody ve výrobku natolik, aby se stal trvanlivým. Konečná aktivita vody musí být 0,93,“ říká pan Čech. K výrobě masné pochoutky v Jestřebicích použili kořenící směs Turistický salám combi naší značky Classic line.

Při výrobě se na jestřebickém ranči používá řezačka a kutr Seydelmann, narážka Rex a masírka Vakona. Uzení a dozrání pak probíhá v udírně a klimatizační jednotce značky Bastra. Samotná výroba padesáti kilogramů salámu nepřesáhne půl hodiny, s přípravou hodinu. „Na takových zařízeních, která tam mají, to jde rychle. Jsou to ty nejmodernější stroje“ říká pan Čech.

Turistický salám combi je kompletní směs koření s obsahem fosfátů.

RANČERSKÉ SPECIALITY

Ke vzniku malebného ranče v Jestřebicích se váže pozoruhodný příběh. Jeho majitel je totiž vlastník IT firmy, který si po svezení na koni rančerský život oblíbil natolik, že se rozhodl stavbu koupit. Zanedlouho začal projekt vzkvétat a součástí toho se staly i Rančerské speciality – masné pochutin prvotřídní kvality. „Místo prošlo rekonstrukcí, a my jsme následně dodávali kompletní vybavení,“ říká obchodní zástupce MASO-PROFITu Lukáš Hájek.

Právě Antonín Čech byl ten, který personál ranče zasvěcoval do výrobny masných specialit. Dodnes mluví o výrobě v Jestřebicích jako o jedné z vůbec nejlepších v České republice. To můžete ostatně posoudit sami. Rančerské speciality mají prodejny v Jestřebicích, Benešově, Vlašimi a nově také v Milevsku.

Výroba turistického salámu.

BLOG

Načítám ...