Váš košík je prázdný
cover-1.jpg
Blog

Etická masožravost: z vegana řezníkem

, 3 minuty čtení

Jíst kvalitní maso s čistým svědomím. Tak by se v krátkosti dala shrnout podstata trendu, který hýbe masným světem. Etická řezničina zažívá pokračující boom, a dá se proto očekávat, že maso z malých lokálních farem bude stále žádanější.

Biofarmy se těší stále větší oblibě.

Hnutí propagující konzumaci masa z biochovů o sobě dalo vědět už na začátku 21. století. Zformovalo se přibližně v roce 2002, jeho epicentrem se stal článek novináře Michaella Pollana v New York Times, který se později přerodil v knihu s názvem „Dilema všežravce“.

Její základní myšlenkou byla otázka, zda by člověk, který jí maso, měl být schopen si svoje jídlo sám usmrtit. Ideály šetrného řeznictví pak spočívají v konzumaci masa zvířat chovaných na pastvinách. Díky tomu netrpí stresem a jejich chov by neměl tolik zatěžovat životní prostředí.

Trend „morálního“ masožravectví je od té doby na vzestupu a chladné nenechal ani vegetariány a vegany. Jedním z nich byla i současná řeznice Kavanaughová z New Yorku. Vegetariánsky se stravovala více než deset let, od toho ale upustila, a maso se stalo jejím povoláním. „Dělám to proto, abych převrátila celý současný masný průmysl naruby,“ uvedla v článku pro Timesy.

Pastviny a sociální sítě

Etická řezničina je totiž ve své podstatě s veganstvím propojená. Její zastánci se s vegany často shodnou na pojmenování problemů, jejich řešení ale vidí jinak. Místo vynechání masa a živočišných produktů ze svých jídelníčku dbají na jeho kvalitu, kterou pro ně zaručují lokální biochovy. Pravděpodobně dokážou najít minimálně tři důvody proč jíst maso.

Mnoho takových chovů existuje i v Česku. Je to například Biofarma Františkov, kde se na pastvině chovají krávy plemene Hereford. Na farmě Doupov u severočeského Mašťova se zase prodává stařené hovězí plemene Angus Aberdeen a zvěřina z nedalekých lesů.

Lov a konzumace divoké zvěře totiž do konceptu etické masožravosti skvěle zapadá, a to i díky skvělým nutričním vlastnostem, které zvěřina má. Příkladem malého chovu je také Rodinná farma Jirásek u Pehlřimova. Hnutí za maso z biochovů získává stále větší sílu na sociálních sítích.

Před rokem facebookový profil Ethical Butcher zveřejnil příspěvek, ve kterém překlopil veganský trend „Vegenuary“ na „Regenuary“. Jde o přesmyknutí z akce, která vybízí k tomu, aby lidé celý leden nejedli živočišnou stravu.

Alternativa Regenuary nabádá ke konzumaci jídel pocházející z takzvaného regenaritvního zemědělství. Součástí toho je i pochutnávání si na mase z etických chovů. Původní post sdílelo přes milion lidí. Zdá se, že se etickým řezníkům povedlo pro svoji myšlenku nadchnout nezanedbatelné procento masných nadšenců.

Leden ve znamení šetrnosti?

BLOG

cover-foto-dunlop-1920x400px.jpg
 

Dunlop: Na počátku bylo kolo

, 2 minuty čtení

Firma, která vznikla jako první výrobce pneumatik na světě, se nezabývá jen koly, ale i obuví. Dunlop® Protective Footwear vyrábí těžké pracovní boty pro obory zpracování potravin, zemědělství, těžařství, rybolov a další. Soustředí se přitom na specifické požadavky jednotlivých odvětví.

Ideální boty pro potravináře? Rozhodně Dunlopky.

Kořeny firmy sahají do až do roku 1888. Tehdy měl skotský válečný veterán John Boyd Dunlop jednoduchý nápad, který změnil svět. Když si všiml, jak nepohodlná je pro jeho syna jízda na tříkolce přes kameny a nerovnosti, napadlo ho pokrýt kola gumou a napumpovat ji. Tak se zrodila pneumatika a později vznikla i společnost Dunlop.

Později sice vyšlo najevo, že stejný nápad měl už čtyřicet let předtím skotský vynálezce Robert William Thompson, kvůli čemuž Dunlop přišel o patent, společnost se nicméně etablovala jako stěžejní výrobce. Značku Dunlop nese celá řada výrobků z gumy.

První ochrannou botu společnost vyrobila v roce 1927. V současnosti Dunlop vyrábí obuv pro různá pracovní odvětí. Firma totiž rozumí tomu, že pracovník v masné výrobě má jiné požadavky než zemědělec. Kvalita a inovace jsou hlavními hodnotami Dunlop® Protective Footwear.

Čas na přezutí

S příchodem drsnějšího počasí je ideální čas pomýšlet na kvalitní holínky pro práci venku. Boty DUNLOP Purofort Professional ocení nejen zemědělci, ale díky barvě třeba také myslivci. Jejich hlavní přednosti spočívají ve snadné omyvatelnosti, ergonomickém tvaru a tepelně izolačních vlastnostech.

Pracovníci v potravinářství zase ocení model DUNLOP Acifort Classic, a to především díky výborným protiskluzovým vlastnostem při práci na mokrém povrchu. Další výhodou je komfort, který boty poskytují. Vynikají flexbilitou a ergonomií. Dlouhou směnu tak nepromění v noční můru plnou bolesti a otlačenin.

Omyvatelnost, funkčnost a komfort.

BLOG

Načítám ...