Váš košík je prázdný
cover-1.jpg
Blog

Pánev versus konvektomat: V čem dělat škvarky?

, 2 minuty čtení

V Česku jsou tradičně jednou z nejoblíbenějších pochoutek. Škvarky vznikající při škvaření vepřového sádla a v posledních letech zažívají boom, díky kterému jsou stále častěji k vidění nejen v řeznictvích, ale i na pultech supermarketů. Jak na jejich efektivní výrobu?

Škvarky v pánvi. Pro zobrazení nabídky pánví a konvektomatů klikněte na fotku...

Základní princip výroby škvarků spočívá nakrájení sádla na kostičky a jeho zahřívání. K tomu se v profesionálních podmínkách nejčastěji používá buď konvektomat, nebo pánev. Škvarky lze dělat buď takzvaně „na sucho“, kdy se škvaří pouze v sádle, které sami vypustí, anebo je lze předem trochou sádla podlít.

Při škvaření v pánvi výsledek bývá křupavější, ty ze sádla vytopeného v konvektomatu jsou zase nadýchanější, lze je ale dodatečně osmahnout. Záleží tak především na osobní preferenci výrobce. Výhodou elektrické multifunkční pánve Rational iVario Pro jsou vyjížděcí košíky, které proces zpohodlňují.

Jde to i doma

Výroba škvarků není nic složitého, a proto si je můžeme snadno udělat i v domácích podmínkách. Budeme k tomu potřebovat zhruba 1 kg syrového vepřového másla a trochu soli.

Nejprve sádlo rozkrájíme na dvoucentimetrové kostky, které hodíme do hrnce, podlijeme 100 ml studené vody a začneme pomalu zahřívat. Voda zabrání připálení tuku ke dnu hrnce. Při zahřívání sádlo občas promícháme.

Jakmile na dně zpozorujeme vypékající se sádlo, můžeme přidat na teplotě. Nadále mícháme a kontrolujeme, zda se sádlo nepřipaluje. Jakmile ho budeme mít dostatek, začneme přes cedník slévat do připravené nádoby.

Jakmile objevující se škvarky zezlátnou, všechno scedíme do sklenice. Škvarky vymačkáme a zbavíme tak zbytků rozpuštěného sádla uvnitř. Potom se sami nafouknou do známé podoby. Výsledek posypeme solí a můžeme se dát do jídla. Nejlepší jsou s chlebem.

BLOG

1.jpg
 

Tuna špekáčků nebo jemných párků do 15 minut

, 4 minuty čtení

Automatická linka Seydelmann na mělněné masné výrobky ve společnosti Váhala spol. s. r. o. šetří čas i peníze.

Automatická linka Seydelmann

Je tomu rok, co vedení firmy VÁHALA a spol. s r.o. uvedlo do provozu automatickou linku na mělněné masné výrobky Seydelmann. Komplex sestává ze tří strojů: univerzální řezačky AU 200 U AC-6,
míchačky MR 1800 a kontinuálního kutru KK 140 AC-6. Míchačka je doplněna řídicí jednotkou Auto-Command 4000M pro ovládání celé linky. Bloky mraženého masa nebo chlazená surovina vstupuje
do řezačky pásovým dopravníkem. Instalovaný detektor kovů sleduje, zda se spolu s masem nedostane do díla také složka, která tam nemá co dělat.

Šnekovým dopravníkem putuje mleté maso do míchačky. Díky směsi mražené a chlazené suroviny má maso nízkou teplotu, takže není třeba používat šupinkový led, voda se přidává automaticky dle
zvolené receptury. Koření, solicí směs a další přísady se dávkují v této fázi přípravy díla. Na displeji míchačky vidí obsluha nastavené parametry (teplota díla, počet otáček, čas míchání, dávkovaná voda ad.)
procesu.

Kontikutr

Míchačka je vybavena překlapěčem 200litrových vozíků. Po vymíchání se dílo automaticky přesouvá do kontinuálního kutru, kterému se u Seydelmannů říká Konti-Kutter. Sestava desek, kde se
střídají otočné a pevně instalované desky se sestupným průměrem řezných otvorů dokonale rozmělní surovinu. Kontinuální kutr dokáže připravit dílo s vložkou. Ano, speciální typ složení umí připravit dílo špekáčků nebo gothajského salámu v jednom výrobním kroku a na stejné lince, stejně jako jemné párky. Jen se liší typ složení kontinuálního kutru. Třetí typ složení se používá k přípravě kůžové emulze.

„Linka Seydelmann nám přinesla celou řadu výhod a finančních úspor,“ vysvětluje ředitel firmy Jan Váhala. „S mísovým kutrem jsme zamíchali výrobu ve dvou směnách, teď zvládneme připravit veškeré
potřebné dílo během osmi hodin. Jedna dávka představuje jednu tunu díla a obsluha ji zvládne zpracovat do 15 minut. Dříve jsme na míchárně zaměstnali 4 pracovníky, dnes nám stačí na provoz 3 muži. A to
je velká úspora!“ Složení řezačky i kontinuálního kutru mění přibližně po 5 týdnech a posílají brousit k dodavateli linky, pražské firmě Maso-profit. Přístup dodavatele i výrobce u Váhalů vysoce oceňují.

Display míchačky

„Než k nám linka přijela, absolvovali jsme školení, technici od Seydelmanna nám detailně vysvětlili všechny složky linky,“ vzpomíná Jan Váhala. „S uvedením linky do provozu nám kromě pracovníků Maso-profit pomáhal také technik z Německa. Ale protože byla pandemie covid-19 doslova na vrcholu, osobně nepřijel, ale řešili jsme vše on-line. Vůbec to nevadilo, rozjezd linky se podařil na výbornou.“

Celá linka je připojena přes webové rozhraní na výrobce v Německu, pokud by se objevil sebemenší problém,
výrobce zařízení je ihned informován a může sjednat nápravu.

Pohled do míchačky

Na můj dotaz, zda odběratelé poznali rozdíl v kvalitě masných výrobků, odpověděli pracovnice oddělení kvality záporně. Drobné rozdíly ve vypracování výrobků s mozaikou někteří zákazníci poznali, ale v žádném případě je nevnímali jako zhoršení kvality. Spíš naopak příprava větších šarží na automatické lince zlepšila standardnost produkce a podpořila kvalitu, na které si firma Váhala spol. s r.o. zakládá
od začátku svého působení na trhu.

Autor: Doc. MVDr. Josef Kameník, CSc., MBA

Detektor kovu

BLOG

Načítám ...